keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Keväänmerkki - joutsenet

Kuluiko talvi nopeammin kuin tavallisesti? Eihän siitä ole kauan kun hyvästelin muuttomatkalle lähtevät joutsenet ja nyt ne ovat jo palanneet. On riemastuttavaa kuulla ensimmäiset joutsenten huudot joella. Varovasti puiden suojassa hiippaillen pääsen kurkistamaan oksen lomasta kosken suvantoon. Kymmenen joutsenta siellä ruokailee, joukossa kaksi harmaata viime kesän poikasta. Lunta on vielä paljon ja hiihtokelit hyvät, mutta minulle muuttojoutsenten tulo on ensimmäinen keväänmerkki. 





Muutamaa päivää myöhemmin olen taas joella auringonnousun aikaan. Aurinko jää noustessaan taivaanrannan pilvikerroksen taakse, mutta sen valo värittää pilviä ja heijastelee suvannon sulassa.


Minun kamerakalustoni lyhyelle opitiikalle joutsenet ovat liian kaukana, mutta nyt en havittelekkaan lähikuvia vaan nautin tunnelmasta; valosta ja joutsenien äänistä. 












Ylävirran puolella on joutsenpariskunta. Vaikuttaa siltä, että ne ovat päättäneet vallata sieltä reviirinsä. Ne ruokailevat kaikessa rauhassa kun seison joen rannalla puunrunkoon nojaten, mutta kun alavirrasta alkaa kuulua joutsenten ääniä, ne alkavat rauhattomasti katsella siihen suuntaan, valmiina puolustamaan reviiriänsä. 


Alavirran äänet hiljenevät ja joutsenpari jatkaa ruokailuaan. 








Joutsenlaulujen ohella joelta kantautuu myös koskikarojen laulu. Pientä sirkutusta kuuluu koko matkan kun kävelen rantapolkua takaisin autolle. 


 


 


 

6 kommenttia:

  1. On joutsen vaan todella kaunis lintu. Hienot kuvat sinulla.

    Pääsiäisen aikoihin kuulin ensin ja sitten näin kun joutsenet lensivät tuohon lähimmälle järvelle. On se kevään merkki, selvästi, ja luo odotuksen, että pian jäät ovat lähteneet kokonaan ja pääsen uimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka en varsinaisesti mikään lintubongari olekaan, niin joutsenten ja kurkien lähdössä ja paluussa on jotain sykähdyttävää.

      Poista
  2. Elämyksellistä seurattavaa luonnossa.
    Siellä kova kailotus käy pesintää valmistellessa.
    Hyyhmäseltä vielä näyttää.

    Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääntä on paljon ja se kuuluu kauas. Vielä on yöpakkasia, mutta päivällä aurinko lämmittää. Kyllä siitä taas kesä tulee.

      Poista
  3. Hienoja kuvia. Meillä on näkynyt pari joutsenta myös joen takaisella pellolla ja se on aina keväänmerkki.

    VastaaPoista