torstai 3. heinäkuuta 2014

Verikämmekkää etsimässä

Useimmat varmaan ajattelevat että kasvien etsinnässä ei ole mitään jännittävää. Minusta siinä on. Jotkut etsivät geokätköjä, jotkut taas... vaikkapa kasveja.  Kun lähtee etsimään tiettyä kasvia, varsinkin kämmekkää, ei voi olla varma onko se kukassa tänä kesänä vai onko se lepovuorossa.

Löysin viime kesänä suolta erikoisen kämmekän. Se oli jo kuihtumisvaiheessa, joten en silloin saanut kukasta kunnollista kuvaa. Viime viikon kasvintunnistuskurssilla kuvailin kasvia kurssin oppaalle. Hän arveli kyseessä olevan verikämmekän (käytetään myös nimeä veripunakämmekkä). Olin luullut verikämmekän olevan hyvinkin tummanpunaisen sekä kukiltaan että lehdiltään, mutta selvisi että väri saattaa vaihdella kasvupaikasta riippuen.

Kasviystävä Paula soitti ja kertoi olevansa menossa juuri sille suolle josta löysin tuon kämmekän viime kesänä. Tottakai olin heti valmis lähtemään mukaan.

Ennen kuin päästiin suolle tuli vastaan pari muutakin kiinnostavaa kasvia. Pohjanhorsma kasvaa nimensä mukaisesti vain Pohjois-Suomessa. On vaikea uskoa sen kuuluvan samaan sukuun kuin yleinen maitohorsma.Etelä-Suomessa niin harvinainen siniyökönlehti on Kuusamon soilla ja ojien vieruistoilla ihan yleinen.

Laskeudumme puronvarsilehtoon jossa kasvaa pohjansinivalvattia, metsäkurjenpolvea, sudenmarjaa ja paljon muuta lehtokasvillisuutta, kuten tämä harajuuri. Lehtipuiden oksien välistä siivilöityvä valo on juuri sopiva tämän pienen kämmekän lähikuvaa varten.

Ei tarvitse montakaan askelta suolla kulkea kun vastaan tulee ensimmäinen punakämmekkä. Tämä punakämmekkä on harvinaisen vaaleanpunainen ja terälehden kuviot kuin terävällä kynällä piirrettyjä.

Punakämmeköitä putkahtelee eteen koko ajan, mutta ei yhtään veripunakämmekkää.

Muistelen viime kesänä löytämääni veripunakämmekän paikkaa. Jossain puronmutkassa ihan rantapenkassa se oli. Nyt sitä vaan ei löydy. Ehkä se juuri tänä kesänä on kukkimatta.


Liro hermostuu ja aloittaa hätääntyneen ääntelyn. Se lentää ihan lähelle puun oksaan ja pyörii siinä koko ajan äännellen. Koetan selittää sille että emme ole kiinnostuneita sen pesäpaikasta vaan kämmeköistä.


Raatteen kukkia on runsaasti ja ne ovat vielä varsin hyväkuntoisia. Osa on vasta nupulla.Karpalo kukkii paikoin laajoina punaisina mättäinä.
Luulen jo löytäneeni verikämmekän, koska se kasvaa lähellä paikkaa josta löysin sen viime kesänä, ihan puron rannalla, mutta pilkuttomat lehdet paljastavat tämänkin olevan nuppuinen punakämmekkä.

Olin varautunut hyttysarmeijan hyökkäykseen, mutta yllättävän vähän niitä on. Saamme ihan rauhassa evästellä suomättäällä istuen.

Olemme jo lähdössä pois suolta kun kumarrun vielä kuvaamaan yhtä punakämmekkää....


...silloin silmä erottaa vähän matkan päässä pienen mättään päällä kämmekän jossa on pilkullisia lehtiä. Pilkkuja on myös lehden sisäpinnalla ja kukan tukilehdissä. Veripunakämmekkä löytyi! Se on ihan eri paikassa kuin viime kesänä näkemäni.  Iltapäivän valo osuu kukkaan mäntykäkkyrän latvuksen välistä. Kokeilemme myös mukana ollutta heijastinta kasvin valaisuun varjoisammalta puolen.


