keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Suuri revontuli-ilta

On erikoinen sattuma, että koko Suomen kattava revontulinäytelmä toistui täsmälleen samaan aikaan kuin kaksi vuotta sitten, 17.3.2013. Revontulitaikaa? Silloin kuvasin taivaantulia rantasalmelaisella pellolla Etelä-Savossa, nyt Kuusamon maisemissa.

Lähdin liikkeelle heti auringonlaskun jälkeen. Minulla oli mielessä paikka, josta näkymiä olisi mahdollisimman moneen ilmansuuntaan ja jossa ei ylimääräiset valot haittaisi. Jätin auton parkkiin tien varteen ja hiihtelin metsän läpi rantaan. Iltataivas punersi vielä ja oli valoisaa, ehdin siis katsella mahdollisia kuvauspaikkoja ja tallata hankea jalustan alle.

Taivaan tummumista odotellessa päätin tehdä tulet ja keitellä teevettä läheisellä laavulla. Olin juuri saanut viriteltyä tulet, kun satuin onneksi vilkaisemaan taivaalle. Siellä ne jo loimusivat.Aloitus olikin vaikuttava. Teräväreunainen korona hehkui taivaalla. Siinä ei paljon ehtinyt suunnitella kuvauspaikkaa eikä sommitella kuvaa. Olin sentään laittanut kameran jalustalle ja kiinnittänyt lankalaukaisimen. Siitä se alkoi.
Rannalla oli vielä melko valoisaa. Revontulet kilpailivat iltataivaan ruskotuksen kanssa, mutta mitä enemmän hämärtyi, sitä voimakkaammin taivaantulien hehku alkoi näkyä.
Olin jo matkalla kotiin, kun päätin vielä poiketa katsomassa edellisiltaista revontulien kuvauspaikkaa. No, en ehtinyt sinne saakka, vaan jäin Virkkulantien varteen kuvaamaan tähän saakka komeimmat näkemäni punaiset revontulet.
Aamuyöllä nukkumaan mennessä vilkaisin ikkunasta ulos. Siellä ne loimusivat edelleen.

25 kommenttia:

 1. Aivan uskomattoman upeat revontulikvat Komeat ne oli katsella omassa pihassanikin, vaan hienoa on nähdä tulien loimotus uudelleen kuvissasi.
  Punaisien tulien aikaan itsekin kuvasin ja oikeastaan kahdeksasta yhteentoista ravasin ulkoa sisälle ja päinvastoin yhtenään. Sitten tuli hiljaisempi vaihe ja siirryin katsomaan, mitä itse olin saanut kuvattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En koskaan aikaisemmin ole nähnyt noin paljon punaisia revontulia.

   Poista
 2. Upuita,upeita ja vielä kerran UPEITA!

  VastaaPoista
 3. Viimeyö olikin oikein revontulien, kun loimottivat jo ennen pimeää. Ihan hämmästyin. Mahtavia kuvioita ja enkelinsiipiä toisensa jälkeen ja punareunaisinkin näkyi, mikä on harvinaisempaa tällä korkeudella.
  Vielä puolilta öin piti käydä töllöttämässä taivalle. On se vaan niin komeaa näytelmää.
  Mun kameralla kuvaaminen ei onnistu, mutta sinä olet saanut niin upeita kuvia, että silmät häikäistyy. Aivan satumaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taianomainen yö se oli. Jää mieleen.

   Poista
 4. Upeita kuvia ja on kyllä ollut upea show. Täällä meillä näkyi vain hailakoita vihreitä, joten näitä kuvia on mukava katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuillasta värit olivat aika vaaleita, kun päivänkajoa oli vielä taivaalla. Lähemmäs puolta yötä värit syvenivät.

   Poista
 5. Voi mikä värinäytelmä! Upeita kuvia!

  VastaaPoista
 6. Uskomattoman upea kuvasarja ja mitkä taivaan värit, nautin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Simpukka. Nautinto oli myös katsella siellä paikan päällä.

   Poista
 7. On ollut todella mahtava valoshow! Upeat kuvat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa. Onneksi oli selkeää säätä juuri oikeaan aikaan.

   Poista
 8. Aivan mielettömiä kuvia ja melkoinen revontulinäytös! Harvemmin olen nähnyt edes kuvia noista punaisista revontulista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaiset ovatkin harvinaisempia ja uutta minullekin.

   Poista
 9. Oi oi miten kauniita, uskomattomia... Kotipihalla kuvasin itsekin (eka kerran koskaan), enkä osannut kameran asetuksia siinä laitella tietenkään. Sain muutamia no sinnepäin -kuvia ja halu oppia lisää iski samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Revontuli-innostus on tarttuvaa. Muistan sen, kun ensi kerran näin revontulia ja sain niistä vielä kuviakin.

   Poista
 10. Valtavan upea valonäytelmä! Kiitos näistä!
  Meillä oli eilen kovin vaatimattomat, tosin odottelimme vain tunnin, rannalla oli niin kylmä tuuli.
  Äsken kävimme uudelleen, nyt ei ollut juuri mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi aina silloin tällöin olosuhteet ovat kohdallaan. Niin monta kertaa on tullut turhia reissuja.

   Poista
 11. Uskomattoman upeat revontulet. On varmasti huikea elämys kokea ne luonnossa itse. Kiitos kuvista.

  VastaaPoista
 12. Upea on sinun ikuistamasi revontulijuhla! Ihanaa kun olit Kuusamossa sopivaan aikaan, lumi tekee oman lisänsä kuviin. Minun kuvissani on ihan musta maa, järvessä oli onneksi vielä jäätä.

  VastaaPoista
 13. Ei tarvitse mennnä elokuviin ei teatteriin ym, kun on tuommoiset elävät kuvat. Mahtavan upeat loimut. Uskon, että olit haltioissa siellä paikan päällä, kun jo kuvien katselukin hengästyttää.

  VastaaPoista