perjantai 10. elokuuta 2018

Aamutunnelma Pähkänältä

Kello on 3:40 kun tulemme Pähkänälle. Missään ei näy ketään, mutta kuuluu musiikkia. Ääni kuuluu jokikanjonissa todella voimakkaana, aivan kuin orkesteri olisi soittamassa. Sitten jyrkänteen reunan takaa vilahtaa lippalakki. Venäläinen valokuvaaja on alemmalla kielekkeellä odottelemassa auringonnousua ja musiikki tulee kiven päällä olevasta puhelimesta. Jonkinlainen kaiutin siihen varmaan on kytketty koska äänentoisto on niin voimakas. Meidät havaittuaan kuvaaja kohteliaasti sulkee puhelimensa ja jokilaakso hiljenee.

Olemme tulleet Pähkänäkalliolle juuri auringonnousun aikaan, mutta menee vielä puoli tuntia ennen kuin aurinko alkaa näkyä metsänrajan takaa koillisesta.
Vähän neljän jälkeen aurinko on noussut näkyviin. Jokilaakson yllä on hentoa usvaa, mutta Kitkajoen kanjonille tyypillistä aamusumua ei nyt ole odotettavissa, koska lämpötila alhaalla uomassa ja kanjonin reunalla on lämpötilaltaan samaa 20-asteista.
Vaikka sumua ei varsinaisesti ole, niin ilmassa on sameutta, joka suodattaa valoa. On mahdollista, että tuo auer syntyy rajan takana raivoavista Venäjän metsäpaloista. Lainaus Turun yliopiston sivulta:
Auer tarkoittaa ruskeankellertävää sameutta, joka johtuu kuivista hiukkasista ilmassa. Suomessa auerta aiheuttavat tyypillisesti kaakkoisvirtauksen tuoma Venäjän arojen pöly tai metsäpalot lähialueilla. Pähkänän kallion laki on noin 80 metriä Kitkajoen vedenpintaa ylempänä. Lähes pystysuoralta rinteeltä kurkkiminen alas suorastaan huimaa.

Vettä näyttää olevan todella vähän Kitkajoessa. Luulenpa, että kumilauttaretkeilijät joutuvat kahlaamaan tuossa kohti.


 Kelopuuvanhus Pähkänälle vievän polun varrella.


15 kommenttia:

 1. Sun kuvasi ovat aina olleet upeita, mutta nämä ovat aivan ihmeellisiä! Maisemat ovat komeita, mutta lisäksi olen todella vaikuttunut kuvien terävyydestä ja upeasta sommittelusta! Wau... :-)

  VastaaPoista
 2. Amazing photos.
  The scenery is spectacular.
  Have a nice weekend
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 3. Moi seita! Näiden kuvien syvyysvaikutelma on kyllä uskomaton!
  t.Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syvyysvaikutelman saaminen kuvaan on aina hankalaa. Hienoa jos olen onnistunut.

   Poista
 4. Aivan mahtavia kuvia jälleen. Aivan sydänpohjasta ottaa näitä katsellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkänän maisemat on sydänalaa kutkuttavia sekä paikan päällä että kuvissa.

   Poista
 5. Nyt tiedän, mitä on auer. Sana autereinen juontaa varmaan siitä. Tuolla ei kannata kurkkia aivan reunalta jos kerran huimaa. Yksi kuvista houkuttelee maalaamaan; siinä on niin upeat värikerrokset eri etäisyyksillä olevia metsiä. 13. kuva, jos oikein lasken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en siellä paikan päällä tajunnut mistä erikoinen maiseman väritys johtuu. Vasta myöhemmin tuli mieleen, että metsäpalojen savut levittyvät laajalle ja näkyvät ilmassa.

   Poista
 6. Pähkänä on kyllä ainutlaatuinen ja upea paikka! Todella kauniit kuvat olet saanut aamuvalossa :)

  VastaaPoista