keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Kolme Tilaa-näyttely Posiolla

Posion matkalla poikkesimme retkipoluilta myös kulttuurin poluille. Kun viime kesänä kävimme tutustumassa Timisjärven taidetaloon, saimme tietää, että Anu Pentikin Suomi 100-juhlanäyttely olisi tulevana kesänä nähtävänä myös Posiolla.

Keväällä Helsingin Taidehallissa ollut Anu Pentikin näyttely Kolme Tilaa on osana Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa. Kolme tilaa ovat Korkea taivas, Kivinen maa ja Värikäs paratiisi. Näyttelyn teokset ovat nyt palanneet Posiolle, osittain, sillä Värikkään paratiisin kukkia on myyty ja lisäksi niitä on näyttelyssä Kuusankoskella.

Näyttelytöitä on Posiolla kahdessa paikassa: Pentik-mäen galleriassa ovat Taivas ja Maa, ja Timisjärven taidetalossa, noin 20 kilometriä Posion kirkonkylältä, on näytteillä Värikäs paratiisi.

Timisjärven taidetalosta kerroin viime vuoden elokuussa, joten nyt tässä on vain muutamia kuvia rakennusten sisätiloista ja pihapiiristä.
Taidetalo tarjoaa residenssitiloja kuvanveistäjille, keramiikkataiteilijoille ja muille kolmiulotteista taidetta tekeville. Lappilaisen taiteilijan Essi Korvan taideteokset ateljeen seinällä ovat jopa pelottavia, mutta samalla kauniita.
Vanhoissa taloissa viehättää näkymät ovien kautta läpi talon.
Kuusamosta siirretyssä Törmäsen talossa on kesägalleria. Tänä kesänä talon täyttää Värikäs paratiisi. Paratiisin puu tervehtii tulijaa jo ovelta.


Gallerian suurimmassa huoneessa hehkuvat värikkäät paratiisin kukat. Näkymä on niin vaikuttava, että täytyy pyyhkiä silmiä.
Viereisessä huoneessa loistavat siniset kukat.


Taitelija itse oli pihaa ympäröivällä pellolla kitkemässä nokkosia. Tässä hän jututtaa paikalle tulleita bussiretkeläisiä.


Näyttely jatkui Posiolla, Pentik-mäen galleriassa.


Taas sisääntulijaa puhutellaan. Sohvassa istuva nuori mies ei näe muuta kuin kännykkänsä. "Haloo, missä on se taivas"


"Taivas on täällä tänään"


Gallerian alakerrassa on Kivinen maa. "Kivet merkitsevät minulle muodon ja värien täydellisyyttä. Ne ovat viestejä menneiltä sukupolvilta" (Anu Pentik)Näyttelyesite

3 kommenttia:

 1. Mahtava pläjäys taidekulttuuria., kuvasi on puhuttelevia. Jotenkin tuntuu, että Paratiisin kukat sopii tähän miljööseen paremmin kuin isoon taidehalliin. Ne kukat on ihanat. Tykkään muutenkin Pentikin töistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Kukat ovat kotonaan tuossa hirsiseinien ympäröimänä.

   Poista
 2. Upea tupa tuo taidetalo. Mummon kammarissa tarvittais tunnistus apua!

  VastaaPoista