sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Vauhdin hurmaa Kallaveden luonnonjääradalla

Vielä 23.1. Savon Sanomat otsikoi: Jäät ovat yhä petollisia: 24 senttimetristä vain kolme senttiä on teräsjäätä. Tammikuun loppupuolella alkanut ja koko helmikuun jatkunut pakkaskausi pelasti tilanteen. Jo 26.1. avautuivat 1 ja 2 kilometrin luisteluradat ja 19. helmikuuta käytettävissä oli koko 12,5 kilometrin rata Kallaveden jäällä.

Maratonluistelutapahtuma Finland Ice Marathon järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984, eli nyt oli 35. kerta kun pitkän matkan luistelijat kokoontuivat Kuopioon. Helmikuun tapahtumaviikolla, 21-24.2. luisteluihin ja nastapyöräilyyn osallistui noin 12 000 kävijää. Luistelurataa pidetään jatkuvasti kunnossa vielä tapahtuman jälkeenkin.Vaikka tänäkin viikonloppuna satoi lunta, niin jääreittejä huollettiin sunnuntainakin.

Jäällä liikkuminen sopii kaikille. Nopeimmat huristavat pikaluistimillaan, paljon näkee kaunoluistimilla ja hokkareilla luistelevia, useimmilla on monoihin kiinnitetyt terät, tai kuten minulla, maastokenkiin kiinnitettävät "mummoluistimet". Potkukelkoista perinteinen puukelkka on yleisin, mutta on siellä myös Kickspark-kelkkoja. Urheilulliset vanhemmat työntävät lastenvaunuja luistellen. Ja ne jotka eivät jostain syystä halua luistella tai potkutella, kävelevät luisteluradan reunaa.  Leveällä jääradalla on tilaa kaikille.


Itkonniemen lenkillä oli hiljaista eräänä arki-iltapäivänä.


Papinluoto Kuopiolahden lenkin varrella.


Potkukelkalla......

...tai luistimilla.
Matkustajasataman edustalla, Vasikkasaaren rannassa, on laavu jossa voi tulistella ja evästellä.


Kuopion merkittäviä paikkoja samassa kuvassa, Väinölänniemi ja kauempana Puijo.


Kuopionlahden lenkki kiertää Väinölännimen suuntaisesti venesataman edustalle ja Haapaniemen rannan tuntumassa takaisin Rönön sillan alle.
Matkustajasatamassa on luistelureitin lähtöpaikka. Siellä on myös luistinvuokraamo, kahvio ja teltta varusteiden vaihtoa varten.


kartta: Kuopion luisteluradat Kallavedellä

15 kommenttia:

 1. Miksiköhän Kuusamoon ei oo vielä kehitelty vastaavaa luistelurataa luonnonjäälle... Varmasti mukava kokemus tuokin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen ihmetellyt. Kuusamossa olisi hyvät edellytykset pitkille luonnonjääradoille, vaikkapa Torangin kierros tai Rukalla Talvijärven kierros.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tasaiseksi höylätyllä jääpinnalla potkukelkka liikkuu kevyesti. Kengissä on oltava piikit, että saa voimaa potkuihin.

   Poista
 3. Upeat kuvat ja niin ihana tuo paiste:) Luistelu on kyllä mukavaa liikuntaa! Leppoisaa sunnuntai-iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen varmaan niitä hitaimpia luistelijoita, mutta se ei haittaa koska leveällä väylällä on tilaa kaikentasoisille luistelijoille.

   Poista
 4. Hieno jäärata, tuommoset mummoluistimet on mulle uutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opin maastokenkiin kiinnitettävien terien käyttäjäksi Rantasalmella asuessani. Linnansaaren kansallispuiston luisteluradan käyttäjille niitä vuokrattiin ja ostin itselleni omat.

   Poista
 5. Hienot ovat maisemat luistella ja liikkua Kallaveden jäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Suonteella ollut tänä talvena luisteluväylää?

   Poista
 6. Monenlaista jäällä kulkijaa :)
  Talvi on ollut tosi hieno, kun täälläkin pääsee jäälle vielä pitkään. Viikonloppuna aurattiin meidän lähijärvellä lumia pois ja halukkaat pääsivät luistelemaan. Toisella puolella on ladut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut hieno talvi kaikenlaiselle talviliikunnalle ja mikä parasta, koko Suomessa.

   Poista
 7. Olet todella liikunnan monitoiminainen! Kaikilla mahollisilla vempaimilla liikut, et ehdi sammaloitua milloinkaan.
  Jäällä liikkuminen ei ole mun juttu. Ainoastaan käyn pilkillä, kun ite kairaan ja näen millainen on jää.
  Kuvasi osaavat kyllä houkutella jäille, ehkä kelkkailu voisi kohdallani tulla kysymykseen???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koillismaalla tuon kaltaiset pitkän matkan luistelureitit menestyisivät hyvin, koska täällä ei vesikelit ole haittana jääradan ylläpitäjille. Toivottavasti joku keksisi tännekin luistelureitit; Pudasjärvi, Taivalkoski, Posio tai Kuusamo?

   Poista
 8. Upeat puitteet talviseen reippailuun ja liikkumiseen!

  VastaaPoista