perjantai 28. tammikuuta 2022

Valon juhlaa Konttaisella

Konttaisen parkkipaikalla Virkkulantien varressa ei ole yhtään autoa. Se on harvinaista, koska sen jälkeen kun Konttaisen uusi talvipolku otettiin käyttöön, on Konttaisella ollut runsaasti kävijöitä läpi talven. Osa jää parkkipaikan lähelle kuvaamaan kuukkeleita ja hömötiaisia, osa kiipeää lumikengin tai jalan Konttaisen laen näköalapaikoille. 

Laitan Wap-sukset jalkaan ja lähden nousemaan polkua ylös. Mutta melkein heti on pysähdyttävä kuvaamaan aamuruskon värjäämiä tykkykuusia jyrkässä rinteessä. 
Jo puiden roosanpunaisesta väristä voi päätellä, että auringonnousu tulee olemaan värikäs. Nousevan auringon valo suodattuu ohuen pilven läpi ja värjää maiseman. Polku koukkaa luonnonsuojelualueen rajalle. 


Luonnonsuojelualueen rajalta on esteetön näkyvyys auringonnousun suuntaan. Ei ihme, että rinteen kuuset hehkuivat punaisena, ohuen pilvikerroksen läpi tuleva valo on häikäisevän punaoranssi. 


 Jatkan matkaa kohti Konttaisen lakea lumisten puiden holvissa. 


Muutama päivä sitten lämpötila käväisi plussan puolella. Lämpö ja tuuli ovat yrittäneet ravistella lumia, mutta vaaran laella lumi on toistaiseksi pysynyt puissa. Ylempänä avautuu näkymä myös pohjoisen suuntaan. Pohjoisen taivaanrannan vastarusko on erityisen punainen.
Valon tie vaaran laella. 


Karhunkierroksen polkureitti kulkee myös Konttaisen vaaran yli. 
Auringon noustua ylemmäs värikkäimmän valon hetki on ohi. Niin on pian myös sydäntalven valon aika. Päivä pitenee hurjaa vauhtia ja auringon kiertorata yltää yhä korkeammalle. 

Matka vaaralta alas on nopea hujahdus lumisten puiden välistä liukuen. Tasaisemmalla kohti liuttelen tampattua polkua pitkin, mutta jyrkissä paikoissa käännän sukset umpihankeen. Paksu lumi hidastaa sopivasti vauhtia.
Konttaisen parkkipaikka on nyt ihan täynnä autoja. Lintukuvaajat ja muut retkeilijät ovat heränneet ja lähteneet viettämään talvipäivää Konttaisen ja Valtavaaran luontoon. 

 

18 kommenttia:

 1. Kyllä on kauniit vaaleanpunaiset ja oranssit puut ja tuo yhden kuvan kurkistusikkuna.
  Ihmeen paljon noissa puissa lunta pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesarissa oli juuri juttua tykkylumesta, sen muodostumisesta ja esiintymistä.
   Kauneimmillaan ne on aamu- tai ilta-auringon värittäminä.

   Poista
 2. Hyvä aamu kiivetä Konttaiselle. Hyvä tykky ja ihastuttavat auringonnousun värit. Ehkä tykky tukevoituu vielä helmikuulla, kuka ties. Tai sitten ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli aavistus, että saattaa tulla kaunis aamu. Tällä kertaa osuin oikeaan.

   Poista
 3. Uskomattomia talvitunnelmia olet kuvannut taas kerran ❤️ Tulen aina onnelliseksi että jotakin näin ikiaikaista ja kaunista on vielä olemassa. Jossakin. Cara mainitsi "kurkistusikkunan", hieno termi, siellä oli parikin viehättävää kurkkausaukkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosina on Kuusamoon tehty useampiakin talvikävelyreittejä. On hienoa, että myös jalankulkijoiden on mahdollista nähdä vaarojen tykkylumia.

   Poista
 4. I think there is nothing more beautiful at this moment, such incredibly beautiful winter shots with the red of the sun.. breathtaking Thanks for showing
  Greetings Frank

  VastaaPoista
 5. Very beautiful winter landscape photos !

  VastaaPoista
 6. Moi Seita,
  Sellainen talvimaisema on joka kertaa uskumatton upeaa. Se on varmasti ollut suuri nautinto kävellä siellä. Hollannissa on tullut talven aikana vierailu pohjoisesta: laulujoutsenia ja isokoskeloita, muttei lunta.
  Terveisiä, Kees

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvikävelyreitit ovat suosittuja. Pian saamme laulujoutsenet takaisin etelän matkoiltaan. Tosin, muutama joutsen on jäänyt talvehtimaan Kuusamoon.

   Poista
 7. Uskomattomat värit. Kyllä luonto on kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä vähän aikaa voi nauttia värikkäimmistä talven valoista. Sitten on kevätauringon vuoro.

   Poista