torstai 11. kesäkuuta 2015

Alkukesän kukkia Kuusamossa

Kesää odotetaan edelleen Kuusamossakin. Kylmää ja tuulista, siinä alkukesän sääkuva. Kasvit yrittävät siitä huolimatta availla kukintojaan, paljon hitaammin vaan kaikki tapahtuu normaalikesään verrattuna.

Kävin toukokuun puolivälissä katsomassa harvinaisen pohjanruttojuuren kasvustoja. Silloin muutamia versoja nousi jään ja lumen keskeltä. Nyt pienen kosteikon pohjaa pilkuttavat kauniin vaaleanpunaiset kukkahuiskilot. Ensimmäistä kertaa näen pohjanruttojuuren kukkivana. Kukka on kaunis ja sen tuoksu voimakas. Kolmas kerta toden sanoi; toissa kesänä, kun löysin paikan, ne olivat jo kukkineet, viime kesänä kukinta meni niin nopeasti ohi, että myöhästyin taas.


Neidonkengän kukinta jatkuu pitkään normaaliolosuhteissakin, nyt kylmyyden vuoksi vielä pitempään. Jos viileästä säästä jotain hyötyä on, niin kukkakuvauksessa. Tavallisesti ympärillä pörrää miljoona itikkaa, nyt ei yhtään. Saan rauhassa ihailla ja kuvata metsän pientä orkideaa. Tuntuu, että tänä vuonna ne kukkivat poikkeuksellisen runsaasti.Neidonkenkämetsässä on tarkasti katsottava mihin astuu. Neidonkenkä on vain 10-15 senttiä korkea ja sen kukka noin kolmisenttinen. Onneksi lilanpunainen väri ilmoittaa sen sijainnista.


Pohjanruttojuuren lisäksi löysin toisenkin kukan, jota en ollut aiemmin nähnyt parhaassa loistossaan. Pahtarikon kanssa olemme leikkineet piiloleikkiä viime vuodet. Olen tavannut sen nuppuisena ja hieman ohikukkineena, mutta en koskaan aikaisemmin kukinnan parhaassa vaiheessa. Nyt osui kohdalleen. Kalliohyllyn pahtarikkoryhmän kahdeksan kukkavartta ovat kehittäneet kauniit valko-puna-vihreät kukkaryppäät.

Sieliköt ovat samassa kukintavaiheessa kuin viime vuonna 23.5. Voisiko tästä päätellä, että kesä on lähes kolme viikkoa myöhässä!

Lopulta punapilkkuisten nuppujen seasta löytyy kaksi kukkaan ehtinyttä sielikköä.


Riekonmarjan kukat ovat ihan maanmyötäisiä. Ne erottaa kun tutkii tarkemmin viime vuotisia ruskeaksi kuivutta lehtimattoa. Uutta versoakin on jo vähän tulossa. Riekonmarjan kukka näyttää ihan samanlaiselta kuin sianpuolukan kukka. Samaa sukua ovatkin.

13 kommenttia:

 1. Todella kauniita! Ainoastaan riekonmarjan olen nähnyt luonnossa.

  VastaaPoista
 2. Kaunista ja niin herkkää, kyllä luonnonkukissa vaan on sitä jotakin. Tuo neidonkenkäkin, miten kaunis ha hentoinen. Aivan mahtavasti kuvasit ne ja kaikki muutkin.

  VastaaPoista
 3. Ihania pieniä, herkkiä kukkia.
  Ei ole kiireisen ja kärsimättömän ihmisen puuhaa noiden etsiminen ja kuvaaminen :-)

  VastaaPoista
 4. Kauniisti kuvattuja kukkia, tykkään siitä että ne on nimetty:) Ja tuo sun banneri on kyllä huippukaunis, meinasi varastaa huomion kokonaan.

  VastaaPoista
 5. Ihastuttava on neidonkenkä tai kaikki kuvaamasi kukat ovat ihastuttavia. Olen löytänyt myös pohjoisen ruttojuuria. Eivät kuki vielä.
  En ole vielä ehtinyt itse paikan päälle etsimään neidonkenkää ja yllätyin, että se kukkii vielä.

  VastaaPoista
 6. Kauniita, kauniita kukkia, etenkin neidonkenkä ja pahtarikko...

  VastaaPoista
 7. Kaunit herkät kukkakuvat! Ei voi kuin huokailla ihastuksesta...

  VastaaPoista
 8. Oi miten herkän kaunis onkaan neidonkenkä.
  Kauniit muutkin ja mitkä kuvat!

  VastaaPoista
 9. Kiitos taas näistä mahtavista kukkakuvista!

  VastaaPoista
 10. Kaunnita, minullekin uusia, ennennäkemättömiä yksilöitä. Joko tänä viikonloppuna suunnistat Sallan Kalliojärvelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliojärven seutu kiinnostaa, mutta taitaa jäädä syksyyn. Ehkä ruska-aikaan.

   Poista
 11. Kiitos kaikille kommenteista. On ihme, että nuo pienet kukkaihmeet kylmyydestä huolimatta kukkivat niin runsaasti.

  VastaaPoista