keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Pirttiniemen poluilta

Kuopiossa on lähimetsä lähes kaikissa kaupunginosissa. Suurimmat ja tunnetuimmat metsäalueet ovat Puijo ja Neulamäki, mutta eteläkuopiolaisilla, etenkin Pirtin kaupunginosan asukkailla on oma metsäaarteensa, Pirttiniemen metsä. Noin kuudenkymmenen hehtaarin alueella on synkkää kuusikkoa, pienimuotoisia lehtolaikkuja ja alueen korkeimmilla kukkuloilla valoisia männiköitä. Pirttiniemi on Kallaveden pitkän ja kapean lahden, Koiraveden ympäröimä. Siinä on kaksi eri niemeä, toisessa on uusi asuinalue ja toinen on tämä lähes luonnontilainen metsäalue. 

Pirttiniemen metsäpolut ovat luonnonmukaisesti syntyneitä. Ne ovat oikeita polkuja kivineen ja juurakoineen. Vaikka ollaan asutuksen keskellä ja vaikka moottoritien äänet kantautuvat paikoin järven yli, poluilla kulkijaa ympäröi metsän tunnelma ja tuoksut. 

Tämän postauksen kuvat ovat puolentoista viikon takaa, kun edellispäivän räntäsade oli yön pakkasen jälkeen jäätynyt puiden oksiin ja poluillekin. 


Pujahdan polulle Vaajalahden pohjukasta. Toinen polku lähtee kiemurtamaan pitkin rantoja, toinen lähtee nousemaan ylös männikköharjanteelle. Minä jatkan rantapolkua.


Joku uskalias ajelee vielä pyörällä jäällä. Minä en ole uskaltanut jäälle enää moneen päivään. Tänä keväänä ei tullut hyviä jäälläliikkumisilmoja. Viime keväänä tähän aikaan järvellä oli vielä hyvät potkukelkkakelit. 


Pirttiniemessä on talven aikana tehty pienimuotoisia hoitohakkuita. Tässä on harvennettu puustoa etelään avautuvalta ranta-alueelta. 


Polku kulkee yli kahden kilometrin matkan ihan rannan  tuntumassa.


Puun kyljessä on tiedote alueella suoritettavista metsänhoitotöistä. Siinä sanotaan mm. "tavoitteena on yhteensovittaa alueen virkistyskäyttäjien ja asukkaiden toiveet sekä liito-oravan elinympäristövaatimukset".  Minun silmiini toimenpiteet ovat olleet hienovaraisia, maisemanavaukset järvelle päin ovat onnistuneita, eikä aukkoja ole tehty. 


Aurinkoisilla paikoilla jää rannoilla alkaa sulaa. 


Varjoissa on vielä talven tuntua, polku jäinen ja luminenkin. 


Huomaan puiden välistä liikettä kapeassa salmessa, jossa on isompi sulan veden alue. Isokoskelopariskunta on ihan lähellä rantaa. Minulla on mukana Olympus-pokkari, jossa on enimmillään 300 mm zoomausalue. Hiivin varovasti puiden suojassa lähelle lintuja ja yritän kuvata niitä kuusenoksien välistä. 


Koskeloparin lisäksi sulapaikassa on telkkäpariskuntakin. Olen ihan varma, että telkät lähtevät välittömästi pakoon, mutta jostain syystä ne eivät huomaa minua. Pääsen hiippailemaan kuusen suojassa paikkaan, josta on parempi näkymä salmen sulaan. 



Aamuauringon valo heijastelee väreilevässä vedessä. Yritän olla liikkumatta paikallani ja kuvaan koko ajan. 


Vaikka äsken näytti, että telkät ja koskelot ovat ihan sopuisasti samassa pienessä sulapaikassa, niin jotain kärhämää syntyy herra Koskelon ja herra Telkän välille. Vesi roiskuu ja välillä otetaan yhteen veden allakin. Rouva Koskelo tyytyy tarkkailemaan tilannetta. 



 


Tilanne päällä, isokoskelo  näyttää rähjäävän telkkäparille.



Sitten pariskunnat taas uiskentelevat sopuisasti, kunnes....



