tiistai 17. marraskuuta 2015

Talven ensimmäinen lumikenkäretki

Lunta on kertynyt sen verran, että on aika ottaa esiin liukulumikengät ja lähteä talven ensimmäiselle lumikenkäretkelle. Koska lumen alla ei ole tiiviiksi pakkautunutta kerrosta eikä jäätäkään, kannattaa aluksi kulkea tieuria ja polkuja pitkin, koska niissä lunta on eniten.

Valkeaisenvaaralle pääsee Rukan suunnasta hiihtoladun pohjaa pitkin. Latua tällä, viralliselta nimeltään Rukan hiintostadionin latu 10 km FIS, perälenkillä en ole nähnyt moneen vuoteen. Latujen kunnostustoimet ennen maailmancup-kisoja on keskitetty lyhyemmille lenkeille.

Valkeaisenvaaran kurun ohitettuani käännyn latupohjalta vasemmalle ja lähden nousemaan kohti vaaran lakea. Metsän suojassa tuuli ei haitannut, mutta ylempänä Valtavaaran suunnalta puhaltava viima alkaa tuntua. Tuuli on työnnellyt lumetkin vaaran laelta. Kun muualla on lähes kolmekymmentä senttiä lunta, niin täällä ylhäällä on paikoin vain kymmenen sentin lumikerros.





Rotkon reunan mäntyyn on viritetty läskipaloja ja viereisessä puussa on talipötkö. Olisiko lintukuvaajan laittama ruokintapaikka. Ympäröivä maisema on ainakin kuvauksellinen.


Ihan pientä rakoilua näkyy pilvikerroksessa etelän suunnalla. Voisihan tuo aurinkokin näyttäytyä pari viikkoa jatkuneen pilvistelyn jälkeen.
















Valkeaisenvaaran kuru on vaikuttava. Kameran laajakulma ei riitä kun yrittää saada sen sopimaan kuvaan reunoineen.


Nyt kun lunta ei vielä ole paljon, on hyvä tilaisuus käydä myös kurun pohjalla. Täytyy kuitenkin koukata kauempaa vähän loivempaa reittiä sinne päästäkseen.


Kurun alarinne on kivirakkaa.



Vaaran laen jyrkänne näyttää uhkaavalta kun sitä katselee alhaalta kurun pohjalta. Mietin, miten pitkän ajanjakson aikana seinämä on murentunut ja vyörynyt alas.  

En lähde enää nousemaan takaisin rinnettä ylös, vaan kuljen helpompaa reittiä kurun pohjaa luoteeseen, Viipuksen suuntaan.

13 kommenttia:

 1. Kali kali .. näyttää hyvin kylmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava talvinen sää, muutama pakkasaste ja kurussa suojassa tuulelta.

   Poista
 2. Komeaa ja talvista. Täällä etelässä ei vielä lunta ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että Pohjois-Suomeen tuli pysyvä talvi. Lunta on niin paljon.

   Poista
 3. Kaunista on näissäkin väreissä! On aika mahtavan näköinen jyrkänne alhaalta katsottuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkeaisenvaara on niitä vähän tunnettuja Kuusamon nähtävyyksiä.

   Poista
 4. Hurraa sulle eka lumikenkälenkistä. Talvi on tullut. Toivotaan, että jo pysyykin. Sinä siirryit pohjoisemmaksi tätä marraskuuta selättämään, minä suuntasin Savon mualle kylpylään lenkkeilemään, kuuntelemaan luentoja, seurustelemaan ja hyvien ruokapöytien ääreen. selättyy marraskuu näinkin, vaikkei kotioloissa valittamisen aihetta ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuun selätys kylpylässä ei ole ollenkaan huono idea. Runnillako?

   Poista
 5. Kiitos näistä upeista kuvista! Mukava katsella niitä talvea odotellessa täällä vielä vihreässä etelässä. Hienoja kuvia kotkasta. Sitä en ole koskaan luonnossa nähnyt, mutta kivoja olivat tutunpienkin eläinten kuvat. Oravallakin jo talviturkki, hyvin on osannut arvata lumen tulon. Juumassa olen kesäaikaan käynyt ja minusta se oli kauneimpia paikkoja Suomessa. Talvella siellä taitaa olla vieläkin kauniimpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orava osaa vaihtaa vaatteen värin. Juumassa on kaunista myös talvella. Joki- ja koskimaisemat ovat hienoja ympäri vuoden.

   Poista