tiistai 13. lokakuuta 2015

Rytisuolla

Karttapaikan mukaan Kuusamossa on kaksitoista Rytisuota. Wikipedia kertoo, että ryti on sama kuin järviruoko (Phragmites australis). Rytisuot ovat ilmeisesti soistuneita lampia. Olen havainnut Kuusamon soilla kulkiessa, että rytisoilla kasvaa usein kämmeköitä. Järviruoko ilmentääkin ravinteisuutta, sillä huonolla paikalla se ei viihdy. Kämmeköden lisäksi rytisoilla kasvaa muutakin arvokasta suokasvillisuutta.

Loppusyksyllä löysin vaarojen välistä taas yhden uuden Rytisuon. Sillä käynnillä huomio kiinnittyi ruskaväreissä loistaviin korpipaatsamapensaisiin joita oli suon pikku lammikoiden reunoilla. Korpipaatsamat ovat nyt jo pudottaneet loistavanpunaiset lehtensä, mutta lokakuun aamuna suo on koristautunut huurteella ja sen pienten lammikoiden pinnalla on ohut jääkerros.Suon monet lammikot muodostavat kuin labyrintin. Mätäsjuotteja pitkin kulkien joutuu usein paikkaan, josta ei enää pääse eteenpäin. Muutaman viikon päästä suolla kulkeminen on helpompaa kun suo on jäätynyt ja lammikoiden jää vahvistunut. Nyt ei sentin paksuiselle jäälle ole asiaa.


Koska suo on syvällä vaarojen ympäröimänä, ei aurinko ylety sinne tähän aikaan vuodesta kuin keskipäivän aikaan. Mutta auringon värjäämät pilvet heijastelevat jään pinnalla.


Joutsenten äänet kuuluvat ensin, sitten niiden muodostama lentolaivue suorittaa ylilennon. 


Tässä 17.9. otetut kuvat Rytisuon värikkäistä korpipaatsamista.25 kommenttia:

 1. Voiko suo olla enää kauniimpi. Upeat tunnelmalliset suokuvat.

  VastaaPoista
 2. Hienot kuvat ja fiilis. Rytisuosta tulee mieleen suojuoksu ja paha tentti siis suolla rasteina. Tosi kivat lajitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Rytisuo olisikin ollut aika haasteellinen suojuoksuun. Vesiesteitä on paljon.

   Poista
 3. Todella kauniita kuvia <3

  VastaaPoista
 4. Kyllä on syksyn kääntyminen talveksi kaunista. Kuvissa näkee hienosti, miten taiteellinen luonto on ja miten sinä saat sen kaiken kuviisi. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huurre ja jää muuttavat kyllä maiseman ilmeen hetkessä.

   Poista
 5. It looks very cold, but your images are beautiful.

  VastaaPoista
 6. Kaunista rytisuota. Meillä on ollut tämän niminen pelto..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karttapaikan haulla löytyy paljon Ryti-nimiä.

   Poista
 7. Upeat kuvat! Rytisuo on minulle ihan uusi termi, taas tuli opittua uutta:)

  VastaaPoista
 8. Kaunista! Suolla on kyllä aivan oma tunnelmansa. Talveen taittuva luonto huurteineen on tavattoman koristeellinen, pidän kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että ehtisin käydä suolla sitten kun lammikot ovat paksussa jäässä. Olisi hienoa kulkea tuon labyrinttisuon läpi.

   Poista