maanantai 23. maaliskuuta 2015

Riisin rykäsy

Seuraan huolestuneena auton lämpömittaria ajellessani aamuyöllä kohti Riisitunturia. Kitkantiellä mittari näyttää -26,5 pakkasastetta, eli melko lailla rapsakkaa hiihtokeliksi. Mutta luotan siihen, että ylhäällä tunturissa on lauhempaa. Rukallakin oli vain seitsemäntoista astetta pakkasta.

Olen Riisitunturin parkkipaikalla puoli kuuden aikaan. Pakkanen on ihan kohtuulukemissa, vain viisitoista astetta. Laitan sukset jalkaan ja lähden polku-uraa kohti Riisitunturia. Haluan nousta mahdollisimman ylös tunturin rinnettä ehtiäkseni näkemään auringonnousun. Varsinainen hiihtolatu kulkee alempaa, siksi tämä poikkeama varsinaiselta hiihtoreitiltä.

Kello 6:05 aurinko tulee esiin melko tarkalleen idän suunnalta.

Tykyt ovat karisseet puiden ympäriltä. Puut ovat vääntyneet jään ja lumen painosta.

Ensimmäiset säteet värjäävät Riisin rinnettä.Tämän kuvan otin pokkarilla. Aurinko on kuvassa hyvin erikoisennäköinen, kuin ryppyinen appelsiini.Valon ja varjojen leikkiä.
Kitkajärvi


Yhytän hiihtoladun vähän ennen Riisitunturin tupaa. Tästä alkaa minun Riisin rykäsyni. Riisin erämaalatu on eilisissä juhlallisissa ristiäisissä saanut nimekseen Riisin rykäsy. Latuyhteys Tolvasta Riisitunturille on ollut jo aiemminkin, mutta nyt latu on muutettu ympärysreitiksi, jolloin uutta latupohjaa on tullut noin neljä kilometriä.
Riisitunturin tupa
Edessä on lähes viisi kilometriä loivaa myötämäkeä. Liu'uttelen vauhdikkaasti rinnettä alaspäin tietäen, että tämän helpon osuuden maksunaika tulee paluumatkalla.


Riisitunturi Pikku-Riisin rinteeltä kuvattuna
Kilometrit hujahtavat nopeasti. Matkan varrella huomaan ilman viilenemisen mitä alemmas tulen. Riisitunturin majan ja Tolvan laavun korkeusero on sataviisikymmentä metriä ja nyt, kylmänä pakkasaamuna, korkeusero tuntuu huomattavana lämpötilaerona. Lähestyessäni Tolvan laavua toivon että aurinko paistaisi laavulle.

Toiveeni toteutuu. Aurinko on juuri kääntynyt valaisemaan laavun pihaa. Eilisten juhlallisuuksien jälkeen laavun polttopuut ovat melko vähissä, mutta on niitä sen verran, että saan aikaan pienet lämmittelytulet eväiden syönnin ajaksi.

Lunta on paksulti. Lumeen on muovattu portaat että kinoksen päältä pääsee kulkemaan alas laavuun.Mukava evästelypaikka tämä vanha lato. Ladossa on pitkä pöytä penkkeineen ja seinän vierellä on myös penkki. Pöydälle on jätetty kasa pipareita, ilmeisesti eilisistä ristiäisistä ylijääneitä.


Riisin ladun toinen lähtöpaikka on Korpihillan pihapiiri Tolvan kylässä. Tällä kertaa en hiihdä sinne, koska olen niin aikaisin liikkeellä että Korpihillan tarjoilut eivät ole tähän aikaan saatavilla.
Erämaaladun kartta ja ladun korkeusprofiili
Evästauon jälkeen alkaa paluumatka ja ylämäki. Maasto kohoaa niin, että silmällä nousua ei oikein erota, mutta sukset ei kulje niin sujuvasti kuin tasamaalla. Oman vaikeusasteensa matkantekoon tuo pitopohjasuksen lipsuminen. Pakkaskeli ei ole paras mahdollinen pitopohjasukselle.

