torstai 14. syyskuuta 2017

Ruskaa etsimässä

Koillismaan ja Itä-Lapin ruska on tänä syksynä ruskeasävyinen johtuen koivunruosteesta ja kuusensuopursuruosteesta. Ruska ei siis tule hehkumaan kovin kauniina tänäkään syksynä. Viime vuonna oli samanlaista.

Koska viikonlopuksi oli luvattu pohjoisimpaan Lappiin selkeämpää säätä, niin lähdettiin katsomaan löytyisikö sieltä parempia ruskavärejä. Pitkälle piti ajaa ennen kuin värejä alkoi löytyä. Vasta Sodankylän pohjoispuolella bongasin ensimmäisen kirkkaanoranssin koivun ja muutamia kauniinkeltaisia koivuja.

Koko ajomatkan oli ollut pilvistä. Kaunispäällä munkkikahvia ryystäessä havainnoin ensimmäiset rakoilut pilvikerroksessa. Auringon valo osui pilvien raosta tunturin rinteisiin.
Kaunispään etelään suuntautuvaa maisemaa on tähän saakka häirinnyt vain hiihtohissit. Nyt maiseman eteen rakennetaan hotellia. On kuulemma tulossa luxushotelli aasialaisia vieraita varten.


Säätiedotus lupaili illaksi ja yöksi Inarin ympäristöön selkenevää. Koukkasimme muutaman kymmenen kilometriä Sevettijärven tietä Näätämön suuntaan. Edellisyönä oli ollut Etelä-Suomea myöten kirkkaat revontulet ja tulevaksi yöksikin oli ennustettu revontuliaktiivisuutta. Auringonlaskun aikaan reipas kaakkoistuuli työnteli pilviä kohti koillista. Lähdin rannalle kartoittamaan mahdollisia revontulikuvauspaikkoja.


Ruohokanukan syysväri ei petä. Se, samoin  kuin riekonmarja, saa aikaan loistavat maaruskan värit.
Olimme hyvissä ajoin rannalla odottelemassa revontulia. Monesti ensimmäiset loimut näkyvät heti hämärtyessä. Nyt taivaalla häivähti violetti vyö, mutta se hävisi samantien. Vasta vähän ennen puoltayötä alkoi varsinainen revontulinäytös. Niin kuin usein käy, niin nytkin revontulet syttyivät nopeasti, kuin katkaisijasta olisi käännetty valot päälle. Yht'äkkiä taivaalla loimusi joka puolella. Osa loimuista jäi pilvien taakse, mutta onneksi pilvikerroksessa oli aukkojakin. Kuu valaisi myös maisemaa ja väritti pilviä. Keinovaloista ei tällä seudulla ollut haittaa.
Se oli minun osaltani revontulikauden avaus. Olin nähnyt alkuviikolla Kuusamon Ala-Kitkalla hienot tulet, mutta kuvaaminen ei onnistunut, koska kameran jalusta majaili sillä hetkellä yli 400 kilometriä etelämpänä.


Aamulla jatkoimme matkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan, eli kohti Karigasniemeä. Luhtavilla kukkii tässä pienen suolammen rannalla.


Oranssi koivu Karingasniemen tien varrella.


Havumetsävyöhykkeen yläpuolinen tunturikoivualue loistaa syksyn väreissä. Toisen kerran tunturikoivut ovat juhla-asussaan talvipakkasella huurrekuorrutettuna.


Vaivaiskoivu värittää maisemaa oranssinpunaisena.


Ennen Karigasniemeä pysähdyimme tauolle tien varressa olevalle Bassecohkajoen putoukselle. Putous oli niin hieno, että teen myöhemmin siitä oman postauksen.
Karigasniemi-Utsjoki-tie kulkee lähes koko matkan Tenojokivartta. Monin paikoin lehtipuut peittävät näkyvyyden joelle, mutta tien varrella on levikkeitä, josta voi pujahtaa joen rannalle maisemaa katsomaan.


