tiistai 14. lokakuuta 2014

Metsäkävelyllä

Aamu näyttää lupaavalta. Aurinko valaisee rantapuita ja saa koivujen viimeiset keltaiset lehdet loistamaan. Mutta valoilmiö on ohimenevä, kohta on taas pilvistä ja harmaata.

Päivän retkikohde on Neulaniemen metsä. Mielestäni Neulaniemi on Kuopion lähialueiden paras päiväkävelykohde. Vaikka Neulaniemen maastossakin on Puijon tavoin suuria korkeuseroja, niin siellä on runsaasti myös tasaisia ja helppokulkuisia reittejä.

Tervaruukin ja Pilpan välisellä rantaosuudella voi kulkea ihan rannan tuntumassa ja ihailla näkymiä järvelle.Puoli kilometriä pitkä Vuorilampi on ihan Suuren Neulamäen kalliojyrkänteen juurella. Kapeaa polkua pääsee kuitenkin pujottelemaan jyrkänteen ja rannan välistä ja kiertämään lammen ympäri. Lammen rannan koivut peilailevat vielä keltaisissaan lammen pintaan.


Neulaniemen puusto on suurimmaksi osaksi kuusikkoa. Kuivimmilla paikoilla kallioiden päällä on mäntyvoittoista sekametsää. Vuorilammin pohjoispäässä on kaunis koivikko jonka kasvua on autettu raivaamalla pois kuuset. Koivujen keskellä kasvaa myös metsälehmusta ja lehtokuusamaa. Näsiäkin viihtyy valoisassa lehtimetsässä.
Viime vuosina on paikallisesti käyty kovaa keskustelua Neulaniemen tulevaisuudesta. Kaupunki aikoo kaavoittaa Neulaniemeen 6000-8000 asukkaan lähiön. Alueen mökkiläiset ja virkistyskäyttäjät luonnollisesti vastustavat tätä suunnitelmaa. Lähivuodet näyttävät säilyykö Neulaniemen rauha ja hiljaisuus. Onneksi niemen länsirannalla on luonnonsuojelualue jota suunniteltu kaavoitus ei tule koskemaan. Tällä hetkellä Neulaniemi on paikka, jonne autotonkin kaupunkilainen pääsee bussilla ja jossa parinsadan metrin päästä liikekeskuksen parkkipaikalta pääsee metsäpolulle.
Tunnelmia saman päivän illalta täällä: Saaristokadun iltavaloja

14 kommenttia:

 1. Toivotaan että Neulaniemi säilyisi kaupunkilaisten virkistysalueena.
  Olisi niin tärkeää että autotonkin pääsisi luonnon keskelle.
  Mustikanvarvuissa on tänä syksynä upea ruska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä suurempi kaupunki, sitä tarpeellisempia ovat helposti saavutettavissa olevat rauhalliset paikat.

   Poista
 2. Kovasti on kaunista.
  Kaupunkien päättäjät haluavat kovasti asuttaa parhaita luontopaikkojansa nykyään. Sillä kalastellaan monesti hyvätuloisia muuttajia ja kelpoisia veronmaksajia. Siinä on sellaista ... pahaa makua. Jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopiossa on jo Saaristokaupunki ranta-asutukseen. Toivottavasti Neulaniemen rannat säästyvät rakentamiselta.

   Poista
 3. Samantyylistä päätösten valmistelua tuntuu nyt olevan hieman jokapuolella... valitettavasti. Mutta toivotaan parasta. Kiitos taas retkestä kanssasi ja blogissani on sinulle jotakin ;) josta ei pidä ottaa paineita.

  VastaaPoista
 4. Toivotaan, että kaavoitussuunnittelu on vain hetken mielijohde, ettei rahan anneta vaikuttaa. Onneksi valtaväestö on jo valveutunutta, jotta saadaan aikaseksi kansalaisaloitteita hölmöjen suunnitelmien vastustamiseksi. Eri asia onko niillä tehoa.
  Kauniissa syksyisessä metsässä kävelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansalaisaloite on parhaillaan halukkaiden allekirjoitettavana.

   Poista
 5. kaavoittaminen kuulostaa todella huonolta. Kuten Susanna tuossa ylempänä totesi, näillä kalastellaan hyvätuloisia veronmaksajia. Espoossa on vastavaa menossa valtaisassa mittakaavassa länsimetron myötä. Pahinta on se, että vaikka luonnonsuojelualueitä jää, niin niihin kohdistuu valtava paine kasvavan asutuksen myötä, ja se näkyy niissä esim. roskaamisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurissa kaupungeissa pitäisi olla myös suuret virkistäytymis- ja luonnonsuojelualueet.

   Poista
 6. Die Fotos beweisen, wie wunderschön der Herbst ist. In dem Birkenwald würde ich gern einmal wandern.

  Liebe Grüße!

  VastaaPoista
 7. Beautiful are the photos on your blog!
  Greetings,...

  VastaaPoista