perjantai 25. maaliskuuta 2022

Aurinkoaamu suolla

Aluksi täysikuun tervehdys. Kerrankin oli pilvetöntä juuri kuun ollessa täydemmillään. Kuva on otettu varhain aamulla kun auringon nousuun oli vielä aikaa, mutta sen valo antoi väriä lännen taivaalle, jossa kuu oli laskeutumassa.


Pari aamua myöhemmin kuu oli jo hieman ohentunut oikeasta reunastaan kun pakkasin reppua ja suksia autoon. Yöllä oli ollut sen verran pakkasta, että arvelin hangen kantavan Wap-suksea. Suuntana oli läheinen suoalue. 


Hanki kantaa hyvin, mutta säälin vähän Wap-suksieni pohjia, koska hangen pinta on karkea ja kova. No, tämän reissun jälkeen suksenpohjat tulevat saamaan uuden vahakäsittelyn.  

Kevätpäiväntasauksen aikaan auringon noususuunta on melko tarkalleen idästä. Aurinko on noussut klo 5:57, mutta vasta parikymmentä minuuttia myöhemmin se alkaa kohota esiin metsän takaa. 




Sitten auringon valo yltää jo värittämään suon mäntykäkkyröiden runkoja


 
Tämä suo on luonnontilainen, eli säästynyt ojituksilta. Kapeiden mäntyä kasvavien saarekkeiden ja harjanteiden välissä on avosuota, jotka sulan maan aikaan ovat niin märkiä, ettei niissä voi kulkea. Nyt  on paras hetki tutustua suoalueeseen kun pystyy kulkemaan mistä vain. 










OAC Wap-lumikenkäsukset 








Suoalue on kaikkiaan noin 300 hehtaaria, josta suojelualuetta on noin 170 hehtaaria. Tutkittavaa ja näkemistä siis riittäisi mutta tänä aamuna en ehdi kovin pitkälle, koska auringon alkaessa lämmittää hangen pintaa, se alkaa nopeasti pettää suksen alla. On käännyttävä ja palattava autolle. 












 


 


 



 

 


8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. En nähnyt, mutta kuulin teerien pulinaa kauempaa.

      Poista
  2. Hienoa, että suo on säästynyt. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kauniilta kun on luonnon muovaama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suon 170 hehtaaria on Luonnonperintösäätiön omistuksessa, joten säästyy tulevaisuudessakin.

      Poista
  3. Kaunista taas kerran. Varmasti mielenkiintoinen kokemus rohkealle kulkijalle :) Minä en taitaisi uskaltautua tuonne.. eksyisinkin jo varmaan ensimmäisen puun taakse ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin melko lähellä tietä, joten eksymisen vaaraa ei ollut, vaikka hanki oli niin kova, että jälkiä ei jäänyt. Ja onhan se paikannusohjelma puhelimessa jos hätä tulisi.

      Poista
  4. Varhaiset kevättalven aamut ovat kuulaan kauniita. Ihania liikkujalle, varsinkin jos hanki kantaa. Pätkäsuksilla minäkin liikun, sillä soiden hanki ei jalan liikkujaa kestä. Hieno kuvakooste jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etelä-Suomessa on kovasti kehuttu hyviä hankikantokelejä, mutta ei ole vielä Koillismaalla. Saa nähdä tuleeko.

      Poista