keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Retkellä Neulaniemessä

Lähden katselemaan millä mallilla alkukesän kukinta on Neulaniemessä. Viikko sitten käenkaalit jo kukkivat, nyt valkoisen käenkaalikasvuston lisäksi metsän pohjalla vikkuivat orvokkien siniset kukat. Kovin hitaasti kesä kuitenkin edistyy. Kulleroiden nuputkin ovat melkein samassa tilassa kuin viikko sitten.

Lähden nousemaan suojaisen notkon pohjalta ylös Neulamäen kallioiden laelle. Kuvassa kalliorinne ei näytä kovin korkealta. On siinä kuitenkin kiipeämistä.

Käyn kurkistamassa kissankäpäläkasvustoa kallion päällä. Viime vuonna samaan aikaan ne jo kukkivat, nyt ei näy vielä nuppujakaan.

Neulamäen kallioilla on muutama paikka, josta puiden välistä avautuu näköaloja ympäristöön. Tässä näkymä Pohjois-Kallavedelle.

Kurkistus kalliolta kohtisuoraan alas.

Aurinkoisella kalliolla on nuppuisia puolukankukkia.

Sianpuolukka kukkii jo.Orvokkeja löytyy monta lajia; korpiorvokki, tämä metsäorvokki ja vuoren juuren kosteikossa suo-orvokki. .

Lähden tulemaan alas kalliolta vähän arveluttavaa reittiä. Rinne on todella jyrkkä. Kun olen laskeutunut sen puoliväliin, mietin kannattaisiko palata takaisin ylös, koska Vuorilampi näyttää olevan vielä kovin alhaalla ja minun ja rannan välissä on jyrkkä pudotus. Pienen hakemisen jälkeen löytyy laskeutumisreitti. Pääsen alemmalle kalliohyllylle ja siitä näen jo selvän kulku-uran alas.Kallion juurelta löydän kesän ensimmäiset metsätähdet.


Kalliokielo sinnittelee levinnäisyysalueensa äärirajoilla. Onneksi sen kasvupaikka on suojaisa, niin että kukaan ei vahingossa tallaa sen hentoja varsia.


Tuntuu häivähdys kielon tuoksua. Suojaisessa kallionsyvennyksessä kielo on avannut alimpia kukkiaan sen verran, että tuoksun jo tuntee.

Ihan pian avautuvat ensimmäiset kullerot metsäpolun varrella.


Viime talvena märkä lumi katkoi paljon lehtipuita. Sitkeävartinen metsälehmuskin on katkennut muutaman metrin korkeudelta. Toisen, talvesta selvinneen puun latvuksessa on jo pienet lehdet....

....mutta alhaalla, puron ylle taipuvissa oksissa, lehdet ovat vasta puhkeamassa.


Kuopion lehtojen harvinainen kaunotar, tikankontti, piilottelee vielä nuppujaan lehtien suojassa.

28 kommenttia:

 1. Kesähän siellä jo kolkuttelee. Taas kauniita kuvia.
  Tuolta ylhäältä kalliolta kuvatut rantamiljööt melkein "huimaa", kyllä niissä kuvissa korkeuden tuntee.

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia kukinnoista. Ihania kuvia jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä jo odotettukin, että alkaisivat kukkia.

   Poista
 3. Sinun retkeilymaastosi ovat niin moninaiset. Milloin olet vesillä, milloin maastopoluilla. Upeassa maisemassa olet tälläkin kertaa liikkunut ja monta kukkivaa lajia kuvannut.
  Hieno retki, hienot kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulamäki on sellainen lähiretkikohde. Helppo mennä ja kulkea.

   Poista
 4. Uskomattoman kauniita lähikuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli haittasi makroilua, mutta niinhän se usein tekee.

   Poista
 5. Upeat maisemat avautuvat Neulamäen kallioilta! Kalliokielot ja tikankontti, harvinaisuuksia ja miten kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 6. Muutin juuri Neulamäkeen ja ehkäpä huomenna sää suosii ja aika riittää metsäretkeen. Oon jo täältä blogista vähän vilkuillut, että minkälaisia maisemia lähistöllä on. Taitaa olla, että päädyin ihan loistavaan paikkaan mitä lähimetsiin tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tykkää kulkea metsäpoluilla, niin Neulamäki on silloin ihanteellinen asuinpaikka.

   Poista
 7. Upeita maisemia jälleen! Melkoisia aarteita nuo jo harvinaisiksi käyneet tikankontit ja harvassa on enää kalliokielojakaan! Toivottavasti ne säilyvät ja lisääntyvät eikä ihminen tyhmyyksissään niitä käy repimassä. Missäpäin tuo paikka mahtaa olla, Kallavedestä vähän vinkkiä sain kuitenkin? Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissa en voi julkaista harvinaisuuksien tarkkoja kasvupaikkoja, juuri syystä jonka mainitsit. Itse olen hakenut tietoa mm. Kuopion lehdot-esitteestä (voi ladata netistäkin) ja Kuopion katoava kasvimaailma-kirjasta. (voi ostaa Luonnontieteellisen museon kaupasta)

   Poista
 8. Upeita kuvia taas :-)

  En ole varmaan huomannut kiinnittää mitään huomiota nupullaan oleviin puolukoihin aikaisemmin tai sitten nuo kuvaamasi yksilöt ovat aivan erityisen reheviä. Mahtavan näköisiä nuppuryppäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattui kolme puolukankukintoa vierekkäin, niin kiinnittivät huomiota.

   Poista
 9. Täällä on ihan saman kokoiset koivun lehdet, luulis että siellä on jo isommat. Mistähän johtuu että siellä on vielä niin myöhässä kesän tulo..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat kolmanneksi alinta kuvaa, niin se ei ole koivu vaan metsälehmus.

   Poista
 10. Jykeviä maisemia! Kauniita kukkakuvia!
  Kalliokielo on eräs suosikkikasveistani. Tikankontin toivoisin joskus löytäväni.
  Mökillä harmittelen kissankäpälien katoamista, vuosi vuodelta ne alueet pienevät, eikä siellä edes liikuta sillätavoin että ne tallautuisivat, Samoin on käynyt isomaksaruoholle, vuosivuodelta aina vähemmän. harmittaa kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy käydä vielä uudelleen kissankäpäläpaikalla. Viime keväänä siellä oli sekä punaista että valkoista kissankäpälää. Isomaksaruohoa on jonkun verran Haukiveden saarissa.

   Poista
 11. Onpa kaunista! Hieno retkikohde, lampi houkuttelee uimaan. Kauniita kukkakuvia :)

  60luvunnahkahousut.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ainakin osa Neulamäkeä säästyy rakentamiselta. Osa Neulamäen aluetta on kaavoitettu. Tämän retkeni tein luonnonsuojelualueella.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Neulaniemestä löytyy kaikenlaista kaunista kuvattavaa.

   Poista