sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Joutsenia ja kuukkeleita

Säätiedotus kertoi matalapaineen lähestyvän lumi- räntä- ja vesisateineen. Viimeinen kaunis pakkaspäivä oli käytettävä tarkkaan olemalla ulkona aamusta iltaan.

Päivän pituus on nyt kahdeksan ja puoli tuntia. Aurinko nousee puoli yhdeksän aikaan.


Pieni auringonpilari näkyy hetken aikaa tummaa pilveä vasten.Pyhäjärvi on saanut jääpeitteen hieman aiemmin kuin vuosi sitten. Viime lokakuun 19. päivänä kuvasin Pyhäjärven rannalla sumuista ja huurteista aamua. Silloin oli vain rannoilla ohut jääkerros.

Pyhäjoen suu on vielä osittain sula.

Hitaasti virtaava Pyhäjoki jäätyy aika pian pakkasten alettua, mutta vielä ei jäitä ole kuin rannoilla.

Käyn jokimutkan virtapaikassa katsomassa onko koskikara paikalla. Onhan se, mutta niin vilkasliikkeinen, että vain vilahtaa ohi ja sen jälkeen en sitä enää näe.

Taivaalta kuuluu ääntelyä ja näen joutsenten lentävän muutaman sadan metrin päässä jokisuun yläpuolella. Lähden katsomaan lähempää laskeutuivatko ne sulaan.

Hiippailen varovasti metsän suojassa lähemmäksi joen rantaa. Joutsenperhe ui sulassa. Nissinjärven Kokkoperässä pesi kesällä joutsenpari jolla oli viisi poikasta. Onkohan tämä se sama pesue.Poikaset ovat samankokoisia kuin vanhempansa, mutta väri on vielä harmaa.

Vaikka olen piilossa kuusen takana, niin joutsenet huomaavat minut pian ja lähtevät. Kun kotona katson tietokoneen näytöltä joutsenen lentokuvaa, näyttää kuin lintu olisi juuri lentämässä sähkölankoihin. Todellisuudessa viivat ovat jäähän syntyneitä railoja.


Aamun lintutapaamiset jatkuvat tervehdyskäynnillä Konttaisen kuukkelien luona. Täällä vastaanotto on suorastaan hyökkäävä. Innokkaimmat syöksyvät hakemaan ruokaa kädestä.

Kun tuomiset on syöty, kuukkelit jäävät tarkkailemaan josko löytyisi lisää evästä.

Retkikaverin pään päällä on hyvä paikka tarkkailla tilannetta.


14 kommenttia:

 1. Kauniisti auringonvalo leikkii puiden latvoissa.
  Kuukkelin siivissä myös kaunista oranssia...söpö!!

  VastaaPoista
 2. Kauniit kuvat taas, mut ihan tuli vilu, kun on niin talvista jo!

  VastaaPoista
 3. Siitä se alkaa, ne sinun kauniit lumiset kuvat. Onneksi ei meillä ihan vielä.
  Kuvat on taas ihania, ja joutsen näyttää todella menevän päin johtoja.

  VastaaPoista
 4. Kyllä on henkeä salpaavan kauniit kuvat! Tuo kuukkeli on aivan upea lintu.Nyt kyllä käy kateeksi tuollaiset maisemat! :) Leppoisaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 5. Onpas kesyjä kuukkeleita. On taidettu syöttää useammankin kerran.

  VastaaPoista
 6. Ihastuttavia kuvia aivan kaikki! Sinulla on hyvä kamera on taitoa.

  VastaaPoista
 7. Auringonvalo hämää kylmän lämpimäksi.
  Upeita talven ja lintujen kuvia.

  Kuukkelit ovat uteliaita ja aika kesyjä.

  VastaaPoista
 8. Ihanat kuvat ja ihana retki... :-)

  VastaaPoista
 9. Kaunista ja talvista!
  Upeita kuvia maisemista ja linnuista.

  VastaaPoista
 10. Upeat ovat maisemat ja niin hienot myös lintukuvat. Olet usein oikeilla paikoilla. Ahkeruus palkitaan. Nastolassakin jo yksi koskikara.

  VastaaPoista
 11. Kuvissa on alkutalven lumoa. Hiljalleen lähestyvästä kaamoksesta huolimatta heleyttä. Joutsenia yritin myös tähyillä, ei ole näkynyt enää viikkoihin, ei siitä asti, kun vedet jäätyivät.
  Kuukkelikuvasi viehättävät. Täällä kaipaan kovasti myös omaan pihaan kuukkelia, etäämmällä naapurissa on. Jospa löytäisivät tiensä minunkin luokse.

  VastaaPoista
 12. maisema hehkuu kullan ja hopean sävyjä!

  Ihania lintuja nuo kuukkelit:)

  VastaaPoista
 13. Kiitos kommenteistanne. Kävi juuri niin kuin säätiedotus lupasi. Vesisade hävitti lumet ja nyt on ollut monta päivää märkää ja harmaata. Mutta kyllä se talvi tulee takaisin, on se aina tullut.

  VastaaPoista