maanantai 8. maaliskuuta 2021

Maaliskuu alkoi revontulilla

Kuusamo vastaanotti ilotulituksella. Maaliskuun alkupäivät ovat olleet revontulien aikaa. Revontulia olisi näkynyt useimminkin, mutta harmittavasti pilvet haittasivat monena iltana. Mutta sentään tuli onnistumisiakin.

Kun kaksi revontulikaarta taivaalla lupaa hyvää, niin kolme kaarta sitä enemmän. Heti kun sain kameran kiinnitettyä jalustaan ja säädöt kohdilleen alkoivat revontulikaaret elää. 



Yksi revontulikaari alkoi kirkastua ja sykkiä....


...ja sitten se kohosi ylös taivaankannelle


Idän puolella revontulikaaret olivat levittyneet epämääräisimmiksi raidoiksi




Kun revontulien loimotus on aktiivisimmillaan, on aina vaikeuksia päättää mihin suuntaan kääntää kameraa kun yhtä aikaa tapahtuu joka puolella taivasta. Revontulikuvauksissa käyttämäni 14 mm optiikka ei ole tarpeeksi laajakulmainen. 




Punaista revontulivaloa vilistää revontulikaaren alareunassa


Harvinaisempi revontulimuoto




Liekehtivät loimut


Taivaankannen revontulikorona jäi hieman pilviharson peittoon. Nykyisin tuntuu jo oudolta käyttää sanaa korona muussa kuin pandemiaa kuvaavassa yhteydessä. 


Seuraavana iltana Rukan taivas on pilvessä, mutta lähdemme siitä huolimatta ajamaan pohjoista kohti etsimään aukkoja pilvirintamassa. Rannan tutulla kuvauspaikalla kamera tallentaa vain Rukan valojen heijastamaa ruskeaa taivasta, mutta taivaanrannalla erottuu selkeämpi alue. Jatkamme parikymmentä kilometriä Kemijärven suuntaan ja jäämme tienvarren parkkipaikalle tuijottelemaan pimeyteen. Pian vihertävää valoa alkaakin hehkua suon yläpuolella. Himmeänä hehkuvasta kaaresta erottuu pieniä tuikkeita ylöspäin. Se on aina lupaavaa, merkki siitä, että kaari saattaa herätä liikkumaan. 


Ja tuikkeita todellakin syttyy, kun yht'äkkiä kaareen tulee eloa ja liikettä. 







Tienvarren pysäköintipaikka ei ole paras mahdollinen revontulikuvaukseen. Tosin iltamyöhään ei autoja enää kovin monta kulkenut. 




Revontulivalon voimakkuudesta kertoo se, että ne erottuvat pilvien lomastakin. Ja kuvauspaikan valosaasteettomuudesta taas kertoo, että keinovalot eivät värjää pilviä.











Sitten liike loppuu ja kaari jää taivaalle leveänä vyönä koillisesta luoteeseen. 

 

Kolmantena revontuli-iltana odotukset eivät ole kovin korkealla. Ennustearvot ovat melko lailla maltilliset. Mutta jos ei yritä, niin ei ainakaan voi onnistua. Nyt kuvauspaikkana on jokiranta, jossa edellisen kerran kuvasin helmikuun alussa. Onpa yllätys, että jalanjälkeni kuvauspaikalle erottuvat vielä hyvin. Eli kuukauden aikana ei ole satanut lunta muutamaa senttiä enempää. 

Ilmassa on utua ja revontulet loistavat ohuen pilviharson läpi. Välillä ihan taivaanrannassa syttyy pientä liikettä, kuten tämä kynttilänliekkiä muistuttava kuvio. 








Matkalla kotiin puolenyön aikaan käyn vielä jäällä kurkkimassa taivaalle. Huonompina revontulikausina tämäkin näkymä olisi innostanut, mutta nyt kun muistissa on parin illan takainen revontulinäytelmä, niin ei tee mieli jäädä jäälle palelemaan. Puhaltelee nimittäin melko kylmästi pohjoisesta ja pakkanenkin on kirinyt parinkymmenen asteen lukemiin. 


