keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Kuopion luminen talvi

Kaksi helmikuun loppupuolen viikkoa sain nauttia Kuopiossa savolaisesta talvesta. Kaikki oli kuin ennenvanhaan, silloin kun talvella oli kunnon pakkasia ja paksut lumihanget. Kuopion lumensyvyys oli helmikuun viimeisellä viikolla enimmillään 70 senttiä. Se oli enemmän kuin Kuusamossa. Edelliset runsaat lumitalvet Kuopion seudulla on Savon Sanomien jutun mukaan olleet 80-luvun alussa. 

Talvesta oli otettava ilo irti. Hiihdin latusuksilla enemmän kuin monena talvena yhteensä. Pätkäsuksilla pääsi kotiterassilta jäälle ja metsään. Ja pakkasjakson ansiosta Kallaveden jäällä oli 5,5 kilometriä leveää jääbaanaa luisteluun ja potkukelkkailuun. Tällä hetkellä tilanne on muuttunut kun säätila taas kääntyi plussalle. Aika näyttää oliko Kuopion talvi siinä vai vieläkö tulee tilaisuus talviharrastuksille. 



Eteläisen Kuopion luontoaarre on Pirttiniemen metsä. Se on noin kuudenkymmenen hehtaarin kokoinen metsäalue asutuksen keskellä ja alueen länsireuna on Kallaveden lahden, Koiraveden rannalla.  Metsässä risteilee polkuja, jotka pysyvät auki lumisenakin talvena. Minäkin osaltani autoin polkujen avaamisessa hiihtelemällä pätkäsuksillani polku-uria pitkin. 





Jos lunta on maassa, niin on sitä puissakin. 






Polku pysyy auki kun tarpeeksi moni sitä kulkee. 




Kuopion jäämaratonin pitkä perinne katkesi kun tapahtuma peruuntui koronan vuoksi. Mutta kiitos Kuopion kaupungille, jäärata kuitenkin tehtiin ja se valmistui jo 23. tammikuuta. Enimmillään leveää jäärataa oli käytössä viisi ja puoli kilometriä. Leveälle radalle mahtuvat kaikki halukkaat. Jäällä saa liikkua kävellen, luistellen, pyöräillen tai potkukelkkailen. On todella hienoa, että tänä murheellisena aikana järjestetään jotain josta monille on iloa. Jäärataa huolletaan hyvin; jäätä höylätään ja lumisateen jälkeen väylä aurataan.  





Kickspark-potkukelkat (2 kpl) mahtuvat hyvin sisälle autoon kun takapenkit kääntää. Ehdimme käydä monta kertaa potkuttelemassa jääradalla. 


Joka talvi jääradan varrella on myös laavu ja valmiit polttopuut. Siinä voi evästellä luistelun tai potkuttelun välillä. 


Retkitunnelmissa keskellä kaupunkia






8 kommenttia:

  1. Onpa hienosti ajateltu tuo jäärata. Kuopion talvi on ollut kaunis ja luminen.
    Tuota jääputousta jaksan ihailla!

    VastaaPoista
  2. Reipas lumitalvi KUopiossa monen vuodenjälkeen. Koillismaalla vähiten lunta nyt talven ollessa tässä vaiheessa. Ainoastaan noin puolet tavanomaisesta. Siis maassa on 60-70 senttiä ja puut lumettomina.
    Kivaa puuhaa on potkuttelu tuollaisella kelkalle. Testasin kerran. Jäille en ole vielä ennättänyt, ehkä pilkkimään joku kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumet karisi puista Kuopiossakin heti kun ilma lämpeni.

      Poista
  3. Upeita kuvatunnelmia postauksissasi seita!
    Tämä lumitalvi on ollut kyllä upea, aivan kuin lapsuustalvina. Tosin on tunnustettava, että täällä alkoi jo huokailu lumenpaljoudesta. Parhaimmillaan/pahimmillaan pihan lumitöitä tehtiin kolmeen neljään otteeseenkin päivässä. Nythän lumet ovat alkaneet sulaa kovaa kyytiä, pihan sisäänajossa pilkottaa jo asvaltti ja kaistale nurmea. Maaliskuu toi tullessaan ainakin hetkeksi aimo annoksen kevättuulahduksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös se ole ihan tavallista, kun ensin huokaillaan, että olisipa lunta ja sitten kun sitä on, niin sitten sitä on liikaa ;) Alkoi meidänkin rivitalopihassa olla hankalaa löytää tilaa lumille.

      Poista