perjantai 16. elokuuta 2019

Paltaniemen kuvakirkko

"Kainuussa koin suuren yllätyksen kun astuin Paltaniemen kuvakirkkoon. Miten voi olla, että en ole tiennyt tästä mitään, jysähti tajunnassani, kun katselin pienen kirkon valkeita seiniä, jotka olivat täynnä 1700-luvulla maalattuja Raamatun kertomusten kuvia." Näin kirjoitti kirjailija Sirpa Kähkönen Savon Sanomien kolumnissaan 11.8.  

Muistin joskus kuulleeni Paltaniemen kuvakirkosta, ja kun aloin tutkia Paltaniemen sijaintia, niin selvisi, että sehän on vain yhdeksän kilometrin poikkeama viitostieltä Kajaanin kohdalla. Huomasin myös, että on viimeiset hetket tänä kesänä käydä Paltaniemen kirkossa, koska kirkko on vain kesäaikaan auki ja viimeinen aukiolopäivä on 18.8.  Siispä matkalla pohjoiseen poikkesimme Paltaniemeen Oulujärven rannalle. 

Kirkon sijaintia ei tarvitse arvuutella, koska keltaiseksi maalattu kellotapuli erottuu jo kaukaa tasaisen peltomaiseman keskeltä. Kirkko on valmistunut vuonna 1726 ja kellotapuli vuonna 1769. Kirkon ja kellotapulin paanukatot on uusittu vuonna 1991. Kirkon eteisessä on mallikappaleita katossa käytetyistä paanuista. Katon kaarevien muotojen vuoksi myös osa paanuista on pitänyt veistää kaareviksi. Yhden paanun pituus on noin puoli metriä. On siinä ollut iso työ kun paanuja on tarvittu kymmeniätuhansia kappaleita. 




Kirkon okrankeltainen vaakavuoraus ja kaari-ikkunat ovat 1840-luvulta.


Näkymä kirkon eteisestä kirkkosaliin.


Vaikka olin osannut odottaa näkeväni jotain erikoista, niin siitä huolimatta kirkon kattomaalausten määrä ja värikkyys yllättävät. Vastaavanlaisia runsautta näkee Keski- ja Etelä-Euroopan vanhoissa kivikirkoissa. Luterilaisen kyläkirkon laudoitetussa holvikatossa ne hätkähdyttävät. Maalaukset on tehnyt Emanuel Granberg vuosina 1778-1781. Maalauksia on toki restauroitu muutaman kerran paremmalla ja huonommalla menestyksellä. Sen huonomman jäljen on aikaansaanut "lankkumaalari" Pekka Qfeflander vuonna 1851. 


Näkymä kirkon keskiosasta suoraan ylöspäin.










Jokaiseen köynnöksillä yhdistettyyn pyöreään kehykseen on kuvattu jokin Raamatun Vanhan- tai Uudentestamentin tapahtuma.



Pyhää ehtoollista esittävän alttaritaulun on maalannut Suomen ensimmäinen naispuolinen kirkkomaalari Margareta Gapsia vuonna 1727.


Pääsisäänkäynnin yläpuolella on suurikokoinen viimeistä tuomiota esittävä maalaus, joka kuvaa taivaan iloja ja helvetin kauhuja. Kauhut oli kuvattu niin pelottavasti, että maalauksen alaosa on myöhemmin peitetty maalilla seurakuntalaisten rauhoittamiseksi.




Osa maalauksista on tuhoutunut niin, ettei niitä ole enää voitu korjata. Ilmeisesti vaalea läikkä vaunussa istujan kohdalla on sellainen.










Seinäkirjoituksia kirkon eteisessä, on sitä ennenkin töhritty seiniä omilla puumerkeillä.




Muutama sata metriä kirkonpihalta avautuu Oulujärven Paltaselkä, jota voi ihailla venerannan ja uimarannan välissä olevalta kävelysillalta.



14 kommenttia:

  1. Mieleenpainuva kokemus oli käydä vuosia sitten tässä kuvakirkossa. Samalla kävimme myös Paltaniemen vanhassa pappilassa, hääjuhlissa. Kulttuuriseutua ja upeita maisemia Oulujärven seudulla on paljon.

