maanantai 7. marraskuuta 2016

Viikonloppu Saariselällä

Odotukset Inarin viikonloppumatkalle olivat suuret. Monen pilvisen viikon jälkeen erityisesti Suomi-neidon päälaen seudulle oli luvattu selkeää säätä. Matkalla Saariselälle oli vielä Sodankylän paikkeilla kaunis auringonpaiste, mutta pohjoiseen päin mennessä pilvet kiertyivät maiseman peitoksi ja jäivät paikalleen melkein koko viikonlopuksi. Poikkeuksena oli pyhäinpäivä, kun pilvikerros raottui muutamaksi tunniksi iltapäivällä.

Saariselän keskustan lähellä olevalla Aurorapolulla (2,1 km) saa ensi tuntumaa Urho Kekkosen kansallispuistoon helpoissa olosuhteissa. Ennen niin jyrkkä ja kivikkoinen polku on nyt tasoitettu leveäksi ja tasaiseksi tieksi. Illalla on kätevä poiketa polulle katselemaan tähtitaivasta tai ihailemaan revontulia, koska valaistusta polulla ei ole. Tällä kertaa ei näkynyt tähtiä eikä revontuliakaan.

Polun varrelta löytyy "taukotupa" joka on varmaankin Suomen suurin. Viime syksynä valmistuneessa rakennuksessa on toisessa päässä yleinen, takalla varustettu tila ja toinen puoli on varauskäyttöön tarkoitettu. Rakennuksen toisella puolen on pitkä ja leveä terassi.


Saariselän latujen lähtöpaikan revontulikoristelu.


Inarinjärven rannat olivat lähes lumettomat. Saariselän seudulla sentään oli muutama sentti lunta ja puut kuurassa.


Pyhäinpäivän piristys oli auringon ilmestyminen pilvien takaa. Urupään ja Kaunispään väliseen laaksoon jäänyt sumukerros vähän suodatti auringonvaloa.Vielä on tilaisuus kävellä missä vaan tunturin rinteellä.  Pian lumi peittää sammaleet ja varvut.


Kiilopään laki erottuu hieman pilvirintaman yläpuolelta. Laskeva aurinko värjää pilviä.


Värikäs loppunäytös päätti auringon vierailun.

11 kommenttia:

 1. Voi kun kaunista. Tämä vain kasvattaa Lapin intoa. Koskaan en ole käynyt Rovaniemeä korkeammalla. Haluaisin kuvailemaan sekä syksy- että talvi-Lappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi ja syksy ovatkin ihanteellisia vuodenaikoja aloittaa Lappiin tutustuminen. Inari, Utsjoki, Pallas tai Kilpisjärvi. Siinä muutamia kohteita, jotka saattavat aiheuttaa riippuvuutta pohjoiseen luontoon.

   Poista
 2. Maalauksellisen kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 3. Jälleen upeita ja houkuttelevia kuvia! Ilo oli kuulla että siellä on olemassa kävelyreittejä, joita ei ole valosaasteella vielä turmeltu!

  VastaaPoista
 4. Kyllä on kaunista. Tuo Kiilopään huippu hienosti näkyy. Ei ole lunta sielläkään vielä paljon.

  VastaaPoista
 5. Upea viikonloppu, satumaiset kuvat

  VastaaPoista
 6. Siellä on todella kaunista! Mahtavan kokoinen taukotupa.

  VastaaPoista
 7. En yhtään ihmettele että Lappi houkuttelee matkailijoita. Nämä valon sävyt ovat niin uskomattomia!

  VastaaPoista
 8. kaunista! En ole ollut Saariselällä sitten lapsuuden.

  VastaaPoista
 9. Kaunista. Eritoten kun nuo puut saavat tuon kuorrutuksen.

  VastaaPoista