tiistai 26. toukokuuta 2015

Kevätretki Ristikalliolle

Ristikallio Karhunkierroksen polun varrella on retkiohjelmassani usein. Päiväretkeilijälle 7-8 kilometrin kävely on juuri sopiva ja Aventojoen maisemat ovat vuodenajasta riippumatta yhtä vaikuttavia.

Tällä kertaa kuljemme Ristikalliolle Puikkosuon tieltä. Ensin kuljetaan pari kilometriä metsäautotietä, sitten muutama sata metriä hakkuuaukossa kohti kansallispuiston rajaa sivuavaa Karhunkierroksen polkua. Maisema on muuttunut sitten viime kerran. Kansallispuiston viereinen metsä on poissa ja tilalla kymmenien hehtaarien aukko.

Maaninkajoen köngäs on ihan kansallispuiston rajalla. Maaninkajoki putoaa komeana koskena kohti kalliota ja tekee kalliota kiertäessään lähes u-kirjaimen muotoisen mutkan. Näkymiä voi ihailla kallioiden päältä molemmin puolin jokea.
Maaninkajoelta on noin kilometrin matka Ristikallion tuvalle. Puiden välistä vilkkuu kuohuja, Aventojessa on useita pieniä koskipaikkoja.


Ristikallion nuotiopaikka, Aventojoen suvanto ja takarannan kalliot. Jo tämän maiseman vuoksi tänne kannattaa kävellä mutta tämä on vasta alkua....Aamusta puoleenpäivään nuotiopaikalle paistaa aurinko.

Nuotiopaikan rannalta.

Näkymä kalliolta.

Keskipäivällä aurinko paistaa suoraan Aventojoen syvään rotkoon.


Aukko kalliojyrkänteessä....

....ja kurkistus aukkoon.

Paikka josta Ristikallio on saanut nimensä, kalliot ristissä molemmin puolin jokea.

Näkymä suoraan alas jyrkänteen reunalta.


Palaamme samaa reittiä takaisin Puikkosuontielle. Parin kilometrin matka kansallispuiston rajalta tielle näyttää tältä:Merkittyä reittiä Ristikalliolle pääsee Karhunkierroksen polkua Sallantien varresta. Myös siellä ensimmäinen kilometri ennen kansallispuiston rajaa kuljetaan hakkuuaukean reunaa.

7 kommenttia:

 1. Kyllä on mahtavat maisemat. Vois vaatia aika pal, että mä uskaltaisin tuolle sillalle. Mulla on jonkun asteinen fobia..

  VastaaPoista
 2. Kyllä on upean näköistä, näissä kuvissa silmä lepää ja herää halu nähdä omin silmin edes osa.

  VastaaPoista
 3. Hetken verran kyllä minäkin miettisin joen ylitystä tuota riippusiltaa pitkin...;)
  Jylhät maisemat ja upeat kuvat!!

  VastaaPoista
 4. Näissä jylhissä maisemissa minäkin viihdyn. Ei niitä väsy katsomaan.

  VastaaPoista
 5. Upeat maisemat! Mutta nuo avohakkuut tuntuvat ja näyttävät aina yhtä julmilta.

  VastaaPoista