tiistai 1. kesäkuuta 2021

Hepoköngäs

Hepoköngäs on niitä tunnetuimpia vesiputouksia Suomessa. Kuten useimmat vesiputoukset, Hepoköngäskin on näyttävimmillään kevättulvan aikaan. Harmaana ja kylmänä alkukesän päivänä suurin tulva oli jo ohi, mutta edelleen vettä virtasi kalliopaaden yli useana haarana. 


Putouksen voimasta pienet vesipisarat leviävät joka puolelle. Kun tuuli käy vielä putouksen takaa, on kuvaaminen hankalaa, koska kameran linssi kostuu hetkessä vesipisaroista. Joudun joka kuvan jälkeen pyyhkimään linssin puhtaaksi. 






Jyrkänteen puolivälissä olevalta katselulavalta voi kuvata putousta vähän kauempaa, eikä vesipisaratkaan yllä tähän, mutta mielestäni putous on näyttävimmillään alhaalta vastapäätä kuvattuna. 


Hepoköngästä voi kuvata myös ylempää molemmilta sivuilta sekä kuvan ylänurkassa näkyvältä katselulavalta, josta näkyy pääputouksen niska. 



Näkymä putouksen reunalta suoraan alaspäin. 


Könkään niskalla on laavu, puuliiteri ja huussi. Tavallisesti näin tulva-aikaan koskella on paljon kävijöitä, nyt oli vain muutamia kulkijoita liikeellä. Laavulle ja jyrkänteen puolivälissä olevalle katselulavalle pääsee tasaista hiekkatietä myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. 




Tässä Heinijoen vesi lähtee syöksymään 18 metriä alaspäin. 




Toukokuun tulvien jälkeen putouksen vesimäärä pienenee huomattavasti, mutta vettä riittää kuitenkin läpi kesän pääuomassa. 


 

10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tulvan ollessa suurimmillaan vettä tulee koko kallion leveydeltä. Toki nytkin oli ihan mukavasti vettä.

      Poista
  2. Tämä köngäs se vasta on kevättulvilla upeimmillaan. Olen neljästi elämässä käynyt vaikuttumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hepoköngäs on hieno käyntikohde keväällä. Ja arvostan, että sinne pääsy on tehty helpoksi huonomminkin liikkuville.

      Poista
  3. Hienoja kuvia jälleen! Hepoköngäs lukeutuu kohteisiin, jotka haluaisin vielä jossain vaiheessa nähdä. Ei ole toistaiseksi mahtunut mihinkään reissuun piipahtaa tuolla, mutta vielä jonain päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolanka jää vähän syrjään pohjoiseen päin mennessä, mutta keväisin kannattaa tehdä vaikka vähän mutkaa sen nähdäkseen.

      Poista
  4. Mahtavasti ryntää vesimassat Hepokönkäästä alas.
    Loistokuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryntäys on hyvin sanottu. Siltä se näyttää ja kuuluu.

      Poista