keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Hämärän hetkiä koskella

Joku oli nähnyt vilahduksen auringosta eilen aamupäivällä. Se on siis vielä olemassa, hyvä! Positiivista tässä hämärässä päivässä on ajatus, että parin päivän päästä alamme taas kulkea kohti valoa, kun talvipäivänseisaus pysähdyttää päivien lyhenemisen.

Olen parin viime viikon aikana uppoutunut koostamaan 2000-luvun alkupuolen matkakuvia ja -kertomuksia yli satasivuiseksi kuvakirjaksi. Työ on ollut hidasta. Onneksi lähes kaksikymmentä vuotta sitten digipokkarilla otetut kuvat ovat säilyneet ulkoisen kovalevyn uumenissa. Tarvittiin vain kuvien ja tekstin yhdistämistä. Aikaa kului, mutta nyt ne on saatettu kansien väliin. Mietin siinä kuvien kanssa tuhratessa, että miten käy kuvahistoriallemme. Nykyisin otetaan kuvia valtavasti, mutta minne ne joutuvat? Harva taitaa teettää enää kuviansa valokuvapaperille. Käykö niin kuin ennenvanhaan, meistä jää jäljelle vain juhlapäivinä otettuja kuvia. Digikuva-arkistoni on talletettuna kahdelle ulkoiselle kovalevylle, mutta ei ole ollenkaan varmaa ovatko kuvat käytettävissä tulevaisuudessa. Google on tallettanut tässä blogissa julkaistut kuvat, mutta olen vähän epäileväinen niidenkin säilymiseen suhteen.

Pari päivää sitten sain itseni irti tietokoneen ääreltä. Kävimme Suovulla kuuntelemassa kosken kohinaa, ihailemassa rantojen jääkoristeita ja tuijottamassa tulta laavulla.






















ps. Laiton tänne muutaman kuvasivun 2000-luvun alun matkoista Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

19 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia:) Oi minulla olisi tuo kuvaprojekti myös edessä päin ja vuosien kuvat laittamatta. Aikanaan minäkin laittelin niitä albuumiin ja korsitelin albumit. Niitä on kiva katsella, mutta tätä nykyä tulee vain otettua kuvia ja laitettua koneelle. Saisipa edes aikaiseksi tehdä kuvakirjan tietokoneella. Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosia minullakin kesti ennen kuin sain aikaiseksi. Olen kyllä muutamia kirjoja tehnyt, mutta tämä isompi projekti sai odottaa juuri sen takia, että tiesin sen vievän aikaa.

      Poista
  2. Ihania kuvia.
    Kuvista, joita haluaa säilyvän, kannattaisi ehkä tehdä kuvakirjan. Paperilla kuvat säilyvät. Se on kyllä niin aikaa vievää puuhaa, että jotenkin koko projektin aloittamista on aina helpompi siirtää kuin aloittaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin se menee, siirtää mieluummin. No, sitten kun pääsin alkuun, niin tuli into saada valmista ja istuin monta päivää tietokoneen äärellä.

      Poista
  3. Nuo jääkuviot ovat upeita.

    Kuvaongelmien kanssa täälläkin. Minulla on tuhansia matkakuvia paperisina. Olen pikkuhiljaa niitä skannannut. Hirveä homma, enkä silti tiedä onko niistä iloa myöhemmin kellekään. Kirjoja olen muutaman minäkin tehnyt, lisännyt tekstit. Hidasta touhua kun juuttuu johonkin matkan muisteluihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se skannaus minullakin vielä odottaa. 90-luvun lopun matkalla oli vielä filmikamera. Ne matkakuvat pitäisi skannata ja käsin vihkoon kirjoitetut muistiinpanot kirjoittaa uudelleen.

      Poista
  4. Kauniita jääkuvia! Kuvia pitäisi oikeasti poistaa paljon, ja tehdä osasta kirjoja. Kun vain saisi aikaiseksi;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keksisipä joku helpon tavan saada kuvat kirjaksi. Jollain valmistajalla tosin taitaa olla jo sellainen toiminta, että lataat vain kuvat ja ohjelma laittaa ne paikalleen. Eri asia sitten, onko tulos tyydyttävä.

      Poista
  5. Voi näitä sinun kuvia, ovat kyllä niin upeita! Taitava saa todella olla että näin kauniita kuvia saa otettua<3 Leppoisaa joulun odottelua<3

    VastaaPoista
  6. Kerran minulta katosi iso joukko kuvia, kun tietokone hajosi. Siinä Siperia opetti minua...

    Upeat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla katosi syksyllä yhden ulkoisen kovalevyn tiedot. Onneksi oli varmuuskopio.

      Poista
  7. Moi seita! Kuvien säilytys on kyllä aika ongelmallista. Omani ovat sekä dvd-levyillä (vanhat), että tikulla (uudet). Olen jo monena vuonna teettänyt joululahjoiksi kalentereita parhaista otoksista, mutta joka kuukaudelta on siinä vain yksi kuva, eli ei se oikein ole paras keino otoksien esittelyyn.
    t.Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvakirjat on minusta siksi kätevä säilytystapa, kun siihen saa sopimaan paljon kuvia. Mutta aikaa vievää se on.

      Poista
  8. Mahdottoman kauniit kuvat!

    Noita itselle tärkeiden kuvien koostamista vaikkapa kuvakirjaan pitäisi jaksaa tehdä jossain vaiheessa. Saisi jotain helposti selailtavaksi ja talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pitäisi kai jo kuvien ensikäsittelyssä laittaa erilleen ne tärkeät. Kun vain muistaisi. Nyt menee paljon aikaa kuvien etsimiseen.

      Poista
  9. Kiehtova jokimaisema, suloista luonnon jäätaidetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo jokien virtapaikat on mukavia käyntikohteita talvella kun voi kuunnella veden kohinaa ja ihailla jääkoristeita.

      Poista
  10. Merry Christmas and Happy New Year.
    Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo.
    Un saludo,

    VastaaPoista