sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Myllerrystä Korkeakoskella

Maaningan Korkeakosken parkkipaikka on lumen peitossa, joten auto on jätettävä tien varren levikkeelle. Jäljistä päätellen parkkipaikkaa on kyllä aurattu jossain vaiheessa, mutta lumentulon jälkeen on tullut pakkanen, joka on jäädyttänyt hangen kovaksi ja siihen ei lumilinko enää pysty.

Vielä Löytynjoen ylittävällä sillalla ja koskenniskalla ei huomaa mitään tavallisuudesta poikkeavaa, mutta kun lähtee laskeutumaan alas jokiuoman rotkoon, on polulla jo ensimmäiset kaatuneet puut. Jäätyneen lumen peittämät portaat ovat normaalina talvenakin haastavat, nyt sitä enemmän kun on pujoteltava kaatuneiden puiden oksien alta.

Minulla on mukana sauvat, jääpiikit ja lumikengät. Jääpiikkejä ei tarvitse koska polun reunoilta löytyy pehmeää lunta johon jalan voi asettaa ja lumikengistä ei ole hyötyä kovalla lumella jyrkässä rinteessä. Sauvat osoittautuvat parhaiksi apuvälineiksi. Pysähdyn puolivälissä rinnettä kuvaamaan hävitystä. On ollut aikamoinen rytinä kun puita on kaatunut jyrkänteen reunalta alas rotkoon.


Portaiden kaiteet ovat poikki monesta kohti.


Vielä on matkaa alas puunrunkojen välisssä puikkelehtien.
Lopulta pääsen kosken alapuolelle. Koskiuomassa on muutama kaatunut puu. Olihan niitä siinä jo ennestäänkin, mutta nyt on tullut muutama lisää.


Paksu kuusi on mennyt poikki noin kymmenen metrin korkeudesta. Siinä seistessä tulee yht'äkkiä mieleen, että ei tämä paikka ole edelleenkään turvallinen. Puiden oksilla on paksusti lunta, pakkasta on noin kymmenen astetta ja tuultakin on, vaikka tuuli ei juuri nyt tunnukaan täällä rotkon pohjalla. Lähden nousemaan takaisin ylös.


Kierrän kosken rantoja kaiteiden vierestä uomaan kurkkien. Vielä on lumen ja jään keskellä avointa niin paljon, että kohina kuuluu.Olen käynyt Korkeakoskella monena vuonna sydäntalven aikaan, nyt ensimmäistä kertaa näen näin paljon lunta ja jäätä koskiuomassa. Jätän koskimaiseman odottamaan kevättä. Kolmen kuukauden kuluttua täällä näyttää jo toisenlaiselta.Lisäys 29.5.2018
Pekka Honkakoski on tehnyt videon Korkeakoskesta. Siinä koski näkyy myös ylhäältä lintuperspektiivistä sekä kesällä että talvella.
Video löytyy täältä

7 kommenttia:

 1. Komea koski ja luonto on järjestellyt puita mieleisekseen. Noissa lumimassoisa on melkoinen paino, joten varovainen on syytä olla.

  VastaaPoista
 2. Huh, näyttääpä pahalta Korkeakosken alue nyt. Suojasää saisi tulla pudottelemaan lunta vielä pystyssä olevien puiden oksistosta. Aikamoinen työ on raivata kaatuneet puut pois.

  VastaaPoista
 3. ohhoh, huimaa menoa! Hienoja kuvia kuitenkin <3

  VastaaPoista
 4. Harmittaa kaatuneet puut! Kun nyt ei kaadettaisi muitakin puita, sillä varjolla, että myrsky on kaatanut puita. Upeita jäätaideteoksia.

  VastaaPoista
 5. Melkoinen määrä mennyt puita nurin. Melkonen paino ollut puilla ja on vieläkin näköjään. Aika hurjaa!

  VastaaPoista
 6. Korkeakoski on upea paikka! Me käymme siellä yleensä joka kevät. Hienot kuvat! Harmi kuitenkin tuo kaatuneiden ja katkenneiden puiden määrä.

  VastaaPoista