Tenon tie
Jos Tenon tietä pitäisi kuvata vain yhdellä kuvalla, niin se olisi tässä. Nuvvus-Ailegas tunturi kohoaa jyrkästi heti joen varresta. Joen vedenpinnan tasolta laelle on noin 400 nousumetriä.
Vähän ennen Utsjoen kirkonkylää on paikka, jossa tien viertä seurannut poroaita on kauempana, noin kilometrin päässä tiestä.  Se selittää miksi aluskasvillisuudessa on runsaasti poronjäkälää. Riekonmarja on vasta vaihtamassa väriä punaiseksi, nyt se on keltaoranssi. On kuin pieniä nuotioita olisi poronjäkälämatolla.


Punainen matto kulkijan iloksi, juolukkaa.
Ehdimme Utsjoen kirkkotuville juuri kun aurinko on painumassa tunturin taakse. Tuvat jäivät jo varjoon, mutta Mantojärven takarannalle paistoi kauniisti. Tähän loppuikin hyvä tuurimme sään suhteen. Seuraavan päivän paluumatka ajettiin sateessa ja vastatuulessa.20 kommenttia:

 1. Your fall pictures are gorgeous!!! Great quality with amazing colors. Thanks for sharing.
  Henry

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Utsjoki-Inari-suunta osoittautui taas oikeaksi valinnaksi ruskan suhteen.

   Poista
 3. Upeaa on pohjoisen luonto aina, mutta ruska-aika taitaa olla kauneinta. Huippukuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskan lisäksi pidän myös pohjoisen kaamosvalon ajasta.

   Poista
 4. Upea, upea ruska ja mitkä revontulet, vau!

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia! Olen vähän ihmetellyt että parista edellisvuodesta poiketen ruska on ollut nyt vähän myöhässä. Revontulikuvat olivat taas niin onnistuneita! Olen myös haaeveillut jo pitemmän aikaa että saisin syksyn aikaan revontulikuvia napsittua, mutta viikonloput pakkaavat olemaan niin pilvisiä minun tuurillani tai sitten yksinkertaisesti ei nappaa yhtään valvoa pitempään. Omaan nukkumiseen selvästi pitää tehdä muutos jos haluan noita revontulikuvia syksyllä yrittää ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkusyksyllä pohjoisessa on odotettava puolilleöin, ennen kuin on riittävän pimeää. Mutta tilanne korjaaantuu koko ajan.

   Poista
 6. On ne vaan niin hienoja nuo sinun revontulikuvasi, kuten ruskakuvasikin!

  VastaaPoista
 7. Takuuvarmaa Seitaa jälleen.
  Kyllä sinä ruskanvärejä olet löytänyt. Myös osunut oikeaan paikkaan revontuliyönä.
  Kyllä Koillismaalla ainakin minun asuinkulmillani on hyvin heleät koivut, toki joukossa punertaviakin, mutta niin sanottu paskanruskea puuttuu. Vielä kun pihlaja ja haapa saavat syysasunsa, niin ruska on meillä kainein mitä vuosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä suunnalla on sitten vältytty ruosteelta, hyvä niin. Pihlajat ovat vielä suurimmaksi osaksi vihreitä, mitä ihmettelen.

   Poista
 8. Voi hyvä tavaton mitä värejä, mitä maisemia!
  Upeita kuvia ♥

  Joskus vielä minäkin aion käydä Lapissa. Olen käynyt siellä kerran lapsena, enkä muista siitä oikeastaan yhtään mitään. Nyt kun tässä joskus "isona" tulisi siellä käytyä, niin ehdottomasti ruskan aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika. Lapin ruskaan voi sitten jäädä koukkuun. Minulle kävi niin, kun parikymmentä vuotta sitten näin ensi kertaa tunturien puu- ja maaruskan.

   Poista
 9. Lumoavat kuvat! Pohjolan syksy on aina niin kaunis

  VastaaPoista
 10. Minä löysin hieman lähempää komeaa ruskaa, Kemijärveltä. Kyllä täällä ainakin tuntuu aika kivasti olevan ruskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin olla vähän hätäinen,koska viime päivinä koivut ovat saaneet heleän keltaista väriä Pohjois-Kuusamossakin. Tällä hetkellä olen Tuntsalla, jossa on todella upea ruska.

   Poista