keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Teatterielämyksestä yötunnelmaan

Tuli kiire hankkia liput kun huomasimme, että Tommi Kinnusen kirjaan perustuvan Neljän tien risteys-näytelmän viimeiset esitykset ovat helmikuun lopussa Kuusamon Näyttämöllä. Näytelmää on esitetty Kuusamo-opiston tiloissa. Opiston näyttämötilat on uudistettu viime kesänä. Nyt sadan hengen katsomon korotettujen penkkirivien ansiosta näkyvyys näyttämölle on hyvä kaikille katsojille.

Neljän tien risteys kertoo kuusamolaisen suvun tarinan 1900-luvun aikana. Näytelmä mukaili melko tarkasti kirjan juonta, mutta on sanottava, että ellei olisi lukenut kirjaa, ei välttämättä olisi pysynyt perillä näytelmän tapahtumista. Kirjan lukeneenakin oli väliin vaikea hahmottaa kuka milloinkin oli äänessä ja millä vuosikymmenellä. Kuusamon teatterin näyttelijät ovat harrastajia, mutta roolityöt sujuivat kuin ammattilaisilta. Lavastaja oli tehnyt ihmeitä pienellä näyttämöllä, lavasterakenteet liittyivät saumattomasti taustan kuviin ja se antoi tilalle syvyysvaikutelmaa. Kaiken kaikkiaan hieno teatterikokemus.

Kotiin päin ajaessa näimme yön pimeydessä loistavan revontulikaaren, joka oli niin voimakas, että näkyi auton valoista huolimatta. Haimme kotoa lisävaatetusta ja lähdimme Ala-Kitkan maisemiin katsomaan vielä yötaivaankin näytelmää. Suurimmat loimut olivat kuitenkin jo himmenneet, mutta hentoja tuikkeita kohosi vielä kohti taivaankantta. Pakkanen oli kiristynyt taas yöksi lähemmäs kolmeakymmentä astetta.
Tällä kertaa revontulia suurempi elämys oli kuutamo. Vaikka kuu oli vasta puolikas, se valaisi lumi- ja huurrekuorrutteista maisemaa.


Kuunvalo suodattui koskella pakkasusvan läpi, tunnelma oli maaginen.
Pakkasusva peitti ja kuunvalo himmensi metsän takaa yrittävän revontuliloimun.
Tätä maisemaa olisin jäänyt tuijottamaan vaikka kuinka pitkään, mutta pakkasella ei kovin kauan pysty olemaan liikkumatta yksillä jalansijoilla. Tallentuipa yötunnelma kuvaan kuitenkin.
5 kommenttia:

 1. Kirkas kuutamo oli täälläkin viime,yönä, oikein hämmästelin valon märää mikä ikkunasta pihalle katsoessa näkyi.

  Nuo harrastajateatterien esityksen ovat monesti kiinnostavia, kun paikallista tuntemusta on mukana. Meidän kunnassa historiaa on esittämässä samat hahmot vuodesta toiseen, näyttelijä vain vaihtuu iän myötä.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin on ollut täällä Tampereen seudulla melkoisia pakkasöitä ja komea kuutamo muutamana yönä. Revontulia ei näkynyt vaikka kuinka kävin katsomassa. Upeat kuvat jälleen ja loimujen leikki!

  Harrastajateatteriesitykset ovat usein tosi hauskoja ja innolla tehtyjä.

  VastaaPoista
 3. Upeita kuvia!

  Yki parhaista näkemistäni näytelmistä oli harrastajateatterin. Myöhemmin näin samasta aiheesta ammattilaisten tekemän elokuvan. Pakko todeta, että harrastelijoiden näytelmä oli parempi.

  VastaaPoista
 4. Koskettavan kauniita kuvia ja tunnelmia. Kuin talviyön runoa koko kuvasarja.

  VastaaPoista