lauantai 27. elokuuta 2016

Onkamojärven maisema

Sain vinkin Onkamojärven näköalapaikasta pelaguun blogista, Löysin myös netistä Antti Kettusen hienon maisemakuvan Onkamojärven juhannusyöstä. Onkamojärvi meni siis niiden paikkojen listalle, jossa pitäsi joskus ehtiä käymään. Kun matka suuntautui taas kerran kohti pohjoista, tehtiin poikkeama reitiltä Onkamon kylään.

Onkamon kylä sijaitsee Sallan eteläosassa lähellä Venäjän rajaa. Järven itäisin kolkka onkin jo rajavyöhykettä. Näköalapaikka on harjun laella järven etelärannalla. Parkkipaikan reunalla viitta ohjaa polulle ylös rinteelle. Me kuljemme harjun viertä muutaman sata metriä eteenpäin ja nousemme vasta sitten ylös harjulle. Olen katsonut kartasta, että järven ja harjun välissä olevan Kenttälammen tuntumassa saattaisi olla parhaimmat maisemapaikat. Harjun laelle noustua edessämme onkin näkymä Kenttälammen yli Onkamojärvelle ja Venäjän suurtuntureille järven takana.


Loppukesän iltapäivän valo värittää lammen rannan okrankeltaista heinikkoa. Koivujen ruska taitaa tänä syksynä olla koivunruosteen vioittamana ruskeaa eikä keltaista.
Lammen ja järven välisellä kapealla kannaksella kasvaa kynttiläkuusia.
Laskeudun harjulta alas Kenttälammen rantaan. Rannalla on varmaan ollut joskus leiripaikka. Jäljellä on jonkun rakennelman katto ja kauempana puucee. Hiekkakentällä olisi paljon hyviä teltanpaikkoja.


Nousen takaisin harjun laen polulle. Rinne laskee jyrkästi polun molemmin puolin.


Polun päässä, ihan parkkipaikan yläpuolella on pöytä ja penkit. Tähän näköalapaikalle viitan opastus olisi ohjannut. Mielestäni näkymät olivat hienommat muutama sata metriä kauempana, Kenttälammen yläpuolella.


Näköalapaikalta zoomattu näkymä Onkamojärvelle ja Venäjän Rohmoiva- ja Sallatuntureille.

9 kommenttia:

 1. Upeat maisemat! Neljäs kuva on suosikkini.

  VastaaPoista
 2. Huikeat maisemat, upeat kuvat!

  VastaaPoista
 3. En tiennytkään Sallasta löytyvän noin upeita paikkoja. Kiitti retkeilyvinkistä! Kuvat on upeita :)

  VastaaPoista
 4. Enpä ole moisesta paikasta kuullutkkaan, aivan mahtavat maisemat. Hienosti kuvasit.

  VastaaPoista
 5. Miten sinä saatkin jokaisen paikan näyttämään niin kauniilta..

  VastaaPoista
 6. Kauniit tunturimaisemat! Edellisen postauksen revontuli- ja kuukuvat ovat aivan taianomaisia!

  VastaaPoista
 7. Meidänkin piti tänä kesänä käydä tuolla, mutta on sittemmin jäänyt kaiken kiireen keskellä. Hienot kuvat sieltä sait. Totta on tuo että koivussa oleva tauti verottaa ruskaa. Minullahan olisi tuosta Kenttälammen rannan "leirintäpaikasta" tarkempaakin tietoa, mutta sitä ei ole juuri nyt saatavilla. Olen varmasti siitä kuullutkin, mutta nyt en muista, eipäilen että se on ollut vain nuorten käytössä ennen vanhaa. Komeasti näkyy meijän pilkkilampikin siellä.

  VastaaPoista