sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Viivähdys Komulankönkäällä

Komulanköngäs on helposti saavutettavissa olevia pysähtymispaikkoja matkalla pohjoiseen. Mutkaa matkaan ei tule kuin kolmekymmentä kilometriä kun poikkeaa Hyrynsalmelta Paljakkaan päin ja jatkaa könkäällä käytyään Kyrön tietä Suomussalmelle ja takaisin viitostielle.

Tienvarren parkkipaikalta on vain parinsadan metrin kävelymatka könkään myllyn pihapiiriin. Syyskuisen iltapäivän aurinko osuu hirsiaitan patinoituneeseen seinään.


Nuotiopaikalla leijailee vielä savua edellisten kävijöiden jäljiltä.


Vähän valoa siilautuu puiden välistä eteläisemmän putouksen kuohuihin. Pudotusta alla olevaan pieneen lampeen on noin kuusi metriä.
Putouksen alapuolella kulkevaa retkireittiä kunnostetaan parhaillaan. Valmiina on jo muutamia kymmeniä metrejä leveää pitkospolkua. Tuore puu tuoksuu.


Komulankönkäitä on kaksi. Eteläisempi on luonnonmuovaama ja pohjoisempi kallioon louhittu myllyputous. Kirkas taivas taustalla ja varjoon jäävä lampi putouksineen on hankala kuvattava enkä oikein saa mieleistäni kuvaa kaksoisputouksesta. Kaksi retkeilijää kallion päällä antavat mittasuhdetta putousten koolle.
Lähes pystysuorassa putouksessa veden viraus on nopeaa. Puolen sekunnin valoitusaika riittää pehmentämään veden liikkeen.
Komulan hierrinkivimylly on rakennettu vuonna 1888. Kuva on vähän haalea. Kokeilin kameran HDR-toimintoa valon ja varjon kontrastia taltuttamaan.


Auringonvalo ehtii vielä hetken valaista putouksen alta nousevaa vesihöyryä.


Putouksen vedet jatkavat Syväjokea pitkin kohti etelää. Me jatkamme tietä pitkin kohti pohjoista. Viivahtäminen kauniissa koskimaisemassa antoi mukavan paussin kesken pitkän ajomatkan.

9 kommenttia:

 1. Tuohon putouksen alle olisi hienoa mennä uimaan kuten elokuvissa näkee. Maisemat ja kuvat taas sielua koskettavia. Kunpa pääsisin vielä elämässäni tuonne retkireitille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran putouksen alapuolella liukastuin ja jalusta putosi kädestäni ja jäi kivien väliin kuohuihin. Ei ihan tarvinnut uida, vaan ylein kurkottamaan jalustan. Vähältä piti ettei mennyt uintireissuksi.

   Poista
 2. Komppaan Risaa. Hienot on putoukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komulanköngäs ympäristöineen on mukava pysähtymispaikka.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Hieno paikka vaikkakin vähemmän tunnettu kuin muutaman kymmenen kilometrin päässä oleva Hepoköngäs.

   Poista
 4. Oishan tuo kiva nähdä, mutku …. Kiva silti katsella edes kuvia. Komea on paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se ihan lähellä ole Etelä-Suomen kantilta katsottuna. Kyllä minustakin Helsinki on hirveän kaukana :)

   Poista
 5. Hienot putoukset. Tuollakin olisi kiva käydä jollain reissulla. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista