tiistai 12. toukokuuta 2015

Varisköngäs

Suomen vesiputoukset-sivustolta löysin lisää kainuulaisia putouksia, eli Variskönkään. Hepoköngäs ja Komulanköngäs ovat Kainuun vesiputouksista tunnetuimpia, Variskönkäästä ei paljon ole tietoa saatavilla. Suomalaisia retkikohteita ansiokkaasti kartoittanut Retkipaikka on Suomen vesiputoussivuston lisäksi sen esitellyt.

Mitä pohjoisemmaksi ajamme, sitä enemmän alkaa näkyä lunta metsissä ja tulvivia rantoja. Pientä epävarmuutta on pääseekö Variskönkäälle tähän aikaan. Alku ei näytä lupaavalta; autoa ei saa polun alussa olevalla parkkialueelle, koska lunta on niin paljon. Auto jää tien varteen ja jalkaudumme polulle. Retkikaverin kumisaappaan varsi riittää polun vesilammikoissa, mutta maastokengilläni joudun kiertelemään mättäältä mättäälle-reittejä.

Köngästä lähestyttäessä kohina kuuluu jo kauas ja kohta puiden välistä alkaa näkyä valkoista kuohua.

Variskönkäässä on pudotusta yksitoista metriä. Kevättulvalla virtaus on enimmillään noin seitsemän kuutiota sekunnissa. Vertailun vuoksi Kuusamon Jyvävän korkeus on yhdeksän metriä ja enimmäisvirtaus 33 kuutiota sekunnissa. Variskönkään virtausmäärä tulee lähipäivinä lisääntymään kun loputkin lumet sulavat maastosta. Mutta runsaasti se kuohuu jo nyt.
Tulviva joki ei enää pysy uomassaan, vaan vettä virtaa rantakalliolla.


Avaralla kalliolla könkään niskalla on tuli- ja evästelypaikka.

Hankalimpiin jyrkänteisiin on rakennettu portaat. Lähivuosina ne tarvitsisivat kunnostusta. Muutama porrasaskelma oli poikki.

Varisjärven retkeilyreitti kulkee könkään viertä.Variskönkäälle on helppo mennä. Suomussalmen keskustasta ajetaan Puolangalle menevää tietä 6,5 kilometriä ja käännytään vasemmalle Aittokoskentielle jota ajetaan vajaa pari kilometriä. Tienvarren viitta ohjaa Variskönkäälle.

7 kommenttia:

 1. Onpa kunnon veden kuohuntaa. Varisköngäs, kiva nimi. Merkittyjä ulkoilureittejä on kiva kulkea. Seikkailuja luonnossa.

  VastaaPoista
 2. Raikkaat ja elävät kuvat, lähes kuulen pauhun.

  VastaaPoista
 3. Nyt on vedellä kiire ja pauhu sen mukainen. Veden värisävyt tulevat hienosti esiin etenkin kuvassa 11, on upea!

  VastaaPoista
 4. Upeat kuohut ja kuvat, saattoi hyvin kuvitella kohinan ja pärskeet.

  VastaaPoista
 5. Oli taatusti näkemisen ja kokemisen arvoinen, tuo Varisköngäs (mitähän tuo "köngäs" tarkoittaa).
  Aika hurjan näköiset portaat, ei liene kaikkein turvallisemmat, etenkään jos ovat kosteat.
  Mutta tosi upeita kuvia.

  VastaaPoista
 6. Kiitän kaikkia kommenteista. Orvokki, köngäs tarkoittaa jyrkkää putousta koskessa.

  VastaaPoista