keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Alkukesän luonnonkukkia Kuopiossa

Aurinkoinen ja lämmin sää joudutti luonnonkukkien kukintaa, vaikka jotkut lajit näyttävät olevan hieman myöhässä tavanomaisesta kukinnasta. Onkohan niin, että lumettoman talven vuoksi maa on jäätynyt syvemmälle ja roudan sulaminen kestänyt kauemmin kuin yleensä.

Kuvia kahdelta kasviretkeltä lähiympäristöön:
punakonnanmarja, vielä nupulla


Lehtokuusama on Kuopion ympäristössä hyvin yleinen lehtomaisten metsien pensas.
lehtokuusama



lehtokuusama


koiranheisi



metsätuomi


metsäkurjenpolvi


kielo


korpiorvokki


korpiorvokki myös?


Pussikämmekän olen aina löytänyt sattumalta. Väritykseltään se maastoutuu hyvin ympäröivään heinikkoon, joten sitä ei helposti erota muun kasvillisuuden keskeltä.
pussikämmekkä

Olen kuvannut tikankontteja Kuopiossa yleensä kesäkuun alkupäivinä, joskus jopa toukokuun puolella. Kukinta on tänä kesänä ainakin viikon verran tavallista myöhemmin, 6.6. tämä oli pisimmälle edennyt nuppu. Suurin osa kukinnoista oli vielä näkymättömissä lehtien sisällä.
tikankontti


sudenmarja

Minusta suopursu on kauneimmillaan silloin  kun kukkatertun reunimmaiset kukat ovat avautuneet, mutta keskellä on vielä punaisia kiinni olevia kukkanuppuja.
suopursu


Lopuksi juttua pihan punatulkuista: Eräänä päivänä kiinnitin huomion timanttituijan ympärillä pörräävään punatulkkuun. Se pysytteli ilmassa tuijan lähellä ihan yhdessä paikassa, aivan kuin kolibri, sitten se yht'äkkiä sukelsi tuijan sisään. Meni pitkän aikaa ennen kuin se tuli sieltä pois. Seuraavana päivänä tilanne toistui. Nyt punatulkkuherralla oli oksanpätkä nokassaan ja se vei sen tuijaan.

Sitten pesänrakennusvastuu näytti siirtyvän punatulkkurouvalle. Näin sen vievän monta kertaa oksanpätkiä tuijaan. Herra vartioi sillä välin lähellä, tarkkaillen koko ajan ympäristöä. Kun rouva lensi pesästä, herra seurasi perässä. Saa nähdä miten käy, onnistuuko pesintä ihan pihapiirissä. Matkaa talon seinästä tuijaan on noin viisi metriä.



12 kommenttia:

  1. Kiitos kasvitieteellisestä katsauksesta, siellä päin kukkivat eri kukat luonnossa kuin täällä etelämpänä. Suopursu on lempikukkani noista.

    Hauska punatulkku,toivotaan, että pesintä onnistuu. Meillä on tontin nurkalla kuusessa sepelkyyhkyjen pesä. Ollut jo monta vuotta, lienee sama pari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina luullut, että punatulkut menevät kesäksi havumetsiin pesimään, mutta ainakin tämä pari on kaupunkilaistunut.

      Poista
  2. Kauniita kuvia. Toivottavasti punatulkkujen pesintä onnistuu tuijassa. Meillä sepelkyyhkyt tekivät pesän myös tuijaan, joka oli metrin päässä seinästä. Linnut koittivat pesiä siinä, mutta ei siintä mitään tullut. Sepelkyyhkyt siirtyivät muualle. Naakan poikaset kitisevät pihassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pesintä onnistuu. Ainakin ovat varovaisia kun herra punatulkku vahtii koko ajan kun rouva on pesällä.

      Poista
  3. Ihanaa!
    Toivottavasti pesintä onnistuu :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pesintärauhaa on, koska ollaan poissa pitkiä aikoja.

      Poista
  4. On se niin kaunis tuo punatulkku, hienot kuvat, minä tykkään eneimmäkseen luonnonkukista, tuo tikankontti on mulle tuntematon.Minun isäni hauta on siellä siilinjärvellä, niin kuopion ohi ajamme p-karjalaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikankontti on hyvin harvinainen. Kuopion seudulla on kuitenkin useita esiintymiä.

      Poista
  5. Ihania ja herkkiä kuvia. Kyllä alkukesä on hienoa aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä juhannukseen on se paras aika kesässä.

      Poista
  6. Alkukesä suorastaan tulvii kukkia. Kauniisti olet saanut esiin kunkin esittelemäsi kukan ominaisen kauneuden. Myös harvinainen otos punatulkun pesänrakennuspuuhista on hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo punatulkun lentokuva on onnekas satttuma. Yleensä en onnistu koska linnut ovat niin nopeita.

      Poista