16 kommenttia:

  1. Ne on uskomattoman kauniita. Olemme tähyilleet myös taivaalle, mutta revontulia ei ole näkynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole laskenut onnistumisprosentteja, mutta aika monta hukkareissuakin tulee revontulien etsinnöissä.

      Poista
  2. Aina yhtä näyttävät ja upeat revontulet kunnolla loimutessaan. Intosi revontulikuvaajana ei näytä hyytymisen merkkejä. Kuvaat hienoa luonnon näytelmää.
    Maaliskuun ainakin yhdet revontulet katselin sängystäni, uni kyllä karkaa, kun tuijottaa taivaalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maaliskuu olisikin vielä revontulien aikaa jos vaan riittäisi selkeitä öitä. Mutta yhä kauemmin joutuu odottamaan pimeän tuloa.

      Poista
  3. Revontulet ovat kuin osaavan taiteilijan siveltimellä värillä vedetyt kuviot. Mutta hienommaksi tekee ne vielä se, kun tietää, että ne ovat luonnon järjestämä taidenäyttely.
    Kiitos upeasta kuvasarjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo taidenäyttelyvertaus on kyllä osuva. Luonnon järjestämä yksityisnäytös.

      Poista
  4. Olet tosi onnellinen, kun saat nähdä revontulia. Itse en ole koskaan nähnyt. Mutta sinun kuvasi korvaa sen puutteen, ne ovat (siis kuvat) upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ne sykähdyttävät ilmestyessään. Se arvaamattomuus sen tekee.

      Poista
  5. Todella mahtavaa ja upeaa jälleen kerran!
    Oletko koskaan ajatellut kuvata noista videota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyinen kamerani antaisi mahdollisuuden videoidenkin kuvaamiseen, mutta yhä edelleen se hetki kun ne ilmestyvät, on niin ihmeellinen, että en malta tehdä kokeiluja vaan tyydyn kuvaamaan niitä siten kuin osaan. Pitäisi vain uskaltaa.

      Poista
  6. Revontulet on jotain uskomatonta. En ole koskaan nähnyt luonnossa. Joskus on täällä jotain vaaleaa heijastusta, jotta sitä voi revontuliksi sanoa. Nyt olisi ollut hyviä kirkkaita pakkasöitä, mutta eipä muistunut edes mieleenkään, että menisi ulos katsomaan, olisiko siellä edes sitä hailua valoa. Linnunrata kyllä näkyy, ja tähdet. Mutta tuskin revontulia näkee, jos vähän ulko-ovea raottaa ja siitä kurkkaa, ja toteaa, ettei näy revontulia (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran olen oppinut niiden vuosien aikana kun olen revontulia kuvannut, että pitää olla kärsivällisyyttä. Joskus joutuu odottelemaan kauan eikä mitään tapahdu. Mutta se tunne kun ne yht'äkkiä alkavat syttyä.

      Poista
  7. Huikeat revontulikuvat ja koronakin kauniisti kuvattu. Mielestäni yksi pikku virus ei saa viedä koko sanan merkitystä, joka sanana on ihan kaunis. Revontulien videointi onnistuisi varmasti yhtä hyvin kuin kuvaaminenkin, toisaalta näitä voi ihailla ehkä yksilöllisemmin kuin jos olisi videopätkä. Mukavaa maaliskuun jatkoa ja kevättä Seita ja kiitos taas ihanista kuvistasi 💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irja. Niinhän se on, että pitäisi jatkuvasti kehittää itseään, opetella uutta eikä jumiutua. Saa nähdä tuleeko vielä tilaisuuksia tämän revontulikauden aikaan kun on muutama viikko vielä suhteellisen pimeitä öitä.

      Poista