Paluumatkalla poikkeamme vielä puronvarsilehdossa.
pohjansinivalvatti

Maariankämmekkä on Kuusamossa hyvin yleinen. Sitä löytää tienpientareilta ja ojista. Tämä kaksivartinen maariankämmekkä kasvoi ihan tien reunassa.

19 kommenttia:

 1. Onko sinulla lääte kuvattu eli toffeakukka? Oletko käynyt Oulangalla puukkosuolla? Aseman rinnettä ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://seitakuvia.blogspot.fi/2013/07/kesan-viimeinen-kasviretki.html
   Tuossa jutussa on läätekuvia. Puukkosuollakin olen käynyt, siellä on mm. läätettä.

   Poista
  2. Linkki ei näytä toimivan. Etsi sivupalkista heinäkuu 2013 ja sieltä juttu Kesän viimeinen kasviretki.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olin kyllä riemuissani kun löysimme verikämmekän. Se on melko harvinainen.

   Poista
 3. Voi että on hienoja löytöjä. Olen nähnyt myös tuon kirjavalehtisen kämmekän. En ole tiennytkään että niitä olis muunlaisiakin:) Täytyypä käyä kattomassa josko sitä vielä näkys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verikämmekässä lehdet ovat kirjavat molemmilta puolilta.

   Poista
 4. Upeaa kukkaloistoa. Kiitos esittelyistä :-)

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Juuri niin. Ne on löydettävä. Yleissilmäyksellä ei suolla erota muuta kuin sammalta ja käkkyrää.

   Poista
 6. Suolla voi olla hyvin rikas lajiympäristö monenlaisille kasveille, vaan harva tuntee enempää kuin suopursun ja vaivaiskoivun.
  Kiinnostavia kuvia ja havaintoja oli kertynyt runsaasti!
  Verikämmekästä kuulin vasta nyt ensikerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soitakin on niin erityyppisiä. Kalkkipitoiset suot ovat niitä joissa kämmekät viihtyy.

   Poista
 7. Onnittelut hienosta kukkalöydöstä! Verikämmekkä on uusi juttu minulle, jota myös kiinnostaa kasvimaailma. Suon kasvimaailma on todella paljon runsaampi, kuin ensi näkemältä vosi arvatakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan yllättävää miten runsas suokasvillisuus voi olla. Yleissilmäyksellä ei näy muuta kuin sammalta ja kitukasvuisia käkkyröitä.

   Poista
 8. Hienoa, että etsimäsi löytyi lopulta. Nuo kämmekät ovat niin kauniita.
  Karpalon kukkakin niin kaunis kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun näkee kukkivan kämmekän karussa ympäristössään, ei voi kuin ihmetellä miten se on juuri tuohon päättänyt kasvaa.

   Poista
 9. Tähän oli kuin jännitysnäytelmä kun odotin että löydätkö veripunakämmekän, hidastelin jopa vähän :) Luulen että pulssisi vähän kohosi kun huomasit!
  Upeat kuvat jälleen!
  Tein keväällä näitä heijastavia "kankaita/lippuja" miksi niitä nyt sanotaan virallisesti. Hopean, kullan, valkoisen sekä hopea/raidallisen sävyissä. Mutta odotan sitä kesää nyt alkavaksi niin pääsisin kokeilemaan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitystä voi löytää pienistäkin asioista, vaikkapa vain kasvien etsinnästä.
   Hopean, kullan ja valkoisen värit ovat minunkin heijastimessani. Se pakkaantuu halkaisijaltaan noin parinkymmenen sentin kokoiseksi. Levitettynä halkaisija on noin kahdeksankymmentä senttiä. Kämmekkäkuvaan heijastettiin hopeaa.

   Poista