sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Valotaidetta ja kylpyläelämys Itä-Savossa

Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuus on suurin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden yksittäinen taidetapahtuma, joka koostuu kuudesta valoteoksesta. Ensimmäinen valotapahtuma oli jo vuoden 2016 viimeisenä päivänä Helsingissä, muut marras-joulukuun vaihteessa eri päivinä Savonlinnassa, Tampereella, Oulussa, Saanalla ja Turussa. Se kiinnostavin tapahtumista olisi ollut Saanan valaisun näkeminen, mutta sinne on turhan pitkä ja vaivalloinen matka. Lähin Luminous-tapahtuma oli Savonlinnassa, Olavinlinnan valaisu 28. -29.11. Yksi tie, monta asiaa, eli valonäytöksen lisäksi juhlistimme henkilökohtaista merkkipaalua Rantasalmella, lomakeskus Järvisydämessä, entisen kotimme läheisyydessä.

Kuopiolaisena huomio kiinnittyy Puijo-laivaan Savonlinnan satamassa.


Savonlinnan jouluvalot viittaavat kaupungin musiikilliseen maineeseen.


Olimme paikalla valoteoksen toisena valaisuiltana. Plussan puolella oleva lämpötila ja tuuli olivat pudottaneet lumet rannan puiden oksilta. Linnan yllä roikkui pilvikerros, jota kaupungin valot värjäsivät oranssinkeltaiseksi, eli taivas ei ollut kovin luonnollisen värinen.  Mutta valaistu linna loisti upeana pienellä saarellaan keskellä virtaa.


Vesi on ihmeellinen elementti. Se heijastaa pienenkin valon voimakkaasti.


Linnan edustalla olevan Tallisaaren taideteokset oli myös valaistu, kuten tämä kuuluisa linnan pässi.


Valo- ja savuefektit Tallisaaressa.


Matkamme tukikohtana ja yöpymispaikkana oli Lomakeskus Järvisydän Rantasalmella. Se on laajentunut uudella hotellirakennuksella ja järvikylpylällä. Kallioon louhittu järvikylpylä on valmistunut tämän vuoden maaliskuussa. Sisäseinissä on monin paikoin näkyvillä kalliopintaa. Sisäkatto, pilarit, kaiteet ja muut puuosat on tehty järvestä nostetuista uppotukeista, joilla on ikää yli 500 vuotta. Kylpylän lämmitykseen käytetään aurinkolämpöä ja maalämpöä.
Saunoja on viisi; kivisauna, höyrysauna, infrapunasauna, hamam ja uppotukkisauna. Kuvassa on suuri ja valoisa uppotukkisauna.
Kävin kylpylässä aamupäivän hiljaisena hetkenä, joten sain kuvata ihan rauhassa häiritsemättä ketään.


Ulkoallaskin olisi ollut käytössä, jos vain sisu olisi riittänyt pulahtamaan Saimaan neljäasteiseen veteen.


Hotellin sisustus noudattaa samaa tyyliä kuin kylpylässäkin, uppotukkeja ja kivipintaa. Erilaisia puuveistoksia on paljon sekä sisätiloissa, että ulkona.
ps. Selvyyden vuoksi mainitsen, että Järvisydämen hotelli- ja kylpyläpalvelut oli ostettu omalla rahalla.

11 kommenttia:

 1. Värit korostavat todella upeasti linnaa ja tuovat omanlaisensa tunnelman. Onpa komea kylpylä!

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis tuo sininen Linna ja sininen valo muutenkin teklee tosiaan vedestäkin upean.

  Tuo kylpylä kiinnostaa, muuten en ole tavallisten kylpylöiden ystävä. Täällä uin avantosaunalla +5 C asteisessa vedessä. Vielä se kylmenee nollan tienoille kunhan pakkasia tulee.

  VastaaPoista
 3. Nythän sitten näin tämänkin hienosti esiteltynä : ) Kiinnostuin tuosta kylpylästä niin paljon, että taidan piipahtaa sinne joskus.

  VastaaPoista
 4. Olavinlinna näyttä upealta juhlavalaistuksessaan. Järvisydämestä olen kuullut paljon kehuja. Näyttää tosi hienolle, kyllä tuolla viihtyisi.
  Niin ihania kuvia jälleen!

  VastaaPoista
 5. Upea juhlavalaistus Olavinlinnassa! Kauniisti sisustettu kylpylä!

  VastaaPoista
 6. Aivan ihania kuvia! Minun haaveeni oli päästä katsomaan Saanatunturin valaistusta, mutta valitettavasti se ei nyt toteutunut. Olavinlinna on kyllä kaunis!

  VastaaPoista
 7. Upeat kuvat juhlavalaistusta Olavinlinnasta kuin mielenkiintoisesta kylpylästäkin.
  Valo luo kohteeseen aivan uuden ilmeen.

  VastaaPoista
 8. Hieno esittely ja komeat kuvat.

  VastaaPoista
 9. Kauniita Suomi henkisiä kuvia.

  Hyvin houkuttavan näköinen kylpylä. Upeita kuvia.

  VastaaPoista
 10. Komeaa valaistusta!
  Mielenkiintoinen kylpylä :)

  VastaaPoista