Pysähdyn Välikummunsuon laidalla välipalatauolle. Aurinko on ollut takanani koko paluumatkan ajan ja nyt vilkaisen taaksepäin. Auringon ympärillä on kehä; 22 asteen rengas ja sivuauringot. Haloilmiö onkin hieno loppunäytös retkelle Riisitunturin ladulla.
Linkit: Latukartta, Posion matkailu
Luontoon.fi/Riisitunturin reitit

24 kommenttia:

 1. Aikainen kuvaaja kuvan nappaa! Hienot on maisemat siellä. Ihanko yksin uskallat ladulle lähteä? Minusta on tullut aika varovainen. Yleensä toivon pitemmälle reissulle seuraa siltä varalta, että nilkka murtuu tai kohtaus iskee. Muutoin toitotan kaikille minne suunnalle olen menossa, jos ei kuulu takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon jäisi kokematta jos en lähtisi yksin liikkeelle. Toki ilmoitan aina minne olen menossa ja oletetun paluuajan.

   Poista
 2. Aurinko kultaa maiseman! Tuntuu niin huikealta ajatella, että pohjoisessa voi vielä hiihtää. Täällä etelässä on niin erilaiset näkymät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä näkymin hiihtokelit jatkuvat vielä pitkään. Lumensyvyys esim. Posiolla on 90 cm.

   Poista
 3. Lumen ja hiljaisuuden maisemia.
  Kyllä on kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista ja rauhallista, siinä Riisitunturin viehätys.

   Poista
 4. Kauniita värejä lumen pinnalla ja aamutaivaalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamutaivaan värien ja heijastumien vuoksi haluan lähteä liikkeelle auringonnousun aikaan.

   Poista
 5. Täytyypä yhtyä Tillariinaan. Aikainen kuvan nappaa.. Täytyy olla myös tuntemusta luontoon. Kokenut kulkija tietää parhaat niksit! Valittua nimeä oli melko moni ehdottanut, minä olin yksi heistä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän perheestäkin löytyy yksi tuota nimeä ehdottanut ;)

   Poista
 6. Nuo punertavat hankikuvat sulattavat sydäntäni. Ovat niin hienoja. Tosi reipas olet, kun ani varhain hiihtelet auringonnousua kuvaamaan, mutta siksipä sinulla onkin upeita kuvia esitettävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonnousun punertavat hetket on parasta. Viikon päästä, kesäajan alkaessa, niiden näkemiseen tarvitaan yhä aikaisempaa herätystä.

   Poista
 7. Huikeita värinäytöksiä! Että osaakin olla kaunista ja upeita kuvia jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riisitunturi tarjosi tällä retkellä väriä ja valoa.

   Poista
 8. Kaunista saat nähdä, kun lähdet aikaisin liikkeelle. Mutta että tuollaisiin pakkaslukemiin ... ei taitaisi minulta onnistua.
  Teillä on vielä ihan oikea talvi, ja me täällä etelässä kauhistellaan jo ajatustakin, että tulisi hippunen lunta lumettomaan maahan, mitä on väliin lupailtukin. Mutta taitaa se lumipilvi kiertää ainakin rannikkoseudun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin varustautunut noin viidentoista asteen pakkaseen vaatetuksen suhteen. Siksi matkan varrella havaittu -26,5 vähän hätkäytti. Onneksi ylhäällä tunturissa oli lauhempaa.
   Lisää lunta on tullut myös Koillismaalle parin viimeisen päivän aikana.

   Poista
 9. Oulun korkeudella valkeaa unelmaa tullut lisää vuorokauden kuluessa ja maisemat hohtavat kauniina. Lumitöitä pittää tänään tehdä... Riisitunturi on hieno kohde, aina hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänpäivän lumensyvyyskartan mukaan Posion Raistakassa on 97 cm lunta. Talvi jatkuu.

   Poista
 10. Onpa hienot ladut! Täällä Keski-Suomessa vain enää muistellaan ihania hiihtokelejä ja haaveillaan jos vaikka pääsisi Pääsiäisenä vähän pohjoisemmaksi vielä hiihtämään. Täällä kausi loppuu joka kevät kesken.
  60luvunnahkahousut.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pääsiäisenä pääsee hiihtämään Pohjois-Suomessa. Sen verran paksulti lunta on maassa.

   Poista
 11. Tekisi niin mieli noille laduille, tästä loskasta ja liasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisin ja syksyisin erityisesti huomaa miten suuri ero on säätilan suhteen Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä.

   Poista
 12. Aivan ihania kuvia. Niin kaipaan Riisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että kun kerran on Riisillä käynyt, niin sinne kaipaa uudelleen.

   Poista