tiistai 26. lokakuuta 2021

Ennen lunta

Päivää ennen kun lumisaderintama saavutti Kuusamon, teimme retken laavulle Kitkajoen varrelle. Saattaa olla, että tässä on viimeiset sulan maan kuvat tältä vuodelta. Tällä hetkellä Kuusamossa on paikasta riippuen 10-20 sentin lumikerros, joten ihan vähäiset plusasteet tai vesisateet ei sitä häivytä. Tosin viime syksynähän kävi niin, että lokakuussa sataneet lumet sulivat lähes kokonaan ja vasta marraskuussa maahan jäi pysyvä lumi. Aika näyttää miten käy tänä vuonna. Suon heinikko hehkuu auringon kultaamana. Pakkasta on useita asteita vielä iltapäivälläkin. Siksi aurinko ei jaksa sulattaa suon lammikoiden jääkuvioita. 

Mikä lintu on kulkenut pitkospuilla, riekko?


Jokivarressa ei näy merkkiäkään lähestyvästä talvesta. 


Tätä tulen kaipaamaan seuraavat seitsemän kuukautta; heijastuksia,veden väreilyä ja kosken kuohuja.Laavu on vasemman rannan puolella, kalliokumpareella puiden takana. 


Sitten istutaan tulen ääreen, kaivetaan repusta termoksellinen teetä ja laitetaan makkarat kypsymään hiillokselle.Minä niin tykkään näistä perinteisistä laavuista. Täällä turistiseudulla on nyt trendinä purkaa pois tämän kaltaiset vanhat laavut ja rakentaa tilalle valtavan suuria katoksia. Onneksi näitä vanhanmallisiakin vielä löytyy, kuten rauhallisia paikkojakin. 

"Tulkoon syys ja talvi, ne kyllä kestetään,
vaikka iäisyys on kesään.
Me joen lauluihin omat laulut liitetään,
eikä talvikaan saa virtaa jäätymään."
                  (Silta, Katriina Honkanen)
 

6 kommenttia:

 1. Saattaa käydä niin, että taas on lumen pysyminen yhtä jojoilua. Koillismaan tälläkin kantilla on parhaillaan lunta reilu 10 senttiä enää. Toivoisin jo talven tulevan.
  Ihanaa katsella kauniita kuviasi. Niistä kyllä sain kaipuun polulle.
  Linnun jälki taitaa olla jonkun kanalinnun jättämä, ei tiedä varmasti, kun ei ole mittana mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähipäivien ennuste ei lupaa kovin hyvää lumien pysymisen suhteen. Taitaa käydä samoin kuin viime vuonna.
   Linnunjälki oli noin viisi senttiä pitkä. Olisiko kuitenkin metso tai teeri.

   Poista
 2. pitkospuiden tallaaja lienee teeri

  VastaaPoista