perjantai 19. syyskuuta 2014

Kevo-retkisaapas testissä

Viime vuosina olen retkilläni käyttänyt melkein aina maastokenkiä, vaikka monesti maasto-olosuhteet olisivat vaatineet vettäpitävämpää jalkinetta. En vain ole löytänyt jalanmallilleni sopivia kumisaappaita. Ongelmana on ollut myös saappaan sopimattomuus pitempään kävelyyn. Saappaissa ei ole ollut riittävää nilkka- ja pohjatukea.

Sain kokeiltavaksi Nokian Kevo Outlast-saappaat pohjoisen reissulle. Parin viikon ajan kävelin kaikki retkeni Kevo-saappailla; metsäpolkuja, louhikoita ja soita. Vuosikymmenten mittaan on tullut kulutettua monenlaista saapasta. Kevo-saappaat ovat tähän asti parhaat jalkaani laittamat kumisaappaat.

Kevo-saappaat ovat helpot laittaa jalkaan ja riisua. Lesti on suomalaiseen jalkaan sopivan leveä ja meitä paksumpipohkeisia ilahduttaa varren säätö, joka mahdollistaa housunlahkeiden pujottamisen saappaan varteen. Varren säädöllä saa myös saappaaseen ilmanvaihtoa. Kevo-saappaissa jalkani hikoilivat vähemmän kuin yleensä, en tiedä johtuiko se tuosta varren tuuletuksesta vai mukavantuntuisesta Outlast-vuorista.

Lopullisen arvion saappaiden ominaisuuksista voin kertoa vasta kun olen kävellyt niillä lumessa, loskassa ja jäätiköllä, mutta tässä sulan maan testailun tuottamat plussat ja miinukset:

+ lesti on riittävän leveä, sopii suomalaiseen jalkaan
+ nilkkaa tukeva
+ säädettävä varrensuu
+ paksu pohja eristää, maaston epätasaisuudet eivät tunnu
+ pehmeä Outlast-vuori

- nilkantuesta saa parhaan hyödyn silloin kun saapas on täysin jalkaan istuva, tarvittaisiin välikokoja
- varrensuun säätölukitus on löysä, aukeaa helposti
- saappaat ovat melko painavat, mutta ehkä tukevuutta ei saa muuten kuin painoa lisäämällä


10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen testi! Itselläni hajosi juuri Nokia Finnjagdit ja uudet leveälestiset vaellussaappaat ovat hakusessa. Nokian mallistoon näyttää tulleen uutuuksia, mm. juuri tämä Kevo. Toivottavasti kestävyys on parantunut, en ole vielä nähnyt nykysaappaissa yli kahta vuotta kestävää mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestävyydestä on vaikea sanoa näin lyhyen käyttöajan jälkeen. Vuoden takuu niillä kuitenkin on, mutta toki toivoisi niille pitempää ikää. Vaelluskenkäni on olleet neljä vuotta käytössä ja vielä ei ole tarvetta vaihtaa. Siinä tavoitetta saappaillekin.

   Poista
 2. Asiallisen näköinen saapas. Vuori on ilmeisesti kiinteä? Runsaasti hikoilevat jalat omistavana retkeilijänä pitäisin tärkeänä ominaisuutena retkisaappaassa, että vuori olisi irrotettavissa ja siten helpommin kuivatettavissa. Ihanne olisi, jos voisi ostaa saappaisiin heti kahdet vuorit, jolloin voi toisia pitää paikallaan sillä aikaa kun toiset ovat kuivumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuori on kiinteä, mutta olin todella yllättynyt miten vähän jalat hikoilivat. Käytin saappaissa ohutta sukkaa ja villasukkaa.

   Poista
 3. Tavallinen kumppari on kyllä huono retkeilysaapaas ja jalat väsyy helposti.. Itselläni on talvisaappaana nyt, ollut nyt yhen talven, mutta tykkään kyllä kovasti, Safari saappaat, Salla -malli. En tosin tiedä millanen olis retkeilyssä.... Nimenoma talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan mielenkiinnolla talvikelin kokeiluja.

   Poista
 4. Hienot ovat - Saappaat.
  Havainnollistit mukavalla kuva sarjalla...
  Mulla tuli investoitua semmoshin jalakineishin - vanhala-miehelä - ettei taho uskaltaa pistää jalakhan.
  Heti ko' net pistää jalakhoin net alakavat vethään tuone 'suo-lammele-päin'.
  Sonki semmonen testi ko' sielä lammela käy - voi sanua - "kunto on vielä kova...!"
  Kaikkea ne nuo 'norialaiset' keksiväkki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin täällä, suolle ne saappaat vetää, ei voi mitään.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen testi minustakin, seuraan jatkoa. Pohjoisen reissulla omat vanhat kenkäni ja sitä myötä jalkani kastuivat täysin märissä olosuhteissa, mutta kengät eivät silti hanganneet. Lisäksi suoreissujen jälkeen jalat olivat paremmassa kunnossa kuin pitkiin aikoihin, turvevesikastelu ja -möyhennys teki jaloilleni oikein hyvää....=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun jalkani ei tykkää kastumisesta, jos jalat on märät ja palelevat, niin silloin tulee kylmä muutenkin. Maastokengän kun kastelee, niin se ei kuiva kovin nopeasti. Saapas on siinä suhteessa parempi vaihtoehto märkiin olosuhteisiin.

   Poista