keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Tuulessa Valkeaisenvaaralla

Lumikenkäretkellä yritin väistellä viimaa valitsemalla suojaisen reitin Valkeaisenvaaralle. Kun pakkasta on seitsemäntoista ja tuulta 5-6 metriä sekunnissa, on kylmän vaikutus liki 30 astetta. Vaatetuksena kokeilin yhdistelmää urheilukerrasto, thermotakki ja kevytuntuvatakki. Se oli sopiva tähän keliin, untuvatakin päällyskangas on sen verran tiukkaa, että ei tuule läpi.

Monta päivää myllertänyt talvimyrsky on pudottanut lumia, oksia ja roskaa puista. Kun on tuullut koko ajan pohjois-koillisesta, niin vaaran suojaisen puolen puut ovat edelleen lumenpeittämät, mutta tuulen puolella puut ovat lähes paljaat ja maassa puiden juurella roskaa.

Lähestyessäni Valkeaisenvaaran kalliohyllyä alkaa viima tuntua. Tuuli pääsee tuivertamaan männynrunkojen välistä. Lumesta on muodostunut paikoin lähes metrin korkuisia laineita. Pilvisellä ilmalla niitä ei tahdo huomata, vaan vasta sitten kun lumikenkäsuksi tökkää tiukkaan lumiaaltoon.


Valtavaara takana pilven peitossa

Lumi on pudonnut puista vaaran tuulisella laidalla

Puolen päivän aikaan taivas pikkuisen rakoilee ja kappale sinitaivasta näkyy hetken. Tätä ilmiötä ei ole nähty puoleentoista viikkoon.Pohjoisen puolen näköalakalliolta on kaatunut suuri mänty sitten viime syksyn käynnin. Vain latva erottuu hangen keskeltä.

Vaikka lunta on paljon, niin se ei upota liukulumikenkää kuin kymmenisen senttiä. Tuiskulumi on tiivistä ja kantavaa.

Valkeaisenvaaralla on suojaisia notkelmia joihin tuuli ei yllä.Olin aamulenkillä nähnyt suolla palokärjen ja Valkeaisenvaaran päällä näen jäniksen. Paluumatkalla kurun yläpuolella liitelee kaksi suurta tummaa lintua. Ne ovat sen verran kaukana, että en tunnista lentäjiä. Taitavia liitäjiä ne ovat.

Käyn vielä kurun vastapäisellä rinteellä kuvaamassa Valkeaisenvaaran kalliohyllyä alempaa. Kallion reuna on yhdestä kohti ulkoneva. Juuri tuossa kohti kallion laella on halkeama. Olisi se aikamoinen jysäys jos pala kalliota irtoaisi. Vuosituhansien aikana kiveä on murtunutkin. Lumen peittämä rinne puiden alapuolella on suurikokoista kivirakkaa.

Valkeaisenvaaralle pääsee Valkeisrinteen tieltä Rukan hiihtostadionin 10 km latupohjaa (ei kunnostettu).

16 kommenttia:

 1. Hienoja talvisia kuvia Kuusamosta :-) Kuvaajan pukeutumisesta talvikylmällä: Hankin äskettäin lämpöhaalarin/pilkkijät käyttävät. En ole vielä päässyt testaamaan, käytän myös -40 kylmää pitäviä lämpösaappaita. Käsineisiin voi laittaa lämpögeelipussit. VIelä hankinnassa kunnon tuulta ja pakkasta pitävä "karvalakki"... Kyllähän tuollaiset lenkit vaativat myös KUNTOA !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilkkihaalari on minullakin ollut käytössä jo vuosia. Kätevä silloin kun ei tarvitse kovin kauas hiihtää tai kävellä. Enkä enää tulisi toimeen ilman lämpösaappaitakaan. Käsineenä olen pitänyt kahta fleecehanskaa päällekkäin. Pystyy käyttämään kameraa ottamatta käsineitä pois kädestä.

   Poista
 2. Upeita ovat "värittömämmätkin" kuvat!

  VastaaPoista
 3. Lumi korostaa kuusien muotoa. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jyrkässä rinteessä kuuset erottuvat hyvin hangesta.

   Poista
 4. Ei ole Kuusamossakaan aina aurinkoa, välillä tuulta ja tuiskua, kuten muuallakin. Sekin ilma on tietysti pukeutumisjuttu.
  Melkoisen Tapionkylvön tuiskutuuli sai aikaan ja tykyt tosiaankin vähenivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se aikamoista Tapion riihenpuintia on ollut.

   Poista
 5. Mahtavia maisemia jaksat käydä kulkemassa :-) Ei tuollaista löydy täältä etelämmästä... :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkeaisenvaaralla on hienot maisemat. Harva vaan siellä käy vaikka Rukan rinteet ovat ihan näköetäisyydellä. Käyn siellä usein, mutta harvoin olen tavannut ketään muita liikkujia.

   Poista
 6. Siinä on roskaa olllut ilmassa kun tuo tuuli on tuivertanut.
  Viihtyminen ulkona on kyllä erittäin paljon pukeutumiskysymys. En pane pahakseni "koiranilmojakaan" kunhan kädet ja jalat pysyvät lämpiminä. Muun lämmön saa kuitenkin sopivasti rehkimällä pysymään.
  Jännä sävy näissä kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalat. kädet ja pää on pidettävä lämpiminä, muuten ei tarkene. Lumi heijastaa taivaan väriä, siinä ehti olla monenlaista valaistusta tuonkin retken aikana, joten värit sen mukaiset.

   Poista
 7. Ihan vilu tulee kun katson kuviasi. Lunta näyttää riittävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tullut vilu. Kerrospukeutuminen auttaa asiaa.

   Poista
 8. Kuusamon kauniita näkymiä on hienoa katsella kuvistasi, kun paikalle ei pääse. Kyllä on mahtavat maisemat ja hyytävä mutta varmasti upea retki sulla ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkeaisenvaara on yksi suosikkipaikkojani Rukan lähialueella.

   Poista