tiistai 21. lokakuuta 2014

Pyhän jyssäys

Kuljin syyskuun loppupuolella Pyhävaaran uutta kävelyreittiä, Pyhän jyssäystä, ylhäältä Pikku-Pyhävaaran kodalta Rukalle. Silloin jäi ympyräreitin itäinen puoli kulkematta. Nyt päiväretken kohteena oli koko seitsemän kilometrin pituinen patikointireitti.

Pyhän jyssäys-reitin alku- ja päätepiste on Juhannuskallion alapuolella oleva Pirunkirkon parkkipaikka. Ei ole suurta eroa miten päin reitin kulkee, mutta myötäpäivään kiertäen nousu vaaralle on hieman helpompi, koska polku kulkee loivasti kiertäen itärinnettä ylös,


Rukanriutan loma-asunnot jäävät taakse kun polku lähtee nousemaan jyrkästi pienelle kukkulalle. Puiden lomasta näkyy kaukana Kitkajärven takaa Riisitunturi.

Lunta on maassa muutama sentti. Parimetriset pylväät polun varrella opastavat kulkijan pysymään oikealla reitillä paksussakin hangessa.

Kukkulan laella on vielä runsaasti punaisia mustikanvarpuja, tosin lumikuorrutteisena.Tämä pyramidi polun varrella on vanha muurahaispesä.

Pieni rinnesuo metsän keskellä.

Siellä minne tuuli ei ole yltänyt on lunta jäänyt puiden oksille.Kota Pikku-Pyhävaaran laella on sopivasti reitin puolivälissä.Pikku-Pyhävaaran länsirinne on itäpuolta jyrkempi. Avonaiselta jyrkänteen reunalta näkee kauas. Tästä polku lähtee viistosti alas kohti Hirsilampea.Pyhävaaran polku kulkee lähes koko matkan metsässä ja on siten hyvä retkikohde tuulisenakin päivänä. Lumen lisääntyessä reitin voi kulkea lumikengillä.14 kommenttia:

 1. Ihan tuo jo talvelta näyttää! :) Kyllä retkeily luontopoluilla on mukavaa. Siinä saa kyllä ittensä ladattua monella tapaa uuteen uskoon. Hienot nuo punaiset mustikanlehdet lumikuorrutuksella. Lähtisin tältä istumalta, jos voisi...töihin tässä taidan kuitenkin lähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rukalta päin ei aiemmin ole ollut sulan maan polkua, vain hiihtolatu talvella.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä Kuusamossa taisi talvi jo alkaa.

   Poista
 3. Niin talven tuntua kuvissasi. Saa nähdä, milloin täällä etelässä saamme ensimmäisen tuntuman lumeen.
  Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelä-Suomessa käy usein niin, että lunta tulee mutta se häviää pois. Kuusamon talvi alkaa melkein aina ensimmäisistä lumista.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Talven tuntua lisää pakkanen -10 astetta.

   Poista
 5. Siellä taitaakin olla enemmän lunta kuin täälä, lumikartankin mukaan. Jokohan jäi sinne tämä pysyväksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä kun viikonlopuksi on luvattu sadetta ja lauhtuvaa, tuleeko lumena vai vetenä.

   Poista
 6. Ihan kuin olisi tullut pikkaisen vilu kun katselin lumisia maisemia :)
  Mustikanvarvuthan ne viehättivät eniten!
  Taas kerran ajattelin että mikä rikkaus meillä on tämä vuodenaikojen kierto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusamon seudulla vuodenaikojen vaihtuminen tapahtuu melko nopeasti. Syksy muuttuu talveksi muutamassa päivässä.

   Poista
 7. Upea reitti ja sopivan mittainen näin lyhyiksi päiviksi. Maisemat ovat kyllä mahtavia. Tiedätkö onko tuo Pyhä(n) jyssäys sanonta siellä muutenkin käytössä vai ainoastaan reitin nimessä?
  Isä nimittäin käytti sitä usein, niinkuin montaa muutakin Lapin sanontaa ja sanaa, koska sota-aikaan oli nuornamiehenä ns. Lapin sodassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tuon sanonnan jo kauan sitten, eli sitä on käytetty myös Savossa. Se on jonkunlainen päivittelylausahdus.

   Poista