maanantai 11. huhtikuuta 2022

Kevättä odotellen

Huhtikuun puoltaväliä lähestyttäessä alkaa jo toivoa  näkevänsä kevään merkkejä. Niitä kun ei liiemmälti ole ollut. Vähän väliä huiskahtaa lumikuuroja, tosin nämä viimeiset sateet ovat jo olleet sen verran märkää lunta, että hanki, jos ei sula, niin ainakin tiivistyy. Tänään 11.4. lumensyvyys Kuopiossa on 50 cm. Ei se nyt ihan poikkeuksellista ole. Esimerkiksi huhtikuun toisella viikolla vuonna 2019 satoi lunta reilusti. Minulla on tuon sateen jälkeen otettu kuva, missä katolta roikkuu valtava lumilippa ikkunan edessä. Toisaalta, joskus huhtikuussa kevät on jo ollut niin pitkällä, että olen päässyt melomaan. Näin mm. huhtikuun 19. päivä vuonna 2014 kun olin pääsiäismelonnalla jäiden lähdettyä samana päivänä.

Lähdettiin etsimään joutsenia. Sulapaikkoja ei lähiseudulla ole kovin monta, joten piti ajaa pitkälle, ennenkuin löytyi nämä joutsenet, jotka yrittivät etsiä ruokaa vähäisestä puronaluslammikosta. On siinä ihmettelemistä, miten aloittaa pesintä kun pesäpaikat on paksun lumen alla. 
Varma ja pysyvä kevään merkki on päivän piteneminen. Nyt saa olla jo melkoisen aamuvirkku jos aikoo nähdä auringonnousun. Kahlailin lumessa jäälle vähän ennen kuutta aurinkoa odottamaan. Pohjoisen ja lännen puolella oli synkkää pilveä, mutta idän suunalla kaunis aamuruskon punerrus. 
Parasta on se hetki kun aurinko on vielä horisontin takana, mutta sen valo heijastuu pilviin. Kevätaamujen retkillä voi yleensä kuulla peippojen ja mustarastaiden laulua, mutta nyt ei kuulunut kuin variksen raakuminen. Tarvittaisiin lämpimiä tuulia etelän suunnalta, että muuttolinnut uskaltaisivat tulla. 

6 kommenttia:

 1. Kyllä nyt todellakin kevät keikkuu eikä tule. Viime viikon lumimäärät olivat jo kunnon kohotuksellekin liikaa. Kylätiet on vuoroin sohjoa ja vuoroin jäässä. Menee usko kesään, mutta kyllä se aina on tullut!

  VastaaPoista
 2. Talvi on tuntunut todella pitkälle. Aivan ihanat joutsenkuvat.

  VastaaPoista
 3. Sinä löysit joutsenia! Ja hienot joutsenkuvat. Itse asiassa tännekin voisi jo ne muutamat vakijoutsenet tulla, sillä joki oli paikoin sula.
  Muuten keväät merkit ovat vähissä. Lunta paljon, vaan ei niin paljon, kuin muutamina aiempina vuosina. Hanki kantaa leveän suksen aamuvarhaiselle. Minusta tämä kevään aika on hienoa. Valoa paljon ja häikäisevät hanget.
  Aamun auringonnousukuvasi ovat kauniita.

  VastaaPoista
 4. Kevät on ihanaa aikaa ja päivä on jo huimasti pidentynyt.

  VastaaPoista
 5. Joutsenet on ihan erinäköisiä maalla, kun ne vaappuen kävelee, kuin mitä ne on vedessä uiskennellessaan. Upea ilta.

  VastaaPoista