    Hienot kuvat, kiitos näistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen paikka koko Paltaniemi, kulttuuriseutua tosiaan.

      Poista
  2. Kylläpä tuo on oikea helmi kirkoksi. Upea puukirkon tunnelma.
    t.Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan Suomessa muitakin 1700-luvun kirkkoja mutta Paltanimen kirkko on säilynyt alkuperäisenä. Ei ole peitetty alkuperäisiä maalauksia kuten monessa kirkossa on tehty.

      Poista
  3. Hienot kattomaalaukset tosiaan. Se on ihmeellistä, miten ennen aikaan jaksettiin pakertaa kauniita, monimutkaisia yksityiskohtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu kuin aikaa olisi mitattu eri tavalla ennenvanhaan.

      Poista
  4. Tässä erityislaatuisessa kirkossa olen käynyt kahdesti ihmettelemässsä kuvien runsautta ja värikylläisyyttä. Kirkossa ei ole lämmitystä, joten se ei ole käytössä eikä avoinna talvisaikaan. Kirkkopuistossa lähellä sisäänkäyntiä on nälkävuosina nälkään kuolleiden muistomerkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvien runsaus ja värikkyys hämmästytti kyllä.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Ehkä eniten ihmetyttää, että alttaritaulun maalaaminen on uskottu naistaiteilijalle, siihen aikaan.

      Poista
  6. On meillä Suomessa komeita kirkkoja. Tiekirkko toiminta on hyvä juttu. Paltaniemen ohi ajelimme tänä kesänä mutta oli jo päivä niin pitkällä, että kirkko ei ollut enää auki. Kiitos kuvistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri nuo vanhat kirkot kiinnostavat. Tyrvään Pyhä Olavin kirkko on ollut myös toiveena nähdä kunhan matka joskus olisi sinne suuntaan.

      Poista
  7. Olin käynyt Paltaniemen kuvakirkossa aiemminkin 4-5 kertaa, edellisen kerran 80-luvulla, joten kävin tänään virkistämässä muistiani. Yhtä upea oli kuin aiemminkin, ympäriltä harkitusti harvennetut puut ovat tuoneet sisälle lisää valoa, sillä muistin tilan paljon hämärämmäksi. Sinä olet saanut kirkon sisätilat hienosti kuviisi, itse en kännykällä edes yrittänyt, onneksi voin ihailla muiden otoksia.
    Kuvakirkon pelastus, ja samalla huono puoli on, ettei se ole ollut varsinaisesti käytössä sen jälkeen, kun Paltamon kuntakeskus siirtyi Kiehimänjoen varteen, Oulujärven pohjoispuolelle, jonne uusin kirkko valmistui 1946. Kun kuvakirkko ei enää ollut käytössä, ei sinne laitettu lähmmitystä tai sähköä, jonka johdosta tilaa ei tuhottu uudistustöillä. Huono puoli on että kuvakirkko on edelleen Paltamon seurakunnan omistama, mutta Kajaanin kaupungin alueella ja Kajaanin seurakunta hoitaa esim kirkon vuokrauksen häitä varten. Kaksijakoinen tilanne on johtanut siihen, ettei tarvittaville korjauksille tahdo löytyä rahoittajaa, vaan seurakunnat yrittävät sysätä vastuuta toisilleen. Ulkopuolta tullaan onneksi korjaamassa 2021 ja toivon todella että rahaa löytyy myös muihin tarvittaviin kunnostuksiin.
    Häpeäkseni minun täytyy tunnustaa, että olen jopa asunut yhden talven Kajaanissa 70-luvulla enkä ollut tutustunut aiemmin tutustunut kirkkon sisätiloihin. Tänään tein viimein sama, jonka velivainaani 15 vuotta sitten: Kävin katsomassa Kajaanin kirkon sisältä, ennen kuin joku pöjlä polttaa sen. Kirkko edustaa uusgoottilaisia aiheita käyttävää nikkarityyliä, joka on noilla leveysasteilla harvinaista. Täysin toisen tyyppinen kuin Paltaniemen kirkko, mutta todella ihastuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista taustatietoa, kiitos. Ja täytyypä muistaa myös Kajaanin kirkko käydä katsomassa sisältä. Olen ohikulkiessa ihaillut sitä ulkoapäin.

      Poista