tiistai 2. huhtikuuta 2019

Tuulta vältellen

Maaliskuun viimeinen viikko oli tuulinen. Monena päivänä tein vain pieniä kierroksia mökin lähimaastossa kun ei huvittanut lähteä kovin pitkäksi aikaa tuuleen ja tuiskuun. Hanki kantaa nyt hyvin lyhyitä OAC-suksiani, joten nyt voi helposti kulkea missä vaan. Katselin karttaa ja koetin löytää suojaista retkireittiä, jossa voisi vältellä tuulta. Kohteeksi valikoitui Valtavaara. Sen itärinteelle ei lännestä puhaltava tuuli osuisi.

Valtavaara on kovin erinäköinen nyt kun lähes kaikki lumet on tulleet alas puista. Tykkylumien sijaan nyt ovat upeat naavakuuset kulkijan ihaltavina.


Lähden liikkeelle Konttaisen parkkipaikalta suuntana Valtavaaran pohjoisrinteen jyrkkä nousu. Enpä muista koskaan aiemmin menneeni niin jyrkästä kohti ylös. OAC Wapissa on pitoa, hanki kovaa ja karkeaa, joten ylösnousu sujuu helposti.


Suolammella tulee tuuli vastaan. Lammen kohdalla vaarajonossa on notkelma ja siitä aukosta länsituuli pääsee puhaltamaan lammelle. Rukan mittausaseman mukaan tuulta on 13 m/s. Suolammen laavu on lammen luoteiskulmassa. Jääköhän laavulla tulistelut väliin.Kokeilen kaksoisvalotusta kameralla. Kaksi kuvaa, joista toinen ylösalaisin ja luminen lampi sulaa heijastelemaan.


Laavun edustalle paistaa aurinko ja mikä parasta, tuuli ei osu laavulle vaan pyyhkii yli korkealta. Sen näkee puun latvojen taipumisesta ja yläilmoista kuuluvasta kohinasta. Laavu on kuin suojainen pesä.
Tuuli tuo mukanaan pieniä sadepilviä, väliin tulee lunta ja väliin rakeita. Suurimmat rakeet ovat peukalonpään kokoisia.


Odotellessani nuotion hiipumista sopivaksi makkaran paistoon, leikin mukaan ottamallani linssipallolla. Lasipalloon saa sopimaan ison osan ympäröivää maisemaa. Tässä näkymä laavulta etelän suuntaan.


Suolammen laavu on melko ylhäällä vaaran rinteellä. Kuten korkeuskäyristä näkyy, on pudotusta alas huimasti, noin 160 metriä.


Hankikannon aikaan on hyvä tilaisuus tutkia uusia reittejä. Lähden laavulta suoraan kohti itää, loivasti alaspäin viettävää rinnettä. Noin 600 metrin jälkeen tulen kansallispuiston rajalle. Se on helppo huomata maastossa.


Loiva reitti Konttaisen parkkipaikalta  Suolammen laavulle on merkitty karttaan punaisella.

10 kommenttia:

 1. Onpa komeat naavat. Tuo lasipallo on erikoinen, sitä pitä osata käyttää, sinä sait sillä hienoja kuvia.

  Täällä Pirkanmaan korkeudella ovat hankikannot jo menneet, osa pelloista on sulina, lunta on kyllä vielä metsissä ja meidän pihaasa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavaara on naavapuiden valtakuntaa.
   Lasipallo on hyvin yksinkertainen, otetaan vain kuva sen heijastuksesta. Se heijastaa maiseman ylösalaisin, joten kuva on vain käännettävä.

   Poista
 2. Hienoja naavan koristamia oksia ja kivoja linssipallokuvia!
  Kylmä tuuli ja peukalonpään kokoiset rakeet hrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laavun suojassa oli ihan miellyttävää olla pahimpien kuurojen aikaan. Ja sitten aurinko taas tuli esiin ja matka jatkui.

   Poista
 3. Mikä onni saada vaeltaa luonnontilaisessa metsässä ja puhtaassa ilmassa (naavat!). Meillä onni on siinä, kun ulkoilualueen polut sulavat - lumet ovat jo haihtuneet, mutta polut yhä jäässä. Ja hyvä, että tänään oli katupesuri jo kevätsiivouspäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavaaran alue on todellinen luonnossa liikkujan aarreaitta. Ylhäältä avautuu komeat näkymät ja sitten nuo naavakuusikot, pienet rinnesuot ja lammet.

   Poista
 4. Hauska linssipallo. Onpa korkeuskäyrää kartassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linssipallo on uusi leikkikaluni. Valtavaaran länsipuolen rinne on aika vaikuttava. Paikoin on lähes pystysuoraa seinämää.

   Poista
 5. Hieno reitti, mukavasti haastetta nousussa, mutta ilmeisesti suksesi ovat just tällaiseen maastoon.
  Linssipallo? Enpäs ole kuullutkaan, mutta metkalta näyttää.
  Hanki todella kantaa leveillä suksilla täälläkin, ei kuitenkaan vielä kävellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo rinne oli hyvä testailla lyhyempiä pätkäsuksiani. Hyvältä vaikutti.
   Jalan kuljettavaa hankikantoa minäkin odottelen.

   Poista