lauantai 19. syyskuuta 2015

Kiemuroita Kitisellä

Lapin ruskamatkalta palaillessa meillä oli usempia yönylipysähdyksiä. Edellisessä yöpymispaikassa Kiilopäällä oli mennyt sen verran aikaa, että seuraava yö vietettiin vain viitisenkymmentä kilometriä Saariselältä etelään, Kitisen rannalla. Vielä oli luonnolla tarjottavana yksi elämys lisää, eli matkan kolmas revontuliyö. (13-14.9.)

Lähes viikon kestänyt selkeä ja lämminkin säätyyppi on hiljalleen vaihtumassa pilvisempään. Auringon laskiessa Kitisen taakse on taivas kuitenkin selkeä.Lännen puolelta alkaa kiertyä pilviä joen ylle.

Jo iltataivaalla erottuu vihertävää revontulikaarta. Jännitän miten tässä käy; ehtivätkö pilvet ennen kuin pimenee ja revontulet syttyvät.


Ennen puoltayötä on revontulikaaren värit alkavat vahvistua, mutta pilvisyys vähän haittaa sen näkymistä.


Miten erilaisia revontulinäytökset ovatkaan. Kun revontuliloimut Inarilla liikkuivat ja välkkyivät valaisten yön, niin Kitisen revontulinauha pysyy lähes liikkumattomana taivaalla, kunnes....


.. se yht'äkkiä alkaa loimuta ja muodostaa kiemuraa taivaalle.
Sitten kiemuran rinnalle alkaa muodostua toinen, lähes identtinen loimu.


Lopuksi kuviot leviävät ja taivaan värit alkavat hiipua.


Aamulla Kitisen takarannalla on vielä hieman usvaa yön jäljiltä. Jos olisin ollut aikaisemmin liikkeellä, olisi maisema ollut varmaan sumun verhoilemana vielä hienompi. Mutta välillä on nukuttavakin. Nukkumiset jäivät tällä matkalla vähiin, kun päivällä oli katsottavana ruskamaisemat ja yöllä revontulet. Niitä molempia toivoin näkeväni ja tällä kertaa toiveet toteutuivat.20 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut upea reissu! Hieno revontulinäytelmä, kiitos kun jaoit sen kuviesi kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa oli onnea mukana. Olosuhteet olivat täydelliset koko matkan.

   Poista
 2. Aivan täydellisesti on osunut kohdalleen reissuviikon valintasi ilmojen puolesta. Revontuliakin useampana yönä. Myös ruskan suhteen viikko varmasti paras, sillä nyt alkavat lehdet putoilla. Eikä väritkään niin hehku, kun sää on pilvinen ja/tai sataa.
  Kauniita kuvia tässä ihastelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä on tullut vähän kontrastia verrattuna viime viikon aurinkoisiin päiviin. Onni oli puolellamme.

   Poista
 3. Sama mullakin tuli mieleen, että on reissu osunu nappin säiden suhteen. Taasen niin hienot kuvat. Otatko käsivaralta nuo sevontuli kuvat vai onko jalusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on jalusta revontulikuvauksessa.

   Poista
 4. Upea revontulien tanssiesitys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitisen tulilla oli säännölliset tanssikuviot.

   Poista
 5. Upea taivaantulien näytös, olit oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kuvissasikin upean näköistä, samoin varmasti paikan päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkikäteen ajattelin, että olisi ollut hyvä siirtää kuvauspaikkaani niin että rantaviiva olisi jäänyt piiloon. Mutta siinä tilanteessa kun loimut alkavat, ei enää halua lähteä minnekään vaan jää tuijottamaan taivaalle.

   Poista
 6. Miten upeat kuvat jälleen! Onhan nuo revontulet mielettömän hienot taivaantulet. Luonnon omaa ilotulitusta. Kiitos, kun olemme päässeet postaustesi myötä reissuviikkosi hetkiin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolminkertaisesti oli onnea revontulten suhteen tällä matkalla.

   Poista
 7. Miltä nuo näyttävätkään liikkeellä ollessaan, eli eläväisinä, kun kuvissakin jo on tällainen voima. Upeat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus harkinnut revontulien kuvaamista videolle, mutta aina nuo tulet ovat niin ainutkertaisia, että mieluummin käytän ilmaisua jonka käytön koen hallitsevani paremmin.

   Poista
 8. Upea reissu kerakaikkiaan . Uskomattoman hienot revontulet ja kuvat!

  VastaaPoista
 9. Wau! Sanattomaksi vetää näiden kuvien kauneus.

  VastaaPoista
 10. Kiitos myös Minttuli, Sussi ja Kaline.

  VastaaPoista