....telkät säikähtävät polulla kulkevia koirantaluttajia ja lähtevät pakoon. 


Joutsenet ovat varmaan tottuneet paremmin kulkijoihin, mutta tällä kertaa nekään eivät jää paikalleen vaan lähtevät lentoon. 



 


Pirttiniemen kuusimetsää



Polulla on vielä paksu jääkerros. Pidän mukanani kenkiin kiinnitettäviä jääpiikkejä. Ne on helppo sujauttaa jalkaan tarpeen mukaan. 


Rantakalliolta on upeat näkymät järvelle lännen suuntaan. 


Päätän metsäpolkuretkeni näihin maisemiin, Kirveslahden rannalle. Tästä voisi vielä jatkaakin rantoja kierrellen kohti Kirveslahden uimarantaa. 








 



 




 

16 kommenttia:

  1. Wonderful nature photos and I dole the reflections in the water with the bird shots !

    VastaaPoista
  2. Kaunis metsä. Tuo on varmaan kesällä uskomattoman ihana paikka kävellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuo metsä on erityisen arvokas juuri siksi, että siellä ei ole mitään retkeilyrakenteita vaan se on lähes luonnontilainen.

      Poista
  3. Hei Seija! Lähiretket on usein yllättäviä. Ei tarvitse lähteä satojen kilometrien päähän luonnon ääreen. Telkkä töpäkkyydessään on yksi suosikeistani :)
    t.Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskaan ei voi tietää mitä löytää kun lähtee liikkeelle. Tällä kertaa yllätyksen tuottivat telkät ja koskelot.

      Poista
  4. Se on hienoa, että lähimetsää vielä löytyy. Niin myös meillä Espoossa sitä on onneksi vielä lähes joka paikassa, vaikka vimmattu tuhoamisvimma on menossa, eritoten Etelä-Espoossa metron asemien läheisyydessä. Taloja nousee kuin sieniä sateella. Oma kaupunginosanikin saa siitä osansa, kun tässä alueella on metron päätepysäkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuopion sijainti järven ympäröimänä lisää painetta metsäalueiden muuttumista rakennuspaikoiksi. Toivon kovasti lähimetsäni säästymistä. Toistaiseksi tämän lähimetsän säilyminen kokonaisena on liito-oravan ansiota.

      Poista
  5. Kuopion tienoita löytää niin hienoja ulkoilupaikkoja jokaiselle. Pirttiniemi onkin jonkun verran tuttu meille. Hieno kuvasarja etenkin koskeloista. Sinnekö ne ovat kokoontuneet, kun täällä en vielä ole yhtään pariskuntaa kohdannut. Telkkiä sen sijaan on lukuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hauska seurata telkkien ja koskeloiden kisailua.

      Poista
  6. Mielellään tuollaisilla poluilla retkeilee, kun on aitoja polkuja, kaunista metsää ja maisemarantoja.
    Olikohan linnuilla reviiririita? Sait kyllä hyviä otoksi yhteenotosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa vaiheessa sulaa vettä oli vähän, ei ihme jos niihin tuli ruuhkaa. Mutta pian tilanne muuttuu.

      Poista
  7. Kivoja tilannekuvia sait. Eri tilanteita pääsee harvoin kuvaamaan.
    Kylläpä siellä on vielä paljon lunta.
    Kun luin otsikon, luulin, että olet ollut lähitienoilla, täällä kun on olemassa Pirttimäki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat on otettu 11.4. Sen jälkeen lumet on kyllä huvenneet.
      Pirttimäkiä ja Pirttiniemiä on Suomessa paljon. Esim. Karttapaikan haku löytää 182 Pirttiniemeä.

      Poista
  8. Siellähän oli oikein lintujen taistelu omasta lammikosta tai sulasta.

    Tuollainen lähellä vettä menevä polku on aina houkutteleva, etenkin keväällä ja kesällä-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirttiniemessä on yli kaksi kilometriä ihan rannan tuntumassa kulkevaa polkua, ei yhtään mökkiä tai muuta rakennelmaa koko matkalla.

      Poista