maanantai 26. toukokuuta 2014

Kansallispuistopäivänä Oulangalla

Euroopan kansallispuistopäivää vietettiin lauantaina 24.5. ympäri Eurooppaa. Päivän tarkoitus on muistuttaa luonnonsuojelualueiden tärkeydestä. Oulangan kansallispuistossa oli erityinen syy juhlaan, oli uuden taukokatoksen avajaiset.

Tässä paistuu luultavasti ensimmäiset makkarat vastavalmistuneella nuotiopaikalla.Metsähallituksen järjestämässä avajaisjuhlassa oli tarjolla haitarimusiikkia, nokipannukahvia ja pullaa.


Kiutaköngästä ei voi ohittaa viivähtämättä hetken sen rannoilla. Vaihtelun vuoksi tarkastelupaikka kosken takarannalta. Könkään kuohun tulipaikka on nimensä mukainen. Kuohu on nyt komeimmillaan.

Uittoränni takarannalta katsottuna.
Oulangan kansallispuiston tunnuskukka, neidonkenkä, ehätti avaamaan ensimmäisen kukkansa kansallispuistopäivän kunniaksi. Oli aivan sattuma että löysin tämän ainoan kukkivan yksilön. Suurin osa neidonkenkien kasvustosta on vielä piilossa tai ihan pienellä nupulla. Pieni poikkeama polulta ja siinä tämä kaunotar loisti ruskean karikon keskellä. Ajattelin siinä maatessani rähmälläni neidonkengän edessä, että tämä oli nyt erikoistarjous juuri minulle. Ehdin jo harmitella, että tänä keväänä en ehdi nähdä neidonkenkiä, koska seuraavat pari viikkoa menee muualla.
Vielä pari tavanomaisempaa kukkaa. Variksenmarja kukinnan alkuvaiheessa, kun sen heteet ovat vielä punaiset. Myöhemmin ne muuttuvat violetin väriseksi.

Mustikkakin on aloittanut kukinnan aurinkoisilla paikoilla.

16 kommenttia:

 1. Mustikkakin jo kukkii.. Oi joi hallayöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ensimmäisiä havaintoja kukkivasta mustikasta Juhannuskallion rinteellä. Suurin osa on vasta pienellä nupulla.

   Poista
 2. Nyt tuntuu, että luonto menee niin hurjaa vauhtia eteenpäin, ettei millään ehdi näkemään kaikkea sitä minkä toivoisi. Upea tuo uusi taukopaikka, ilmeisesti siellä myös säilyy ehjänä ilkivallantekijöiltä.
  Eikä koskea todellakaan voisi ohittaa pysähtymättä, voi kulla veden pauhunkin, niin upeat ovat kuvasi. Jylhän kauniit maisemat ja upea on tuo neidonkenkäkin. Taas yksi luonnon taideteos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirettä pitää jos yrittää pysyä luonnon tahdissa. Sentään tällaiset päivät kuin tänään Kuopiossa jarruttavat vauhtia. Lämpötila on kymmen asteen paikkeilla ja tuulee.

   Oulangan kansallispuisto on niin syrjässä ja sen taukopaikat myös, että harvemmin siellä ilkivaltaa esiintyy. Sitä en ymmärrä, että retkeilijät eivät osaa viedä roskiaan mukanaan. Palamattomat jätteet nuotiopohjilla harmittavat.

   Poista
 3. Onpa neidonkenkä hauraan ja herkän näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neidonkenkä on kiehtonut siitä lähtien kun ensimmäistä kertaa näin sen. Joka vuosi yritän ehtiä katsomaan sen kukintaa.

   Poista
 4. Neidonkenkä on kaunis! Komea taukopaikka upeissa maisemissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiutaköngäs on Oulangan kansallispuiston suosituin käyntikohde. Siellä käy paljon ryhmiä, joten siksi noin iso katoksellinen paikka on tarpeen.

   Poista
 5. Onneksi tällaisia tapahtumia järjestetään ja toivon että vanhemmat veisivät sinne lapsiaan. Ehkä tulevat sukupolvet olisivat joissain asioissa viisaampia.
  Upea Kiutaköngäs! Ja nuo kukkakuvasi ovat niin erityisen kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä aika pieniäkin kulkijoita ollut liikkellä. Kiutaköngäs on juuri sopiva lapsiperheille, koska se on lyhyen kävelymatkan päässä. Näin keväällä Oulangalla vierailee myös leirikoululaisia.

   Poista
 6. On neidonkenkä vaan upea kaunotar, sinulla oli onnea matkassa kun sen näit ja pääsit kuvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä onnellinen löydöstäni. On se ihmeellistä, alkuviikosta Oulangan rinteillä lunta, loppuviikosta neidonkenkä kukkii!

   Poista
 7. Mahtavia maisemia ja älyttömän innostavia valokuvia! Kiitos taas kerran :-)

  VastaaPoista
 8. Upeat kuvat koskesta! Neidonkenkä on ihana! Olen itsekin joskus ihmetellyt variksenmarjan erikoista kukkaa, jossa heteet näyttävät olevan pääosassa.

  VastaaPoista