maanantai 28. toukokuuta 2012

Kevättä kanjonissa

Oulangan kanjoni on Oulangan kansallispuiston pohjoisosassa, Sallan puolella. Lieneekö tuossa syy miksi tuosta hienosta päiväreitistä ei paljoa kerrota matkailusivustoilla. Salla esittelee vain Oulangan kansallispuiston kokonaisuutena, mutta jättää mainitsematta Oulangan kanjonin. Metsähallituksen Luontoon-sivuilta löytyy tietoa ja yllättävää kyllä Sallan naapuri Kuusamo Ruka.fi-sivustollaan esittelee myös Oulangan reitin.

Toukokuun loppupuolen aurinkoinen sunnuntai oli täydellinen ajankohta kiertää Oulangan kanjonin reitti. Lämmintä oli lähes kaksikymmentä astetta, tuuli vilvoitti sopivasti, eikä tähän aikaan vuodesta itikoista ole haittaa. Kun etelämmässä koivuissa on jo suuret lehdet, niin Oulangalla ne olivat hiirenkorvalla. Tulvahuippu oli jo ohi ja veden pinta joessa oli laskenut huomattavasti huippukorkeuksista, mutta virtaama oli kuitenkin vaikuttava verrattuna keskikesän ja syksyn vesimäärään.

Oulangan kanjonin reitti on kunnostettu hyvin. On portaita ja sorastettua polkua. Reitin varrella on kaksi tulipaikkaa, Savilammin autiotuvan pihassa ja toinen Kirkasvetinen-lammella.  Reitin aloituspaikalle on Kuusamo-Salla-tieltä yksitoista kilometriä kohtalaisen hyvää tietä. Matkaa sinne tulee Rukalta noin viisikymmentä kilometriä, Kuusamon keskustasta 75 km. Päiväreitin pituus on 6,1 km, mutta kannattaa käydä katsomassa myös kanjonin eteläranta, jolloin kävelymatkaa kertyy kaikkiaan noin kahdeksan kilometriä.

Savilampi

Oulankajoki Savilammen riippusillalta

Portaat kanjonin eteläreunalle

Pohjoisrannan kallioita


Huimaako?Etelärannan näköalapaikalta

Korkeuseroja on vaikea saada näkymään kuvassa


En uskaltasi tuolle kivelle istumaan

Pikkuköngäs

Kirkasvetinen

Vaeltajan valtatie

1 kommentti: