tiistai 12. lokakuuta 2021

Suolammen aamu

Palaan syyskuun alkupuolen sumuiseen aamuun, kävelemään pitkospuita suolampien rannoille. Elokuussa kävin samalla paikalla, nyt oli tilaisuus uusintaan. Aamuinen suomaisema on sama, mutta sumun määrä ja valon suunta erilaiset. Auringon nousuaika on myös muuttunut aamun kulkijalle edullisemmaksi. Kun 11.8. aurinko nousi viiden aikaan, niin syyskuun 6. sen nousuaika on yli tunnin myöhemmin, kello 6:13. 

Hyvissä ajoin ennen auringon nousuaikaa olen kulkenut reilun kilometrin matkan pitkospolkua lammen rannalle. Tässä vaiheessa ei vielä voi tietää minkälainen aamu on tulossa. On mahdollista, että sumu painuu ja tiivistyy alas, jolloin näkyvyys häviää kokonaan. Siltä se vähän näyttää hetken aikaa. 


Sitten lammen takaranta alkaa erottua ja idän suunnalla vähän valonkajoa.
Takanani hento punainen raita sumussa kertoo auringon nousseen. 


Lampi ei ole suuri. Jos sen ympäri kävelisi, ei matkaa tulisi kuin puoli kilometriä. Siksi on helppoa etsiä rannalta erilaisia näkymiä. Valon väri muuttuu koko ajan sumun liikkuessa. 

Sammaleet ja varvut kahisevat jalan alla. Yöllä on ollut vähän pakkasta, joten juolukan lehdet ovat vähän huurteessa. 
 Tätä hetkeä odotin. Aurinko on vielä metsän takana, mutta valo puskee alhaalta ylöspäin sumupilveen. 
Isomman lammen lähellä, noin sadan metrin päässä on pikkuinen Silmä-lampi. Kun ehdin en rannalle, on valoa jo liikaakin. 
Lähden palaamaan autolle, mutta matkalla kuvaan auringon valaisemia rantoja.
Suon puut eivät vuosikymmenienkään aikana paljon muutu. Tätä käkkyrää olen kuvannut erilaisissa valoissa, mutta muuten samannäköisenä jo 80-luvulta alkaen. 

 


Sumuaamuina, auringonvalon osuessa sopivasta suunnasta, saattaa löytää upeita valoviuhkoja puiden oksilta.
Uimarannan hyppytorni näyttää kuin leijuisi ilmassa. 


Sumu jäi järvien ja soiden yläpuolelle pitkälle aamupäivään. Kotimatkalla oli vielä pysähdyttävä kuvaamaan tämä veden pinnalla häilyvä sumu. 


17 kommenttia:

 1. Oi sumun ylimaallista kauneutta! Niin sumun kuin monen muunkin maiseman herkkä lumo puhkeaa kukkaan, kun se kohtaa valon. Kuvien hiljaisuus on kauneinta musiikkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumussa on taikaa. Sen liike ja sen myötä valon määrä ja värin vaihtuminen on kiehtovaa seurattavaa.

   Poista
 2. On sinulla hieno taito vangita upeita maisemia usvan keskeltä! Ja tiedät jo, mitä odottaa, milloin tulee paras hetki! Eteerisen kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku. Kun tarpeeksi monta kertaa seuraa näytelmää, on jo vähän oppinut mitä tuleman pitää. Tai sitten ei. Luonto järjestää aina yllätyksiä.

   Poista
 3. Mahtavat kuvat jälleen!
  Kun mennään vielä kuukausi eteenpäin, minäkin jaksan jo lähteä kuvaamaan auringonnousun aikaan. Silloin tosin on jo todennäköisesti niin ikuispilvistä, ettei se taida juuri hyödyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taitaa ennustuksesi ikuispilvistä osua oikeaan. Katselin ennusteita tuleville viikoille ja kylläpä näyttää hyvin sateiselta ja pilviseltä.

   Poista
 4. Hello
  getting up early was worth it, especially now in autumn when the fog hangs everywhere and the sun rises, there are fantastic motifs, as you can see very well here ... wonderful pictures
  Greetings Frank

  VastaaPoista
 5. Huippu hienoja kuvia! Kuvasi sopisivat seinälle tauluiksi ja postikortteihin.

  VastaaPoista
 6. Kaunista. Usva antaa kauneudelle kasvot.

  VastaaPoista