keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Keihäsjoen metsäreitti

Pysäköin aamuhämärässä auton Syvänniemen kirkon parkkipaikalle. On se aamun hetki kun taivas sinertää, vaikka päivästä on taas tulossa pilvinen, kuten on ollut joka päivä viime viikkojen aikana. Syvänniemen kirkko näyttää olevan metsän keskellä, mutta tosiasiassa lähellä on Syvänniemen taajama. Kylä on ollut muinoin vireä teollisuuspaikkakunta, jossa on toiminut saha, rullatehdas ja ruukki. Nyt on asuintalojen lisäksi vain kyläkauppa, pieni maaseutuhotelli ja kylätalo.


Pysäköintipaikan nurkalta lähtee polku lumiseen metsään. Polkua on tampattu moottorikelkalla, mutta on siinä tuoreita jalanjälkiäkin. Otan kuitenkin lumikengät varmuudeksi mukaan. Kaunis lumimaisema innostaa tähtisadetikkuleikkiin. Pitkä tähtisadetikku palaa noin 40 sekuntia ja siinä ajassa ehdin valottaa kolme kuvaa.


Opaskartan mukaan polku kiertää jokivartta ja sen lisäksi on suoraan laavulle menevä polku. Lähden vasemmalle kääntyvää kelkkauraa, mutta kohta se kaartuu mielestäni väärään suuntaan, joten laitan lumikengät jalkaan ja lähden tallaamaan lumen peittämää polku-uraa. Luminen metsä on hiljainen, joten säpsähdän kun yht'äkkiä kuuluu outo ääni, jonka arvelen kuuluvan pöllölle. (kotona kuuntelin pöllöjen ääniä ja luulen, että se oli helmipöllö)


Keihäsjoki virtaa kiemurrellen metsän keskellä. Paikoin sen rannat ovat hyvin ryteikköisiä, mutta laavun kohdalla rantaa on raivattu ja näkyvyys joelle on hyvä.
Laavun molemmin puolin on seinän vierellä polttopuuta. Kirvestä ei löydy, mutta puut ovat pilkottuja, joten päätän kokeilla saanko tulen syttymään. Olen askarrellut viime aikoina syttyruusuja kananmunakennoista ja kynttilänpätkistä. Syttyruusu on  pelastanut jo monta tulisteluhetkeä, koska se palaa pitkään, jolloin märemmätkin puut saa syttymään.


Kohta jokirannan hämärää valaisee pieni nuotio. Laitan makkaran kypsymään ja kaivan repusta teetä ja voileipää.
Lumiset puut peilaavat väreilevään virtaan.
Joen väreilyt ja nuotiotuli päällekkäisvalotuksena.


Vaikka mustavalkomaisemassakin on viehätyksensä, kaipaisin kuitenkin jo valoa ja ja värejä tähän kuvaan.Polun varrelta löytyy joulutarjoiluja metsänväelle.


Keihäsjoen metsäalue ei ole kovin suuri, ehkä noin 40 hehtaaria, mutta se on oikeaa metsää, kuusikoita ja pieniä lehtipuualueitakin.


Kirkon ympäristön maisema on kovin erilainen kuin aamulla lähtiessäni polulle. Nyt on pelkkää harmautta. Kun kävelen lähemmäs kirkkoa, kuulen soittoa. Ovi on lukossa, mutta jään hetkeksi portaille kuuntelemaan urkumusiikkia. Tulee mieleen 60-luvun lopulla suosittu laulu Vanha holvikirkko, "vain vanhan holvikirkon muurit kuulee musiikin". Metsäkävelyllä tuli jo jouluinen olo, tämä oli hieno huipennus retkelle.


Syvänniemen kylätalo on entinen suurnavetta, vuonna 1906 valmistunut jugendtyylinen kivinavetta, johon on sopinut 140 lehmää ja 20 hevosta. Nykyisin se on juhlatila ja kesäteatterin esityspaikka.

16 kommenttia:

 1. Jouluinen tunnelma tosiaan, kaunista!

  VastaaPoista
 2. Moi seita! Noista kahdesta kirkon kuvasta selviää hyvin, että valokuvaus on nimenomaan kuvan tekemistä valolla.
  t.Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvaus on valon kuvausta. Ilman sitä ei synny kunnon kuvaa.

   Poista
 3. Joulun rauha välittyy kuviesi välityksellä. Syvänniemi on kaunis kylä muutoinkin. Toivottavasti tuo vanha komeanavetta, nykyinen kylätalo, on tulevaisuudessakin yhteisessä käytössä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylätalon ylläpidosta on tainnut olla erimielisyyttä kaupungin ja kyläläisten välillä. Harmi jos noin komea rakennus jäisi käyttämättömäksi.

   Poista
 4. Saat hämärän hetkenkin näyttämään niin kauniilta. Upeat kuvat!

  VastaaPoista
 5. Ihana reitti! Nuo sytykeruusut on hyvä vinkki;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä lähtien kaikki kananmunakennot menee kiertoon syttyruusuiksi.

   Poista
 6. Merry Christmas and Happy New Year
  Saludos,

  VastaaPoista
 7. Talvinen tunnelma välittyy kuvistasi ja eipä olisi minullakaan pitkä matka käväistä tuolla. Kanttori siellä harjoitteli joulumusiikkia 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin arvelin, että kanttori siellä valmistelelee joulun musiikkiesityksiä.

   Poista
 8. Kaunis ihana postaus.

  En ole ennen kuullutkaan tuollaisista sytytys ruusuista. Mainio keksintö.

  Leppoisaa mukavaa Joulun aikaa Sinulle! ✨🎄

  VastaaPoista