torstai 1. syyskuuta 2016

Kaksi retkeä tunturiin

Paluumatkalla Norjasta pysähdyimme pariksi päiväksi Kittilän-Muonion seudulle. Kävelykohteina olivat helppo ja ennestään tuttu Särkitunturi ja toisena minulle uusi kohde, Lommoltunturi. Molemmat ovat hyviä päiväretkikohteita.

Aurinkokin vilahtaa hetken kun kiipeämme ylös Särkitunturille vievää tasaista hiekkatietä. Särkitunturi on suosittu retkikohde. Nytkin parkkipaikka oli täynnä autoja ja polulla paljon kulkijoita. Koivujen ruskavärit ovat tänä vuonna aika vaisut.


Puolivälin kodan edustalla oleva pieni lampi pysäyttää aina. Kynttiläkuuset peilaavat lammen pintaan.


Kodan tulisijasta leijailee hentoinen savu kuin kutsuen istahtamaan tulen ääreen. Tulistelu saa kuitenkin odottaa, koska ensin on käytävä tunturin laella.
Tunturin laellakin on useita lampia. Sateisena kesänä niitä on tavallista enemmän. Yritin laskea lammikoiden määrää, mutta taisin seota laskuissa. Yli kymmenen niitä kuitenkin on. Suurimman lammen halkaisija on yli sata metriä.


Lammen takaa näkyy alhaalla Särkijärvi ja sen takaa Jerisjärvi. Pallastunturien jono piirtyy taivaanrantaan.
Matala kuvauskulma huijaa. Näyttää kuin lampi pursuisi yli äyräiden.


Maaruskan alkua näkyy siellä täällä. Riekonmarja on mustikan tavoin saanut jo punaväriä.
Juuri kun olen lähdössä alas laelta, pilkahtaa aurinko hetkeksi pilven raosta.


Näkymä Jerisjärven yli Rauhalan kylän suuntaan.


Nokipannukahvit kodalla.


Pallastunturien jono Kittilä-Muoniotienvarren parkkipaikalta kuvattuna.


Toisen illan retkikohde on Lommoltunturi. Se sijaitsee Pallasjärven lounaispuolella, Pallastuntureiden jatkona etelän suuntaan. Lommoltunturiin ei ole opastusta eikä siellä ole merkittyjä reittejä, mutta se sijaitsee niin lähellä tietä ja maamerkkejä, että eksymisen vaaraa ei ole. Pallashotellin tiehaarasta ajetaan pari kilometriä Raattaman suuntaan. Tien varren parkkipaikalla on opasteet Rauhalaan, Mustakerolle, Mustavaaraan ja Jerikselle. Lähdetään aluksi Lommoltunturin juurella kulkevalle Rauhalan polulle. Reilun kilometrin jälkeen poiketaan polulta vasemmalle ja suunnataan kohti Lommoltunturin lakea.


Vilkaisu taaksepäin puurajalta. Suo Mustavaaran ja Lommoltunturin välissä hehkuu okrankeltaisena.


Muuten ei kirkkaankeltaista paljon näy. Tämä koivu on värikkäin näkemäni.


Mustikanvarvut sen sijaan hehkuvat punaisena.


Keimiötunturi on näyttää olevan ihan lähellä. Matkaa sinne on linnuntietä noin kuusi kilometriä. Kaukana Jerisjärven takana näkyvät Levi- ja Kätkätunturit.


Pallasjärvi on ihan Lommoltunturin alapuolella. Pitkän niemen takaa erottuu Punaisten hiekkojen hieno laguuniranta.


Lommoltunturin laelle on kasattu valtava kivikiuas.


Lommoltunturissa on samoin kuin Särkitunturissakin pieniä lammikoita. Suurimmat lammet ovat vähän alempana, ylhäällä on vain pieniä altaita.
Pallastunturien keroja voi Lommoltunturista katsella ihan lähietäisyydeltä.
Lommoltunturi on hyvä lähiretkikohde. Noin neljän kilometrin kävelyllä laelle ja takaisin näkee upeita maisemia joka suuntaan ja maasto tunturin laella on helppokulkuista. Tulipaikkoja Lommoltunturissa ei ole, mutta retken voi päättää vaikkapa ajamalla viiden kilometrin päähän Pallaslompolon kodalle tulistelemaan.

14 kommenttia:

 1. Voi että, nyt kyllä harmittaa! Meidän piti kesällä käydä Särkitunturilla kalalla, mutta oli muuta menoa ja käynti jäi. Siellähän on aivan mahtavat näkymät. Luontokeskuksesta kyseltiin kalaluvistakin valmiiksi. No, jonain toisena vuotena sitten Särkitunturille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään että Särkitunturin lammikoissa on kaloja :)

   Poista
 2. Mielettömän kauniita maisemia!
  Kyllä tekisi mieleni lähteä pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä aika olla pohjoisessa. Ei vaivaa sääsket eikä mäkärät.

   Poista
 3. Oi, Jerisjärveen ja Pallaksen sekä Oloksen maisemiin liittyy minullekin paljon muistoja hiihtoretkistä. Ja se ihana vanha sauna Jerishotellin rannassa, vielä -99 kävin sieltä avannossa.
  Ihania kuvia! Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallaksen maisemista näyttää löytyvän jatkuvasti uusia mielenkiintoisia paikkoja. Lommoltunturiin menen kyllä uudelleen tilaisuuden tullen.

   Poista
 4. Ai Särkitunturille on tehty kota. Sillon kun oon siellä viimeeksi käynyt, sitä ei ollut. Kauniit maisemat ja kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Särkitunturin uusi kota on puolimatkassa laelle. Huipulla on vain polttopuukota.

   Poista
 5. Ootko tällä viikolla ottanut nämä kuvat? Hyvä tietää, että siellä on vielä noin vaisun näköinen ruska niin ei harmitakkaan etten lähtenyt tänä viikonloppuna Lappiin. Toivottavasti olisi jo ensi viikolla kirkkaampia värejä näkyvissä.

  VastaaPoista
 6. Kaunista, kaunista!
  Lammenpintakin näyttää niin leppeältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kuulemma uivat tuolla lammella. Minä en :)

   Poista