torstai 10. maaliskuuta 2022

"Hetken tie on kevyt"

Tämä on ollut siinä suhteessa poikkeuksellinen talvi, että lunta ja jääkelejä on ollut tasaisesti joka puolella Suomea. Lunta on ollut Etelä-Suomessa paikoin enemmänkin kuin Lapissa tai Koillismaalla, ja luistelujäitä myös. Kuopionkin jäärata avautui poikkeuksellisen aikaisin, jo 15. tammikuuta. Helmikuun loppupuolella säikäytti lauhtunut sää, mutta kuin ihmeen kaupalla pakastui juuri sopivasti Finland Ice Marathon-tapahtumaan 25-26. helmikuuta. Ja siitä lähtien on ollut mukavia luistelukelejä.  

Jäällä viilettäessä unohtaa hetkeksi maailman murheet, "hetken tie on kevyt"

 




Arkipäivänä saattaa jääbaanalla olla näinkin rauhallista, mutta viikonloppuina jäällä on vilkasta.


Matkustajasatamasta lähtee rengasreitit, joilla on pituutta 1 km, 2 km ja 4 km.



Laivakahvila on auki satamassa. Sieltä voi vuokrata myös potkukelkkoja. 




Reitin varrella, Vasikkasaaren rannassa on laavu, jossa voi paistaa makkaraa tai muuten vain evästellä.




Onkohan Suomessa kovin monta kaupunkia, jossa on laavu ihan ruutukeskustan tuntumassa. 
Laavu Vasikkasaaren rannassa






Jäällä voi liikkua monin tavoin; luistellen, pyöräillen, potkukelkkaillen, lastenvaunujen kanssa luistellen, luistellen pulkkaa vetäen tai ihan vaan kävellen. 


Taustalla Itkonniemen vanha saha- ja tehdasalue, johon lähivuosina tulee asuntoja. 



Näkymä Puijolle sataman suunnasta katsoen on muuttunut kun korkeat kerrostalot piirtyvät Puijon rinnettä vasten. Niiden arkkitehtuuri jakaa mielipiteitä, ymmärrettävästi. 


12 kommenttia:

  1. Hieno rata tehty jäällä liikkuville, kelkalla tai luistellen. Meilläkin on tuossa rannassa vastaava pienempi. Ei kioskia :(

    Tuo ylimmän kuvan kelkka muistuttaa minua parinkymmenen vuoden takaisesta keväisestä "hurjastelusta" Vuokatin hiihtoputkessa. Ulkona ei ollut enää lunta ja menimme putkeen kelkkailemaan. Otin kunnon vauhdin ja tökkäsin johonkin ja lensin kelkan yli. Muuten ei käynyt pahasti mutta kasvot olivat kuin villikissa raapimat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Kickspark-kelkka on herkemmin vikuroiva kuin perinteinen potkukelkka koska siinä on lyhyemmät jalakset. Liukkaalla jäällä saattaa kääntyä äkkiarvaamatta.

      Poista
  2. Kyllä on hieno jäärata! Kiva, että on eri mittaisia reittejä, mistä voi valita itselle sopivimman. Vuottolahdessa (n. 20 km Kajaanista) on retkiluistelurata, missä on myös jäärataosuus metsässä! Hieno kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jossain nähnyt kuvia metsässä kulkevasta jääradasta. Se olisikin hieno kokea. Täytyy pitää mielessä tuo Vuottolahti.

      Poista
  3. Olen jo vuosia haaveillut tuollaisesta retkiluisteluradasta (vaikka ei ole taas pariin vuoteen tullut luisteltua ;D ). Vieläkin tuo on kokeilematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä talvena on ollut todella hyvät mahdollisuudet jäällä liikkumiseen ihan eteläisintä Suomea myöten.

      Poista
  4. MInä en osaa edes luistella, en ole ikinä kokeillutkaan.
    Upea rata ja paljon liikunnan kärpäsen puremaa porukkaa. Hauskalta luistelu näyttää. Siinä voi todella viilettää. Totta on, että liikkuessa murheet hälvenee. Liikunnan ilo voittaa ne.
    Täällä on lunta niin paljon jäillä, ettei luistelu tule kysymykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen aika huono luistelija. Minulla on sellaiset maastokenkiin kiinnitettävät terät. Ja käytän myös sauvoja, se tuntuu tukevammalta niin.
      Mutta potkukelkka on mainio väline jäällä myös.

      Poista
  5. Jos passaa luistella ja hiihdellä tuolla reitillä.
    Vielä on runsaasti lunta ja jää kestävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrassaan hieno retkipaikka kaikenlaiseen liikuntaan ja ulkoiluun.

      Poista