torstai 27. helmikuuta 2020

Lumetonta talvea Kuopiossa

Vihreä sammalmatto levittyy puiden juurella. Painanteissa ja kuljetuilla poluilla on muistona vähän lunta ja jäätä. Kuopion helmikuu on lähes lumeton. Vielä joulun aikaan hoidetuilla laduilla pystyi hiihtämään, mutta sen jälkeen vesisateet ja lämpöasteet vieneet lumet.


Onneksi on jäät. Itkonniemen virallinen jäämittauslukema on 25 cm(20.02), joka on vain puolet siitä mitä normaalilukema on tähän aikaan. Mutta sehän kestää kulkijan kunhan varoo virtapaikkoja, puronsuita ja karikoita. Kuluneella viikolla saimme pakkasen ja auringon.










Olen arka jäällä liikkuja. Siksi otan selvää jään paksuudesta. Varmaa tietoa jääolosuhteista saa järven kalastajilta. Tällä lahdella jään vahvuus on 25-40 senttiä, joten uskaltaa hyvin lähteä viilettämään kiiltävää ja luistavaa jäätä potkukelkalla.




Puolenpäivän aikaan aurinko lämmittää, varsinkin jos löytää tuulensuojaisen paikan rannalta.





Nämä kenkiin sujautettavat jääpiikit ovat osoittautuneet  kestäviksi ja pitäviksi. Kumi on joustavaa, joten ne on helppo kiinnittää. Ja lähes sentin pituiset piikit tarraavat jäähän hyvin.






Salmien virtapaikkoja on syytä varoa. Tässä kuljetin potkukelkkaa kolmesataa metriä kapean salmen ohi. Kickspark-kelkka on kevyt kantaa. Sen saa kätevästi olalle.





Finlandia Ice Marathon-kilpailukin oli saatu pidettyä viime viikonloppuna. Tosin kesken pisimmän kilpailumatkan takana näkyvän sillan alta jää oli murtunut ja kilpailureittiä oli jouduttu lyhentämään. Tämä kuva luisteluradasta on otettu ennen kilpailutapahtumaa.

16 kommenttia:

  1. Hienot ovat nyt jääkelit viilettää kauniissa maisemissa!

    Kauniita kuvia tutuista maisemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä viikolla on ollut hienoa ulkoilusäätä.

      Poista
  2. Tosiaankin vähälumiset on maisemat, kiva kelkka, minulla on hyvin perinteinen. Meille tuli lunta nimeksi, niin että maa on valkoinen ja pakkastakin, eli vähän kuin helmikuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kaksikin noita Kickspark-kelkkoja. Sopivat autoon sisälle kun takapenkin kaataa, joten helppo kuljettaa.

      Poista
  3. Onneksi siellä todellakin on jäät. Kauniita paikkoja kelkalla viilettää. Meillä on nyt -12 C, varmaan talven pakkasennätys, mutta ei yhtään lunta. Mietityttää miten puutarhan kasvit pärjäävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhakasvit ja puut ei tästä kyllä tykkää. Maa jäätyy syvälle pakkaskelissä.

      Poista
  4. Aikalumetontaon sielläkin päin,ja jäälläkin uskaltaa liikkua,siellä siilinjärvellä juuri 60v. lähti luistelemaan ja tippui ilmeisesti jäihin,kun löydettiin hukkuneena, vaikka siilinjärvi on pikkuisen pohjoisempana kuin kuopio, jos jää kestää niin sehän on upeaa potkulaudalla mennä pitkin jäätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virtapaikat on vaarallisia. Se jäihin putoamispaikka on lähellä Jännevirtaa.

      Poista
  5. Näyttää peräti oudolta, että on sula, vihertävä maa, mutta jäät kelkkailuun ja luisteluun kestävät.
    Minä olen niin arkalasta, etten oikein jäill enyt lähde. Ymmärrän, että siellä, missä on isot järvet, lumipeitettä jäillä vähän tai ei ollenkaan, niin on paksumpaa. Täällä on kuulemani mukaan kehnot jäät, kun lunta pikku lammilla ja järvillä paljon. Niin ja vaaralla lumen mittauskeppi loppunut kesken. On jatkettu, eli lunta noin 140 risat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin olen moneen kertaan varmistellut jään kestävyyttä. Ja kierrän virtapaikat kaukaa. Koillismaalle taisi tulla lumi heti jään päälle ja niin ne jäät jäivät ohueksi.

      Poista
  6. Potkukelkka kelit. Mitenkähän sm pilkin pitäminen onnistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä talvi on arvaamaton. Maaliskuun lopussa saattaa olla hyvät jääkelit, tai sitten ei. Toivotaan parasta SM-pilkin suhteen.

      Poista
  7. Hienoja kuvia! Ihmeelliset olosuhteet tosiaan: lumeton maa mutta kunnon jää. Potkukelkka on kyllä kätevä menopeli jäällä. Passaisi minullekin, kun en osaa juuri luistella (vaikka retkiluistelu noin ajatuksen tasolla vaikuttaakin kiinnostavalta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minulla maasokenkiin kiinnitettävät retkiluistimetkin, mutta nyt potkukelkka on osoittautunut helpommaksi kulkuvälineeksi koska jäällä on paljon lumilaikkuja ja jää on halkeillut paikoin.

      Poista
  8. Kauniita maisemia. Mielenkiintoinen tuo potkukelkka. En ole aiemmin tiennyt tuollaisesta kelkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kickspark-kelkka on kätevä kuljetella, kantaa ja ennenkaikkea hauska kulkuväline jäällä.

      Poista