lauantai 12. marraskuuta 2016

Pilveä ja aurinkoa Pyhävaaralla

Jään kyydistä kylätien varrelle ja etsin polun pään lumisten puiden ja pensaiden keskeltä. Metsässä on vielä hämärää, mutta lumi valaisee niin että otsalamppua ei tarvita. Valo lisääntyy koko ajan mitä ylemmäs vaaran rinnettä kuljen, vaikka vielä aamuvarhaisella ollut selkeä taivas on nyt mennyt pilveen.

Kylmä itätuuli puhaltaa vaaran laen avonaisille paikoille. Hakeudun järven puoleisen jyrkänteen reunalle tuulensuojaan pyyhkimään vuotavia silmiä ja huurtuneita silmälaseja. Paikka kalliojyrkänteen vierellä puiden alla on kuin suojaisa pesä eikä näkymissäkään ole moittimista.


Pilvet liikkuvat vauhdilla tuulisessa säässä ja kohta pilvikerros alkaa hieman repeillä.


Yllättäen aurinkokin näyttäytyy pienenä pisteenä noustessaan taivaanrannalle Juurikkavaaran takaa.
Pilvi on piilottanut Rukatunturin lähes kokonaan.


Pyhävaaran laelta näkee kaikkiin ilmansuuntiin. Lännen suunnalla näyttää lupaavalta. Kannattaa jäädä odottamaan ja seuraamaan pilvien liikkeitä.


Pyhäjärven eteläpäässä on lumen peittämää jäätä, keskellä järveä ohut, kirkas jää, mutta järven pohjoispää lainehtii vielä.
Pilvet väistyvät nopeasti ja aurinko pääsee valaisemaan vaaran rinteen lumisia puita.


Pyhävaara on muodoltaan pitkä ja kapea. Pyhäjärvi kiertää vaaraa bumerangin tavoin. Paikoin lähes 40 metriä syvä Vaaralahti jäätyy vasta kovilla pakkasilla. Nyt se heijastelee vielä sinitaivasta.


Alastuloreitti vaaralta on jyrkkä. Laskeutuessa on harkittava tarkasti jokaista askelta, koska lumen alla saattaa olla paannejäätä. Turvallisempaa olisi ollut palata tulopolkua, mutta kauneimmat maisemat avatuvat juuri tämän hankalan reitin varrelta.
Polku laskeutuu portaittain. Jyrkän osuuden jälkeen on aina tasaisempi alue, kuin näköalaterassi. Alin näköalapaikka on juuri Vaaralammin yläpuolella. Pikkuinen lampi piiloutuu jyrkän rinteen alle, vaaran laelta sitä ei näe ollenkaan.


Alinna kallion juurella on Vaaralampi, ylempänä Vaaralahti ja kaukana erottuu Ihtinkivaara. Edessä on vielä yksi jyrkkä laskeutuminen rinteen juurelle ja siitä puolen kilometrin kävelymatka autotien varteen.

7 kommenttia:

 1. Upea kuvasarja aamun kirkastumista päiväksi! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Komeat ovat talviset Kuusamon maisemat ja miten kauniit kuvat jälleen!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Voi että, miten kaunista! Näkyikö metsässä lintuja tai eläimiä?

  VastaaPoista
 4. Tästä löytyisi aineistoa matkailumainoksiin vaikka millä mitalla!

  VastaaPoista
 5. Nopeasti sää vaihtuu... Upeita kuvia!

  VastaaPoista
 6. Ei todellakaan ole näkymissä moittimista. Talvi kuin pehmeää pastellia.

  VastaaPoista