sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Bassečohkajohkan putous

Suomen vesiputoukset-sivustolta löytyy esittelyt suurimmista ja kauneimmista suomalaisista vesiputouksista. Lähellä Karigasniemeä, ihan tien varrella kuohuva Bassečohkan putous ei ole niistä suurin eikä kaunein, mutta tuo pieni putous ympäristöineen, piilossa tunturikoivikon keskellä, on käymisen arvoinen. Kävelymatka on lyhyt, mutta ei ihan helppo. Varovaisuutta noudattaen se on kuitenkin suhteellisen hyvin saavutettavissa.

Bassečohkan putoukselle lähtee polku tienvarren levikkeeltä, noin 8,5 kilometriä Karigasniemeltä Inarin suuntaan. Levike on tien oikealla puolella Karigasniemeltä tullessa. Siitä sadan metrin päässä on Ailigasjängän poroerotukselle menevän tien risteys.

Retki putoukselle alkaa ryömimisellä poroaidan ali. Sitten laskeudutaan soraharjanteen päällä kulkevaa polkua alas noin 50 metriä. Siitä alkaa hankalin osuus, eli siirtyminen kosken rannalle pyöreiden, sileiksi hioutuneiden kivien keskelle jalkoja asetellen. Joka askeleella kivet muljuavat jalan alla. Rantapenkalle päästyä on vielä löydettävä pensaiden välistä aukkoja, josta putouksen pääsee näkemään ja kuvaamaan.


Putouksessa on kaksi suurempaa porrasta. Alempi porras on niin korkea, että alhaalta katsoen ylempää ei paljon näe.


Isommalla vesimäärällä putous olisi varmaan vielä vaikuttavampi. Kalliopinnasta voi päätellä, että vesi on jossain vaiheessa peittänyt kokonaan kallion.
Kiipeän alemman putouksen niskalle, pienelle kielekkeelle, josta on hyvin nähtävissä ylempi putous. Samalla pääsen itsekin kuvaan koska aurinko on takanani.


Alempi porras kuvattuna ylhäältä alaspäin.


Putouksen viertä kulkiessani tarkkailin vastarantaa. Näytti, että itärannan puolella olisi myös avoimia paikkoja kosken suuntaan. Palasin tielle, ja etsin poroaidasta sopivan alituskohdan maantiesillan toiselta puolen. Lasketuminen alas olikin huomattavasti helpompaa putouksen itäpuolelta, koska rinne oli loivempi ja sammaleen peittämä.


Esteettömimmät näkymät alemman putouksen portaalle on itään päin kääntyvän putouksen sisäkurvissa.
Tähän aikaan vuodesta väinönputken kukinnot koristavat jokirantoja.Bassečohkajohka laskee Basijärveen, josta vedet kulkevat Basijokea Inarijokeen. Basijoessa on myös putous, mutta matka sinne on pitempi ja vaikeakulkuisempi, joten se retki sai jäädä toiseen kertaan.

Suomen Vesiputoukset-sivuston esittely, Bassečohkajohka

5 kommenttia:

  1. Kyllä on kaunis. Aivan kuin jostain vanhasta maalauksesta. Varsinkin noista kahdesta ensimmäisestä kuvasta tuli heti mieleen.

    VastaaPoista
  2. Onpa komea putous. Ei sen aina tarvi niin valtava olla, tuo on pieni ja kaunis.

    VastaaPoista
  3. Kaunis putous. Ruska näyttää hienolta!

    VastaaPoista