sunnuntai 16. elokuuta 2020

Aamusumuja tavoittamassa

Puoli neljän aikaan aamuyöllä katson ikkunsta ja yritän arvailla millainen aamun sää tulisi olemaan. Kokemus on osoittanut, että täällä Rukan länsipuolella on hyvin usein ihan erilaista kuin itäpuolella. Taivas näyttää selkeältä, mutta yö on ollut suhteellisen lämmin, joten aamusumuja ei ehkä ole nähtävänä. Koska nyt kuitenkin olen hereillä, päätän lähteä katsomaan miltä Maston rinteellä näyttää.

Järvien, lampien ja soiden yläpuolella on sumukerros joka puolella Rukan ympäristössä. Päätän jäädä odottelemaan Juhannuskalliolla auringon nousua.


Auringonnousuun on vielä aikaa, mutta horisontin takaa tuleva valo jo värittää idän puolen taivaalla olevia pilviviiruja.




Monesti sumuaamuina Rukan alapuolella oleva Vuosselijärvi on täysin sumun peitossa. Nyt sumupilvet kiertävät Rukan kauempaa.




Aina auringonnousua odotellessa tahtoo unohtua katsoa myös selän taakse. Lännen puolella, Kitkajärven ja sen takaa kohoavan Riisitunturin yläpuolella taivas punertaa myös.




Kello 4:15 auringon ensimmäiset säteet pilkistävät Venäjän tuntureiden takaa.




Usein auringon noustua sumu lähtee liikkeelle ja kohoaa ylöspäin. Nyt ei niin näytä käyvän. Päätän lähteä tavoittamaan sumuja alapuolelta eli rannalta.


Parinkymmenen minuutin päästä olen rannalla. Järven pinnalla leijuu hentoa usvaa, jota järven suuntaisesti matalalta tuleva valo värittää. Konttainen, Hopeavaara ja Mossorinvaara peilaavat tyynen veden pintaan.


Rämmin upottavassa sammalikossa pensaikon läpi rannalle. Näiltä samoilta jalansijoilta olen aiemminkin kuvannut aamuaurinkoa. Nyt maisemaan antavat lisäilmettä pilvet, jotka ovat ryhmittyneet kehystämään metsänrajaa.























Hento sumukerros ei viivy pitkään järven yläpuolella. Kun aurinko nousee ylemmäs, ilma lämpenee ja sumu haihtuu. Taikahetki on ohi.


Kaste paljastaa hämähäkinseittejä rantapuissa. Niitä kuvatessa saisi paljon aikaa kulumaan, mutta nyt tyydyn vain kuvaamaan seitin rakentajan työssään ja lähden jatkamaan matkaa. Jospa kotimatkalla vielä ehtisi tavoittaa lisää sumumaisemia.



Sillä aikaa kun olin järvellä, sumu oli noussut Rukan rinteellekin. Mutta vain toiselle puolen Rukaa. Vuosselin puoli oli täysin selkeä.


Nyt jälkikäteen mietin kannattiko tavoitella sumuja eri paikoista vai olisiko pitänyt jäädä Juhannuskalliolle seuraamaan sumun liikkeitä. Silloin taianomainen aamu-usva järven yllä olisi jäänyt näkemättä, mutta mitä olisi ollut nähtävänä Juhannuskalliolla. No, tulee uusia sumuaamuja ja taas on tehtävä valintoja: ylös vai alas.



24 kommenttia:

  1. voi mitkä värit ja maisemat!

    VastaaPoista
  2. Mahtavat kuvat! Nouseva aurinko veden heijastuksineen on vastustamaton yhdistelmä!

    VastaaPoista
  3. Heräävä aamu on kaunis. Värit ovat pehmeitä punertavan sävyjä. Maisemat näyttävät herkiltä maalauksilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amun värien vuoksi kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa

      Poista
  4. Vau, mitä kuvia! Auringonnousu, sumu ja tyyni järvi, täydellinen yhdistelmä. <3 Sitä aina miettii, mikä on paras aitiopaikka seurata luonnon näytelmiä. Kaikkialla ei voi olla yhtä aikaa, joten ei auta kuin tyytyä toteamaan, että se, missä sattui tapahtumahetkellä olemaan, oli juuri sopivan hyvä paikka juuri silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Luonto tarjoaa elämyksiä runsain mitoin. Väliin sitä on kuin karkkikaupassa, tulee valinnanvaikeus.

      Poista
  5. Oi mitä huikeita utu-huntuja ja auringonnousukuvia! Juuri viikonloppuna tajusin, että auringonnousujen vastaanottaminen on jäänyt tänä vuonna aivan liian vähälle ja päätin heti maanantaiaamuna korjata asian. Pelkkä tyyni aamuinen vedenpintakin on ihana, mutta ihan parasta on jos pääsee näkemään myös tuon koko valoilmiön ja vielä yhdessä aamun sumun kanssa niin ai että.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera. Nythän auringonnousujen tavoittaminen tulee koko ajan helpommaksi kun ei tarvitse herätä niin aikaisin. Jotain hyötyäkin päivän lyhenemisestä.

      Poista
  6. Johan tuli kuntoiltua, aikamoinen korkeusero on käveltävänä.:)

    Ihanuus, nautin näistä upeista maisemista ja kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt en kävellyt kuin Maston parkkipaikalta Juhannuskalliolle. Jalan en olisi ehtinyt kahteen paikkaan aamuvalojen aikaan.

      Poista