maanantai 10. helmikuuta 2020

Lunta tulvillaan Valtavaaralla

On päivää vaille kuukausi on edellisen kerran hiihtelin Valtavaaralle. Uutta lunta on tullut parikymmentä senttiä ja lumi on nyt jäänyt myös puihin, joten Valtavaaralla näyttää nyt helmikuun alussa huomattavasti enemmän talvelta kuin tammikuun alussa. Vuosselintien varrelta lähtenyt lumikenkäpolku on ummessa, joten hiihtelen ylös rinnettä osin umpihangessa ja lähempänä kotaa hiihtolatua pitkin.






Hengähdystauko kodalla ennen viimeistä nousua laelle. Latupohjalta ylöspäin ei näy jälkiä. Tuuli on kuljettanut irtolunta ja peitellyt polun. Mutta talvireitin viitat erottuvat hyvin.


Kota on nyt hyvin eristetty lumella.


Ylempänä hangen pinta on kovaa ja siihen on muodostunut lumilaineita. Lumikenkäsuksikaan ei pidä kovalla hangella, niinpä otan ne pois ja jatkan matkaa jalan.


Luoteen puolelta tuulee kylmästi, mutta tykkypuiden suojassa on hyvä katsella nousevaa aurinkoa.

















Päivä pitenee hurjaa vauhtia. Se on nyt kolme ja puoli tuntia pitempi kuin kuukausi sitten. Aurinko nousee nyt niin nopeasti ylös, että aamun punertavan valon hetki on lyhyt. Joulu-tammikuussa, päivän ollessa lyhimmillään koko valoisa aika on punaisen valon aikaa.




Näkymä itärinteeltä Valtavaaranlammen suuntaan.














Valtavaaran "hiljainen kansa"









Paluumatkalla kuljen Valtavaaran talvireittiä rinnesoiden kautta Ahmakallion yläpuolelle ja siitä Saaruan parkkipaikalle. Suon laidalla tykkypatsaat seisovat vartiossa.


Rukalla lumetetaan taas.


Tuolta tulin, kukkulalta läheltä Valtavaaran lampea näkee Valtavaaran laelle.


Viimeinen näköalapaikka ennen lasketutumista jyrkkää metsäistä rinnettä Saaruaan. Nyt on ilo laskea vaarojen rinteitä. Pehmeää lunta on sopivasti lumikenkäsuksen alla, joten vauhti ei kiihdy liian kovaksi.

14 kommenttia:

  1. Wau mitä kuvia,upeita, tuon mökin mäen päällä olen nähnyt jonkun muunkin kuvissa, kuvasi ovat kai lappia ? tänä talvena ei tänne tule talvea ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusamo ei ole Lappia vaan Koillismaata ja kuuluu Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Monet kyllä mieltää Kuusamon Lapiksi, onhan täällä porojakin. Ja Lapin rajoilla ollaan koska naapurikunnat Posio ja Salla ovat jo Lappia.

      Poista
  2. Voi mikä talvinen satumaa ja mikä kauneus näissä kuvissa! Tykkylumiset puut ja se mökki tuntuvat niin epätodelliselta kun täällä satoi vettä ja ne vähäisetkin lumet sulasivat jo sadannen kerran tänä talvena- jota on vaikea kutsua edes talveksi - pois. Helmikuulta odotin paljon ja lunta ja pakkasta olikin pikkuhetken, mutta ei riitä viikko talveksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Kuusamossa ollaan vielä talvimaisemissa, vaikka lämpöaalto meinaa ajoittain levitä. Eilen ja tänään on ollut lämpöasteita. Alempana lumet karisevat puista, mutta vaarojen tykyt ovat tiukasti kiinni, joten pienet suojasäät ei niitä tiputa.

      Poista
  3. Kyllä on kaunista ja lumi kuuluu Suomen luontoon.

    Lievästi kateellisena täällä vesisateessa, kylätiet peilijäinä...Mies ehti tehdä kolmena päivänä pitkän hiihtolenkin, sitten tuli taas vettä ja plus-asteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin juuri lehdestä, että Finlandia-hiihtokin on jouduttu perumaan. Seuraan myös kotikaupunkini Kuopion tilannetta. Siellä yritetään tehdä luistelurataa helmikuun loppupuolen Ice marathonia varten. Hankalaa on kun vettä sataa.

      Poista
  4. Upea talvipäivä. Myös hyvin valokuvauksellinen. Tällaisista talvikuvista, -maisemista tykkään.
    Meidän lumipuut alhaalla varistivat lumet tänään pois, vaaroilla on kyllä edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä tänään. Olen onnellinen viime viikosta kun oli pakkasta ja aurinkoa. On varastossa vielä paljon kuvia retkiltä lähiympäristöön. Tämä vaihtelevuus on opettanut, että hyvät säät kannattaa hyödyntää.

      Poista
  5. Niin epätodellisen kaunista talvea - kun meillä sataa vettä ja myrskyää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei sada vettä, mutta tuuli on pari päivää ollut todella voimakas ja lämpötila pari astetta plussan puolella.

      Poista
  6. Upeat kuvat! meillä on vesikeli, joten kuvat tuntuvat ihan vierailta mailta otetuilta

    VastaaPoista
  7. Do you realize there's a 12 word phrase you can say to your crush... that will trigger intense feelings of love and instinctual appeal for you deep inside his chest?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, admire and guard you with his entire heart...

    ===> 12 Words Will Fuel A Man's Love Response

    This impulse is so hardwired into a man's brain that it will drive him to try better than before to do his best at looking after your relationship.

    As a matter of fact, triggering this all-powerful impulse is absolutely essential to getting the best possible relationship with your man that once you send your man one of these "Secret Signals"...

    ...You'll instantly notice him expose his heart and mind for you in a way he's never expressed before and he will see you as the one and only woman in the universe who has ever truly attracted him.

    VastaaPoista