torstai 9. joulukuuta 2021

Pakkaspäivä joella

Selkeänä sydäntalven pakkaspäivänä kannattaa hakeutua sulana pysyttelevien vesistöjen rannoille. Silloin kun lämpötilaero veden ja ilman välillä on riittävän suuri, syntyy pakkashuuruja. Kuusamossa on useita virtavesiä, jotka pysyvät sulana läpi talven. Matalalla kierrollaan taivaanrannalla pysyttelevä aurinko luo punasävyjä virran päällä liikkuvaan usvapilveen. Maiseman väritys muuttuu jatkuvasti riippuen auringon suunnasta ja sumun liikkeistä. 










Koska päivän pituus on kolme tuntia ja allekin sen, ei aurinko näy joka paikkaan. Kiveskoskellakin aurinko piiloutuu jo kohta puolenpäivän jälkeen saaren taakse. 













Kosken ylittävä maantiesilta on helpoin kuvauspaikka. 








Auringonlaskun jälkeenkin on vielä nähtävää. Metsän taakse painunut aurinko luo vielä hennon pilarin taivaalle. 


 


17 kommenttia:

  1. Lyhyt on valoisa aika nyt, vaan sitäkin kauniimpi on tuo kuvissasi oleva pakkashuuru joen yllä.

    VastaaPoista
  2. Ylellisen kaunista!
    Mutta varmasti kylmää ⛄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oli tavallista lauhempaa. Pakkasta vain 18 astetta, joten oli siinä rajoilla syntyykö pakkashuuruja. Viime talvena olin tuolla 35 asteen pakkasessa.

      Poista
  3. Lyhyen päivän kuvissa juuri värimaailma säväyttää, johon usva tuo vielä oman mausteensa. Kaunis on maailmasi. Minä toivon jo, ettei vaan sää lauhdu niin, että lämpöasteille mentäisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä toivon minäkin. Jos menee paljon lämpöasteiden puolelle niin vaarojen tykyt putoavat.

      Poista
  4. Aina kun tuntuu, että talvet ovat nykyään pilvisiä ja harmaita, pitää tulla katsomaan blogiasi. Kuvissasi talvet ovat aina täynnä aurinkoa ja upeaa pakkassäätä, jotka osaat ikuistaa paremmin kuin juuri kukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teemu. Ei se aina pelkkää aurinkoa ole, mutta nykyisessä elämäntilanteessani voin lähteä kuvausretkelle parhaiden valojen aikaan.

      Poista
  5. Ihanat huurukuvat valoineen. Vaatii paljon viitseliäisyyttä kammeta itsensä liikkeelle aina juuri oikeaan aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähteminenhän se aina vaikeinta on. Varsinkin talvella kun pitää pakata niin paljon vaatetta päälle.

      Poista
  6. Moi Seita,
    Olen käynyt Kuusamossa je Inarissa monta vuotta sitten. Silloin oli täysi kesä. Talvi voi olla tosin kaunis kun on kirkas ja aurinkoinen ilma. Sinun kuvia talvesta näyttää se selvästi. Sunnitelen seurata blogisi säännöllisesti.
    Terveisiä, Kees

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen iloinen, että meillä on vielä kunnon talvi. Vuodenaikojen vaihtelu on rikkaus ja talven pimeimpänäkin aikana on valoa ja kauneutta.

      Poista